A.M. SNiPER: Νέα Εποχή

1. Από πού εμπνεύστηκες το Α.Μ. SNiPER;
Το ψευδώνυμό μου όταν ήμουν μικρός ήταν Sniper... Μεγάλωσα στην club σκηνή του Λονδίνου και της Αγίας Νάπας και κράτησα αυτό το ψευδώνυμο από τότε που ξεκίνησα τα dj sets μου μέχρι που κυκλοφόρησα τη μουσική μου. Ήθελα να έχω ένα όνομα ως trademark, κάτι μοναδικό, που το κοινό θα ήξερε ότι αναφέρεται σε μένα. Πρόσθεσα τα αρχικά μου μπροστά προκειμένου το «A.M. SNiPER» να γίνει το πιο δυνατό όπλο στον κόσμο! Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγοι snipers στη μουσική σκηνή, ήθελα να είμαι ο καλύτερος. Επίσης το A.M. σηματοδοτεί και κάτι ακόμα... Είμαι after midnight. Αυτές είναι οι ώρες που λειτουργώ!

2. Τι σε παρακίνησε να ασχοληθείς με αυτό το είδος μουσικής;
Το Club Black N’ White βέβαια. Το club που έχει η οικογένειά μας, το οποίο άνοιξε το 1985 και από τότε έχει το ίδιο όνομα, την ίδια τοποθεσία και την ίδια μουσική πολιτική! Τι άλλο θα μπορούσα να ακούω; Αυτές οι επιρροές με καθόρισαν πριν ακόμα το συνειδητοποιήσω!

3. Πιστεύεις ότι τα μουσικά ενδιαφέροντα των νέων έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου;
Ναι και είναι φανταστικό! Εμείς η νέα μουσική γενιά είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί και επίσης έχουμε τη δύναμη να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με τα media, τη στιγμή που οι προηγούμενες γενιές δεν είχαν αυτό το πλεονέκτημα. Αυτό κάνει τον κόσμο ένα μικρότερο μέρος, όπου ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει και να παρακολουθήσει διάφορους καλλιτέχνες παγκοσμίως και να συγκρίνει το επίπεδο. Για εμάς αυτό είναι απίστευτα όμορφο, καθώς γνωρίζουμε το παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τους fans μας προσωπικά!

 

 
4. Πόσο δύσκολο είναι να γράψεις ένα ραπ τραγούδι σε σύγκριση με ένα ποπ;
Πολύ καλή ερώτηση! Αυτή είναι μια συζήτηση που πολλές φορές οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την pro hip hop περίοδο, αγνοούν. Ναι, το hip hop επηρεάστηκε από φανταχτερά και υλιστικά στοιχεία λόγω της δημοφιλίας του σαν είδος σε σημείο που να είναι τόσο μεγάλο όσο και η ροκ. Όπως λέει και ο Kanye, οι rappers είναι οι νέοι ροκ σταρ. Κατά μέσο όρο ένα ραπ τραγούδι έχει 300-1000 λέξεις και ο Eminem πρόσφατα έσπασε το ρεκόρ με το Rap God, το οποίο έχει 1.560 λέξεις. Αυτό σημαίνει 4,28 λέξεις το δευτερόλεπτο! Η δημιουργία ενός ραπ κομματιού σημαίνει ότι οι λέξεις πρέπει να έχουν ομοιοκαταληξία και ταυτόχρονα να σημαίνουν πολλά πράγματα, να είσαι έξυπνος και εριστικός και επίσης σε επαφή με την πραγματικότητα, έχοντας ενδιαφέρουσες μελωδίες και ενδιαφέροντες ρυθμούς από πίσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι η pop δεν είναι αξιόλογη, αλλά πρόκειται για ένα mainstream είδος. Πλέον υπάρχουν pop κυκλοφορίες που είναι hip hop, house, rock... Πιστεύω πως τα είδη δεν έχουν σημασία και καμιά φορά το less is more λειτουργεί, αλλά γενικά είναι άδικο να χτυπάς ένα είδος που εμπεριέχει τον λόγο και τη στιχουργική σε τέτοιο βαθμό, ειδικά όταν μιλάμε για την Ελλάδα, όπου ο λόγος μπήκε στην ψυχαγωγία ήδη από την εποχή του Ομήρου!

5. Πώς θα περιέγραφες τη ραπ μουσική σκηνή της Κύπρου;
Γνωρίζω ότι υπάρχουν μία-δύο μικρές σκηνές. Η μία που είναι εντελώς κυπριακή ραπ, κάτι που βρίσκω πολύ ωραίο, καθώς είναι καλό το νησί να βγάζει προς τα έξω την ταυτότητά του, και από την άλλη υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που ερμηνεύουν στα αγγλικά ή στα «αμερικάνικα» και το κάνουν λόγω της αγάπης τους για τη μουσική όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται. Σε διεθνή επίπεδα ξέρουμε ότι σε αυτόν τον τομέα είμαστε μόνοι μας και κατά κάποιον τρόπο οτιδήποτε σχετικό με τη μουσική της Κύπρου στο εξωτερικό έχει να κάνει με μας. Αυτός είναι και ο λόγος που μας βλέπετε να προσπαθούμε να κάνουμε το νησί γνωστό προς τα έξω με τα αποκλειστικά show στην Αγία Νάπα και τις μετακλήσεις μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Tyga και ο Chris Brown. Όταν ξεκινήσαμε αυτά τα αποκλειστικά show, είχαμε 300-400 άτομα κάθε φορά. Πλέον έχουμε πάνω από 3.000 τη φορά και συνολικά πάνω από 30.000 ανθρώπους να έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία για τα show μας κάθε χρόνο! Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ως «μουσικοί πρέσβεις» του νησιού θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε κύματα αναγνωρισιμότητας διεθνώς με τη μουσική μας, αλλά και με τα live μεγάλων καλλιτεχνών που τυχαίνει να είναι και φίλοι μας.
 
6. Η κουλτούρα της Κύπρου έχει επηρεάσει με κάποιο τρόπο τη μουσική σου;
Πάντα και με κάθε τρόπο. Όχι όμως όπως παρουσιάζουν την Κύπρο τα media, αλλά κυρίως μέσα από τη ματιά της νέας γενιάς. Όπως είναι η Κύπρος σήμερα. Νιώθω ότι τα media έχουν χάσει επαφή με τη νέα γενιά και αυτό φαίνεται από τους αριθμούς των νέων που τα ακολουθούν. Είναι λίγοι πλέον. Αυτό μπορεί να αλλάξει αν τα μέσα στραφούν προς αυτό που οι νέοι θέλουν πραγματικά να δουν και να διαβάσουν και γενικότερα αν δούμε τη χώρα με μια πιο διεθνή ματιά. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, όπως ακριβώς μπήκε η Τζαμάικα στον διεθνή μουσικό χάρτη με το ταλέντο και τη δύναμη του Bob Marley.


7. Τι θεωρείς τη μεγαλύτερή σου επιτυχία μέχρι τώρα;
Η επόμενή μου κυκλοφορία, το επόμενό μου show είναι πάντα η μεγαλύτερή μου επιτυχία. Δεν κοιτάζω πίσω σε αυτή τη φάση. Ίσως το κάνω αργότερα, αλλά αυτή τη στιγμή ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος. Έχουμε να κάνουμε με labels και αστρονομικά ποσά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσουμε πολύ χρόνο ώστε να συνεχίσουμε να κατακτούμε έδαφος και η μουσική μας να αγαπιέται από περισσότερο κόσμο κάθε μέρα. Δεν διαβάζω συνεντεύξεις, δεν παρακολουθώ το τι λέγεται για μένα, δεν προλαβαίνω. Πιθανότατα να μη διαβάσω και αυτή τη συνέντευξη μέχρι κάποια στιγμή του χρόνου! Γι’ αυτό σας εμπιστεύομαι στο ότι θα μεταφέρετε το θετικό μου μήνυμα και θα γράψετε καλά λόγια! (γέλια).
Τι είναι η επιτυχία; Φήμη; Λεφτά; Αυτό είναι το κίνητρο για να γίνεις μουσικός ή ποδοσφαιριστής ή στρατιώτης; Ό,τι κάνω θα βρίσκεται εδώ και μετά από μας και αυτό είναι ανεκτίμητο...

8. Πώς νιώθεις όταν ερμηνεύεις τα τραγούδια σου ζωντανά;
Δύσκολο να εκφράσεις το συναίσθημα. Υπάρχει μία αίσθηση πριν από το show και μία μετά από αυτό. Κατά τη διάρκειά του, κάτι άλλο έχει τον έλεγχο. Τουλάχιστον για μένα. Είναι σαν να ξέρω τι κάνω και ταυτόχρονα να μην έχω ιδέα. Είναι σαν το σεξ... Σαν να τρως το αγαπημένο σου γλυκό... Φαντάζομαι αυτά είναι πράγματα που αρέσουν σε όλους μας, σωστά; Δουλεύουμε σκληρά για τα live μας, μελετάμε τους χώρους, το stage, μας νοιάζει πραγματικά, μας ενδιαφέρει ο άλλος που πληρώνει εισιτήριο για να δει το show. Είμαστε εκεί για αυτόν. Όχι αυτός για εμάς. Με περηφάνια λέμε πως αν παρακολουθήσεις show του A.M. SNiPER δεν θα το μετανιώσεις. Μπορείς να μισήσεις τον ήχο μου, την εικόνα μου, αυτά που λέω, αλλά το show μου θα το λατρέψεις. Είναι πάντα γεμάτο ζωντάνια και αυτή η ενέργεια έρχεται από τον κόσμο, όχι από εμάς.

9. Μπορείς να μου πεις μερικά λόγια για τις υποψηφιότητες και τα βραβεία που κέρδισες στα MAD Music Awards της Κύπρου;
Ναι, προτάθηκα για 3 και κέρδισα 2! Ποιανού ιδέα ήταν να μην πάρω το τρίτο; Αστειεύομαι! Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι άνθρωπος των media. Το γνωρίζετε κι εσείς καλά αυτό, καθώς ποτέ δεν προσεγγίζουμε τα μέσα για προβολή. Δεν εμφανίστηκα καν στα Brit Awards όταν ξεκινήσαμε την καριέρα μας και κερδίσαμε, εμφανίστηκα αργότερα στα Mobos με τους So Solid Crew… Η διαφορά εδώ είναι ότι ήταν τα πρώτα βραβεία στην πατρίδα μου και ήμασταν το μοναδικό αγγλόφωνο hip hop act της βραδιάς. Ήταν μια ευκαιρία να με γνωρίσουν τα παιδιά που συνήθως κοιμούνται τις ώρες που εγώ είμαι στη σκηνή! Είμαι ευγνώμων στο MAD CY και τους διοργανωτές του, αλλά και στην ομάδα μου, γιατί όταν είδα τη νεολαία της χώρας μου από τη σκηνή, τα πρόσωπά τους φώτιζαν, ήταν εκστασιασμένοι, και ήξερα εκείνη τη στιγμή πως τους κάνω υπερήφανους. Ήταν έντονο συναισθηματικά για μένα, καθώς αγαπάω πολύ το νησί μας και όλους όσοι ζουν εδώ, ακόμα κι αν κάποιες φορές αισθάνομαι ότι δεν είναι αμοιβαίο. Κάτι ακόμα για το οποίο χαίρομαι είναι ότι δεν λέω ψέματα ότι τους αγαπώ για να πουλήσω. Η καριέρα μου δεν βασίζεται στην αγορά της Κύπρου και της Ελλάδας και έτσι έχω την άνεση να είμαι ειλικρινής. Όταν όμως βλέπω στα iTunes ότι έχω υποστήριξη από εδώ, λέω Wow! Η Κύπρος είναι έτοιμη!

10. Το διαδίκτυο διαδραμάτισε ένα μεγάλο ρόλο στην καριέρα σου. Πιστεύεις ότι το μέλλον της μουσικής είναι εκεί;
Για κανένα λόγο! Το μέλλον της μουσικής είναι οι μουσικοί και οι επιλογές τους. Το ίντερνετ είναι απλώς μία ακόμα πλατφόρμα. Δεν μπορείς να βασιστείς απλώς στο διαδίκτυο ή στα media ή ακόμα και στους ανθρώπους. Όλα βέβαια παίζουν τον ρόλο τους, αλλά υπάρχουν παραδείγματα βίντεο που έχουν χιλιάδες views και καθόλου πωλήσεις και άλλα με λίγα views και πολλές πωλήσεις. Είναι θέμα ισορροπίας. Γενικώς είμαι κάπως ανισόρροπος, εκτός κι αν είμαι πάνω στο πατίνι μου! (γέλια).

11. Άλλα ενδιαφέροντα;
FIFA 16! Γυμναστική, ποδόσφαιρο, εθισμένος στα sneaker, στα γυαλιά ηλίου, στα όπλα... Ξεκίνησα να συλλέγω Nerf guns επίσης. Ακόμα, μου αρέσει πολύ η διαδικασία της δουλειάς. Νέες ιδέες, νέα brands κλπ. Είμαι υπερήφανα εθισμένος με τη δουλειά μου!

12. Μελλοντικά σχέδια;
Ο Μάρκος έχει έτοιμα τα show για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Cat, η Μαρία καθώς και η υπόλοιπη ομάδα επικοινωνίας έχουν το πλάνο για τα media της χρονιάς, ο Jack Steven χειρίζεται τη διανομή της μουσικής μας στα ραδιόφωνα, ο Louis τα studio sessions, οπότε δεν έχω και πολλά μελλοντικά πλάνα! HELP! (γέλια). Ένα πράγμα είμαι σίγουρος ότι θα έρθει! Περισσότερη μουσική για πάντα! Στέλνω πολλή αγάπη σε όλους μου τους followers και υποστηρικτές στο Facebook = A.M. SNiPER, Twitter = @snipermusic, Instagram = @snipermusic, Snapchat = @snipermusic. Συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε την πλατφόρμα μας, σας ευχαριστώ που με στηρίζετε και, ναι, συνεχίστε να ακούτε τη μουσική μας, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας, ακόμα κι αν είμαστε «anti-media». We are bad but not that bad…
  
 

Δειτε Επισης

Λένα Μαντά για τον θάνατο του συζύγου της: «Τον διαισθάνομαι δίπλα μου, είναι μέσα μου, στα κύτταρά μου»
Πάνος Μουζουράκης: «Θα καταθέσω υπέρ του πατρός Αντώνιου. Ελπίζω να λάμψει η αλήθεια»
Άντζελα Γκερέκου: «Μετά από την απώλεια αναλαμβάνεις την ευθύνη για το παιδί και από τις δυο πλευρές»
Προς το παρόν η δικαστική διαμάχη Γιώργου Μαζωνάκη με την αδελφή του έχει παγώσει
Θέμης Αδαμαντίδης: «Εγώ δεν ακούμπησα την Βαρβάρα Κίρκη στην μούρη, ένα σπρώξιμο έκανα. Ήταν στημένο»
Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη: «Το περιμέναμε, στηρίζω τη Σμαράγδα»
Καίτη Φίνου: «Σάπισαν όλα τα δόντια μου, δεν είχα τα λεφτά να κάνω εμφύτευση, έβαλα μασέλα»
Η πρώην σύντροφός της Madonna, Jenny Shimizu για τη σχέση τους: «Ένιωθα σαν πόρνη πολυτελείας»
H Lady Gaga εξηγεί γιατί δεν διέψευσε ποτέ τις φήμες που την ήθελαν να ήταν άντρας: «Δεν ένιωσα ποτέ θύμα!»
Οι πρώτες δηλώσεις του Άκη Σακελλαρίου μετά το χειρουργείο: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες & βελόνες»