NULL

Το να ταξιδεύεις... ανατολικά, ειδικά για πρώτη φορά είναι μία διαφορετική και αξέχαστη εμπειρία. Καμία σχέση με τις εικόνες και τους ανθρώπους που συναντάς στην Ευρώπη. Διαφορετικά ρούχα, διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικά όλα... Πίνοντας το πρωί τον καφέ μου στο ξενοχοδείο στη Ντόχα και έχοντας την ανάγκη (όπως πάντα) να μεταφέρω σε λέξεις όλα όσα μου έκαναν εντύπωση, έγραψα το πιο κάτω άρθρο... σε σχέση πάντα και με τα όσα βιώνουμε στην "πολυβασανισμένη" μας Κύπρο...  
  1. Οι Καταρινοί είναι χάλια οδηγοί και έχουν αδυναμία στα Toyota. Το να οδηγείς στο Κατάρ είναι το ίδιο πράγμα με το να κυκλοφορείς με μία βόμβα δεμένη στη μέση σου, έτοιμη να εκραγεί με την πρώτη λάθος κίνηση. Μάλιστα, πολλοί Καταρίνοι έχουν το σύνδρομο του Κύπριου οδηγού: κορνάρουν αν αργήσεις 1 δευτερόλεπτο στο πράσινο φως, σου κάνουν τα φώτα αν πηγαίνεις αργά και οι γυναίκες σε βρίζουν κανονικά αν δεν τις αφήσεις να περάσουν μπροστά. Μιλάμε για attitude… Όσο για τη μανία με τα Toyota και γενικά τα γιαπωνέζικα αυτοκίνητα νομίζω μετά από πολλή σκέψη ότι οφείλεται στις αντοχές τους στα ακραία καλοκαιρινά φαινόμενα.
  2. H φωτογραφία του Σεΐχη με τον γιο του να στέκονται δίπλα δίπλα είναι σε όλη την πόλη. Κοιμάσαι και ξυπνάς μ’ αυτήν ένα πράγμα. Πώς ήταν παλιά στην Ελλάδα που είχαν όλοι στο σπίτι τους ένα εικόνισμα του βασιλιά και το προσκυνούσαν; Κάτι έτσι. Έβαλαν τις φάτσες τους ακόμη και στα λεωφορεία!
  3. Κάποιες γυναίκες φοράνε οικειοθελώς την μαντίλα και γουστάρουν! Τσάντα versage, γόβες πανάκριβες με στρας, νυχάκι τζελ και μάτια έντονα βαμμένα (λογικό αφού μόνο αυτά φαίνονται). Το αποκορύφωμα; Οδηγούν κυρίως bendley  και κρατάνε το πιο ακριβό κινητό της αγοράς. Όμως, τιμάνε τις παραδόσεις και τη θρησκεία στο έπακρον! Η μαντίλα, μαντίλα…
  4. Η χώρα δεν είναι μόνο αυτή που βλέπουμε στα card postals με τα ψηλά και εντυπωσιακά κτήρια, αλλά κρύβει και μια άλλη σκοτεινή πλευρά. Πέραν του τουριστικού κέντρου οι πολυκατοικίες και οι δρόμοι είναι αρκετά παλιοί. Σε αντίθεση με το κέντρο που στους δρόμους δεν βρίσκεις ούτε αποτσίγαρο, η «άλλη» πόλη όπου μένουν κυρίως Ινδοί είναι βρωμισμένη, ασυγύριστη και παλιά. Αλλά κανένας τουρίστας δεν τα βλέπει αυτά.
  5. Στο Κατάρ ζούνε 400.000 Καταρινοί και 1 εκ. Ινδοί. Και μετά μιλάμε εμείς για μεταναστευτικό πρόβλημα. Η βασιλεία του Κατάρ μοιάζει λίγο με τη δημοκρατία στην Αρχαία Αθήνα. Όσοι ονομάζονται Καταρινοί δουλεύουν κυρίως σε δημόσιες υπηρεσίες η διευθυντικές θέσεις και απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα του κράτους. Δωρεάν παιδεία, υγεία, υψηλούς μισθούς, κατοικία, καθόλου φορολογία και η λίστα συνεχίζεται. Και μιλάμε για ΠΑΙΔΕΙΑ, για ΥΓΕΙΑ. Ξεχάστε αυτά που ξέρετε στην Κύπρο. Οι Ινδοί από την άλλη είναι κάτι σαν τους δούλους στην Αρχαία Αθήνα. Οι Καταρινοί τους χρειάζονται για να κάνουν όλες τις «βρωμοδουλειές». Σιγά μην λερωθούν για να φτιάξουν τη βρύση ή σιγά μην γίνουν ταξιτζήδες και πωλητές. Μιλάμε για μεγάλα κόμπλεξ…
  6. Οι Καταρινοί και γενικά οι Άραβες έχουν ένα θέμα με τα λαμπιόνια. Εδώ δεν χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα για να χαρείς με τα φώτα της πόλης. Κόκκινα, κίτρινα, μπλε, πράσινα φώτα που φέγγουν κατά μήκος των πανύψηλων κτηρίων κάνουν την πόλη να μοιάζει με Λας Βέγκας χωρίς καζίνο (γιατί ο τζόγος απαγορεύεται αυστηρά). Όλο αυτό το έχω ψυχολογήσει ως μία κίνηση «εντυπωσιασμού» προς τον τουρίστα. Ίσως είναι και ένας άλλος τρόπος να του πει «τα έχω μεγάλα». Γι’ αυτό και τα μεγάλα κτήρια υποθέτω, τα οποία το καθένα έχουν ξεχωριστό αρχιτεκτονικό σχέδιο.
  7. Το Κατάρ δεν είναι ο ιδανικός προορισμός για ψώνια. Προσοχή! Δεν μιλάμε για ποσότητα, ούτε για ποιότητα. Τα τεράστια Mall εδώ εξάλλου είναι ο παράδεισος κάθε καταναλωτή και shopping lover. Μιλάμε για τις τιμές. Πιο φθηνά πράγματα βρίσκεις στην αγορά τους, η οποία μοιάζει κινέζικη συνοικία κάθε βράδυ από την πληθώρα κόσμου και τον πανικό. Το μεγάλο σοκ το πάθαμε όταν ρωτήσαμε για ένα ρολόι το οποίο τελικά στοίχιζε 400.000 ευρώ. Ο υπάλληλος εκεί μας το είπε όσο πιο ευγενικά και χαμογελαστά μπορούσε…
  8. Στα Κατάρ τον χειμώνα κάνει κρύο (κάποιες φορές)… Ναι είναι έρημος, ναι η θερμοκρασία φθάνει στους 50 βαθμούς το καλοκαίρι, όμως ρε παιδιά κάνει και κρύο. Ειδικά το βράδυ. Ίσως ο χειμώνας είναι ελαφρύς και μικρός, όμως είναι υπαρκτός.  Γι’ αυτό αν το Κατάρ αυτή την εποχή επισκεφθείτε πιάστε και κανένα πουλοβεράκι μαζί σας…
 
 
 
 
Short Knowledge
  1. Aν περάσεις με Κόκκινο στα Φώτα Τροχαίας, το πρόστιμο είναι 1200 ευρώ.
  2. Το νόμισμα του Κατάρ είναι το Ριάλι (ριάλια). Για να βρεις πόσα ευρώ αντιστοιχούν περίπου για το καθετί, το διαιρείς δια 4.
  3. Oι Καταρινοί χαιρετούν με χειραψία και δύο φιλιά στο δεξί μάγουλο.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Σοφία Βογιατζάκη: «Γιατί να στεναχωρηθώ αν με πεις χοντρή; Αφού είμαι υπέρβαρη»
Βίκυ Κουλιανού: «Έμεινα ακίνητη για 15 μέρες σε ένα κρεβάτι με τρεις ενέσεις τη μέρα και πάρα πολλά φάρμακα»
Αλέξια: «Φέτος έγινα 60. Πίστευαν σε μένα οι γονείς μου. Με έστειλαν στη Βοστώνη όταν δεν είχαμε καν τηλέφωνο»
Η φωτογραφία και το μήνυμα της Βικτώριας Καρύδα για τα έξι χρόνια από την δολοφονία του Γιάννη Μακρή
Βάνα Μπάρμπα: «Κράτησα το θέμα της υγείας μου κρυφό, γιατί το αντιμετωπίζω σαν να μην υπάρχει»
Υλικό από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον Liam Payne να είναι λιπόθυμος πριν τη μοιραία πτώση του
Ο Ivan Greko τραμπουκίζει 15χρονο που του πέταξε παγάκια σε συναυλία του - Σοκάρουν τα βίντεο στο TikTok
Δημήτρης Σαμόλης: «Θα ήθελα ο πατέρας μου να με έχει αποδεχθεί & χωρίς να έχω παίξει στις #ΆγριεςΜέλισσες»
Σταύρος Ζαλμάς: «Η μεγαλύτερη ψευδής φήμη για μένα ήταν ότι έχω AIDS, μου έκανε μεγάλη ζημιά»
Δύο χρόνια μετά, το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», ακόμα περιμένει τη δωρεά του Νίκου Κοκλώνη από το #J2US