Χρίστος Νικολάου: Ένας πολυτάλαντος και πολύπλευρος καλλιτέχνης

Τον βλέπουμε στην τηλεόραση του ΡΙΚ να ενσαρκώνει επιτυχώς τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και στο παιδικό θέατρο να μαγεύει τα παιδιά μέσα από το ρόλο του Πήτερ Παν
 
Σχετικά με την παράσταση Πήτερ Παν που πάει πολύ καλά, είναι η πρώτη φορά που έχεις τον διπλό ρόλο σκηνοθέτη / ηθοποιού;
Όχι το έχω ξανακάνει στο «Το Μαγαζάκι του Τρόμου», και στο ‘’Να σου πω μια ιστορία’’. Είναι η πρώτη φορά που το κάνω για παιδική παράσταση.

Ποια είναι η διαφορά του παιδικού θεάτρου από το θέατρο ενήλικων από τεχνικής άποψης;
Δεν Υπάρχει διαφορά από τεχνική άποψη. Στο παιδικό θέατρο πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός για το τι μηνύματα θα στείλεις. Μπορώ να πω ότι η σχέση μου με το παιδικό θέατρο είναι πολύ συγκεκριμένη. Η πρώτη μου παράσταση ήταν με τους Θωμά Μοσχόπουλο και Ξένια Καλογεροπούλου στην Αθήνα, στο Θέατρο Πόρτα. Θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά παιδικά θέατρα στην Ελλάδα. Τα παιδικά θέατρα δεν πρέπει να είναι χαζά, τα παιδιά ως θεατές έχουν αντίληψη  και είναι αυστηροί κριτές. Πρέπει η παράσταση να είναι άρτια και να έχει όλα τα φόντα μιας παράστασης  για ενήλικες. Και ο Πήτερ Παν είναι μία τέτοια παράσταση. Είναι μια υπερπαραγωγή.

Όταν λες υπερπαραγωγή, τι θα δεις κάποιος ερχόμενος στην παράσταση;
Περιλαμβάνει πολλή μουσική, τραγούδια, χορογραφίες, διάφορα βίντεο… Είναι μία μεγάλη παράγωγη από κάθε άποψη.

Εσύ ποιο ρόλο προτιμάς περισσότερο; Του σκηνοθέτη ή του ηθοποιού;
Είναι δύσκολη ερώτηση. Είναι δύο τελείως διαφορετικοί ρόλοι. Έχουν μια σχέση μεταξύ τους αλλά δεν σημαίνει ότι ένας καλός ηθοποιός είναι και καλός σκηνοθέτης ή το αντίθετο. Μου αρέσουν εξίσου και τα δύο. Υπάρχει όμως μία μεγάλη δυσκολία όταν γίνονται ταυτόχρονα. Δυστυχώς όταν σκηνοθετείς πρέπει να βλέπεις τι γίνεται και όταν είσαι πάνω στο σανίδι και κάποια πράγματα ίσως σου διαφεύγουν. Υπάρχουν δηλαδή τεχνικές δυσκολίες.

Ο ρόλος του Πήτερ Παν τι συμβολίζει για σένα;
Τον συγκεκριμένο ρόλο έτυχε να τον ξαναπαίξω στην Αθήνα σε παράσταση για ενήλικες σε μια άλλη εκδοχή του. Γενικά ο Πήτερ Παν δεν είναι η ιστορία όπως την ξέρουμε από την Disney. Είναι ένα μυθιστόρημα και είναι αρκετό σκληρό. Το βασικό όμως μήνυμα του έργου που είναι και αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι την ζωή πρέπει να την ζήσεις σε όλα τα στάδια της. Να την γευτείς και να εξελιχθείς. Γιατί η ζωή είναι μια μεγάλη περιπέτεια!
 
Ας περάσουμε και λίγο στο θέατρο γενικά. Πώς ξεκίνησες στο χώρο αυτό;
H πρώτη επαγγελματική δουλειά που έκανα ήταν με ένα τεράστιο άνθρωπο του θεάτρου τον Λευτέρη Βογιατζή σε μία τρομερά πετυχημένη παράσταση που έπαιξε στην Επίδαυρο, την «Αντιγόνη». Και αυτή ήταν η αρχή μου στο χώρο του θεάτρου. Όταν μου είπαν ότι πέρασα από την οντισιόν έκανα 3 νύχτες να κοιμηθώ. Στην Κύπρο δεν γνωρίζουμε και τόσο καλά ποια είναι τα πραγματικά μεγάλα ονόματα του θεάτρου. Η συγκεκριμένη δουλειά μου έμαθε πολλά πράγματα και μου άνοιξε πολλές πόρτες. Μετά από αυτό ήμουν συνέχεια για 6-7 χρόνια σε δουλειές στο θέατρο.

Εκτός από το θέατρο είσαι και στις Πατάτες του ΡΙΚ. Πες μας λίγο για το καινούριο cast και πώς πάνε τα πράγματα.
Πιστεύω ότι το ΡΙΚ φέτος έκανε μία πολύ έξυπνη κίνηση. Πήρε ένα cast ανθρώπων με εμπειρία και χιούμορ. Είναι όλοι πολύ καλοί ηθοποιοί. Από θέμα ηθοποιών φέτος οι Πατάτες, θεωρώ ότι έχει το dreamcast και σαν ομάδα περνάμε πολύ ωραία. Και φυσικά ένα συνεργείο που κάνει αυτή την εκπομπή πάνω από 10 χρόνια.

Η μεταφορά κατά κάποιο τρόπο της σειράς σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι και με άλλο όνομα, την επηρέασε καθόλου;
Προκλήθηκε ένα τεράστιο μπέρδεμα στον κόσμο γύρω από αυτό το θέμα. Έχουν συγχύσει λίγο τις δύο παραγωγές. Νομίζω όμως είναι θέμα χρόνου να τα ξεκαθαρίσει ο κόσμος μέσα στο μυαλό του και φυσικά μια νέα ομάδα θέλει χρόνο για να δέσει .Μέχρι στιγμής τα σχόλια από τον κόσμο είναι θετικά.

Τι ρόλους έχεις εσύ; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου;
Μου αρέσει πολύ ο ρόλος του Καϊάφα που κάνω. Αλλά όχι μόνο. Γενικά για να μπορέσεις να κάνεις κάτι καλά πρέπει να ταυτιστείς μαζί του, να το αγαπήσεις. Κάνω επίσης τον Χάρη Γεωργιάδη και ένα ρόλο, που έφτιαξα εγώ μέσα από τα κείμενα, ενός κληρικού, που είναι πολύ loud και λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

Γιατί επέλεξες να παίξεις στις Πατάτες και όχι σε κάποια άλλη τηλεοπτική σειρά;
Είχα προτάσεις για τηλεόραση. Επέλεξα φέτος να είμαι στις Πατάτες γιατί είναι μια αυθεντική σατιρική εκπομπή. Φοράμε απλές περούκες και απλό μέικαπ για να περάσουμε στον κόσμο κάποια μηνύματα. Είναι ξεκάθαρο το κόνσεπτ της σειράς. Φοβάμαι τα πράγματα που μπορεί να σε χαρακτηρίσουν χωρίς να είναι καθαρά. Δυστυχώς κάνοντας τηλεόραση δεν ξέρεις το αποτέλεσμα της σειράς που θα βγει. Ρισκάρεις το αποτέλεσμα. Με τρομάζει το… προχωρούμε στα τυφλά.

Η σχέση σου με τον κινηματογράφο;
Αγαπώ τον κινηματογράφο. Είναι ένας λόγος που ήθελα να σπουδάσω ηθοποιός. Θα ήθελα να κάνω μια ταινία κάποια στιγμή αλλά δεν θα έπιανα μία κάμερα για να την γυρίσω εγώ . Προσπαθώ να μην καταπιάνομαι με πράγματα που δεν μπορώ να κάνω 100% καλά .Θα προτιμούσα να μαζέψω κάποιους ανθρώπους για μία ιδέα που θα έχω. Έχουμε πολύ ταλαντούχους ανθρώπους στην Κύπρο που δεν βγαίνουν μπροστά. Παλιά πίστευα ότι είναι το επίπεδο χαμηλό, όμως έχουμε πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους με υπέροχες ιδέες και αυτοί πρέπει με κάποιο τρόπο να βοηθηθούν, να βγουν μπροστά. Εγώ έπαθα πλάκα με το πόσο ταλέντο υπάρχει στην Κύπρο, σε σχέση με το πόσο μικρό είναι το νησί. Και δεν μιλώ μόνο για ηθοποιούς αλλά και για κινηματογραφιστές, φωτιστές, σκηνοθέτες, video artist κλπ. Βλέπω μέλλον στον κινηματογράφο στην Κύπρο.

Τι άλλο ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;
Ετοιμάζουμε με τη Δανάη Χρίστου ένα stand up comedy carabet show. Θα εμφανιζόμαστε κάθε Πέμπτη στη Λεμεσό. Ξεκινάει τον Δεκέμβρη. Επίσης, ετοιμάζω ένα καινούργιο έργο, όπου θα σκηνοθετήσω. Θα βγει τέλη Ιανουαρίου και λέγεται «Οι χοντροί άνδρες με φούστες». Είναι μαύρη κωμωδία. Παίζουν οι Λέα Μαλένη, Μάριος Μεττής, Αλέξανδρος Παρίσης και η Χριστίνα Κωνσταντίνου.

Αν κατάλαβα καλά, με ένα τόσο βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, δεν κάθεσαι λεπτό…
Ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν σταματώ να δουλεύω. Αν θεωρήσω δουλειά και τις ώρες που πρέπει να κάτσω σπίτι μου να γράψω τότε ναι … δεν κάθομαι λεπτό.
 
 
Πράξια Αρέστη
Φωτογραφία: Ανδρέας Λουκαΐδης
 

Δειτε Επισης

Λένα Μαντά για τον θάνατο του συζύγου της: «Τον διαισθάνομαι δίπλα μου, είναι μέσα μου, στα κύτταρά μου»
Πάνος Μουζουράκης: «Θα καταθέσω υπέρ του πατρός Αντώνιου. Ελπίζω να λάμψει η αλήθεια»
Άντζελα Γκερέκου: «Μετά από την απώλεια αναλαμβάνεις την ευθύνη για το παιδί και από τις δυο πλευρές»
Προς το παρόν η δικαστική διαμάχη Γιώργου Μαζωνάκη με την αδελφή του έχει παγώσει
Θέμης Αδαμαντίδης: «Εγώ δεν ακούμπησα την Βαρβάρα Κίρκη στην μούρη, ένα σπρώξιμο έκανα. Ήταν στημένο»
Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη: «Το περιμέναμε, στηρίζω τη Σμαράγδα»
Καίτη Φίνου: «Σάπισαν όλα τα δόντια μου, δεν είχα τα λεφτά να κάνω εμφύτευση, έβαλα μασέλα»
Η πρώην σύντροφός της Madonna, Jenny Shimizu για τη σχέση τους: «Ένιωθα σαν πόρνη πολυτελείας»
H Lady Gaga εξηγεί γιατί δεν διέψευσε ποτέ τις φήμες που την ήθελαν να ήταν άντρας: «Δεν ένιωσα ποτέ θύμα!»
Οι πρώτες δηλώσεις του Άκη Σακελλαρίου μετά το χειρουργείο: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες & βελόνες»