NULL

  Πας στο γυμναστήριο κουρασμένη. Η μέρα σου ήταν γενικώς δύσκολη. Και να ήταν μόνο αυτό; Άλλα κι άλλα σε περιμένουν στο σπίτι. Άγχος και πάλι άγχος. Ρίχνεσαι στη γυμναστική. Κάνεις το πρόγραμμά σου, σε μια περίπου ώρα φεύγεις. Είναι τυχαίο που τώρα αισθάνεσαι... ανάλαφρη; Είναι, άραγε, η ιδέα σου πως «ένα βάρος έχει φύγει από μέσα σου» και δεν νιώθεις πια όλο εκείνο το άγχος να σε πλακώνει; Η αλήθεια είναι πως έχεις απόλυτο δίκαιο. Η γυμναστική σ’ έσωσε για άλλη μια φορά από το στρες της μέρας. Κι’ αυτό γιατί, εκτός των άλλων καλών που προσφέρει στον οργανισμό, η άσκηση συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση της παραγωγής των ενδορφινών, δηλαδή, των… μαγικών εκείνων ορμονών που μας φτιάχνουν την κακή διάθεση και χαρίζουν την ευεργετική ευεξία! Γυμναστική εναντίον άγχους, λοιπόν, όμορφα, απλά και ευχάριστα. Δείτε πώς:
  • Αποφασίστε ότι θα χαρίζετε από τώρα και στο εξής τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα στον εαυτό σας ειδικά για γυμναστική. Θα σας τονώνει και θα ηρεμεί σε σημείο που σιγά – σιγά θα σας γίνει μια καλή συνήθεια.
  • Επιλέξτε το είδος της άσκησης που σας αρέσει και μην το αποκαλείτε γυμναστική, εάν αυτό σας κουράζει πριν αρχίσετε. Πείτε, ας πούμε, «πάω μια βόλτα στο πάρκο» ή «τι καλά, πάω για κολύμπι» ή «πάω να κάψω θερμίδες και μετά να χαλαρώσω…».
  • Αν εκ των προτέρων ξέρετε ότι μόνη σας δεν θα τηρήσετε ούτε της μισής ώρας την ημερήσια «υπόσχεση», τότε «δεσμεύστε» τον εαυτό σας με το να εγγραφείτε σε γυμναστήριο.
  • Βρείτε γυμναστήριο του οποίου το περιβάλλον να σας εμπνέει, αφού βεβαιωθείτε πως διαθέτει προσοντούχο προσωπικό που να είναι σε θέση να σας καθοδηγεί και να σας κινητοποιεί.
  • Στο γυμναστήριο επιλέξτε τάξεις που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες σας, ώστε να τις απολαμβάνετε, αντλώντας παράλληλα τα οφέλη της άσκησης.
  • Κάντε μέτριας έντασης άσκηση, τουλάχιστον στην αρχή, γιατί η έντονη μπορεί, στο τέλος, να σας αγχώσει.
  • Δώστε σημασία στις σωστές αναπνοές κατά την άσκηση αλλά και στις διατάσεις. Ρωτήστε ένα γυμναστή γι’ αυτές, ώστε να τις ακολουθείτε πάντα.                                                         Κι όλα αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά ολάκερος ο κόσμος της επιστήμης, κατόπιν αναρίθμητων ερευνών, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε σχετικά πρόσφατα στο Medicine & Science in Sports & Exercise και κατέδειξε πως 30 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως το τζόκινγκ, καθιστούν τον άνθρωπο περισσότερο ανεκτικό στο στρες ώρες αργότερα. Καλή αρχή, λοιπόν, και καλή συνέχεια δίχως άγχος.
 
 Φανή Χατζηκώστα
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, 
Group & Personal Trainer
 fanihadjicosta@hotmail.com
 

Δειτε Επισης

Χρήστος Λούλης: «Θυμάμαι την Έμιλυ Κολιανδρή να κλαίει πριν ανοίξει τα μάτια της, ήταν κακοποιητικός»
Αναστάσιος Ράμμος.«Δεν νομίζω ότι έχω αγαπήσει κάποιον γιατί ακόμα δεν έχω αγαπήσει τον εαυτό μου»
Ο Βασίλης Μπισμπίκης χορεύει στην πρεμιέρα της Δέσποινας Βανδή & τον ραίνει με λουλούδια ο Αντώνης Ρέμος
Κώστας Κόκλας: «Δεν πιστεύω στον Θεό, μου αρέσει να μένω σε μοναστήρια αλλά μέχρι εκεί»
Συγκινεί ο Χρήστος Μάστορας με το τραγούδι – αφιέρωση στη γιαγιά του που έχει φύγει από τη ζωή
Λένα Δροσάκη – Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Η πρώτη κοινή τηλεοπτική συνέντευξή τους μετά το διαζύγιο
Εριέττα Κούρκουλου: «Ο πατέρας μου μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, πάθαινε ανακοπές στο σπίτι. Ζούσα το δράμα»
Γιώργος Θεοφάνους: «Δεν ξέρω αν θα μπορούσε άλλη να πει τα τραγούδια μου, όπως τα είπε η Θεοδωρίδου! Φωνάρα!»
Βαρύ πένθος για Μιχάλη Κουϊνέλη – Πέθανε ο πατέρας του
Με αμαξίδιο ο Γιώργος Κατσινόπουλος - Το δύσκολο χειρουργείο στην Αγγλία και η στήριξη του Γιώργου Μαυρίδη