Χρύσω Μακαρίου – Thomas Weinhappel: Christmas in Vienna

Ο Σύνδεσμος 'Ένα Ονειρο μια Ευχή', για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις διοργανώνει το Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό κονσέρτο 'Christmas in Vienna' σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία και υπό την αιγίδα της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίας Αντρης Αναστασιάδη. Mε αφορμή την εκδήλωση αυτή, μιλήσαμε με δύο από τους πρωταγωνιστές, την Χρύσω Μακαρίου και τον Thomas Weinhappel.
 
Χρύσω - Πως πήρες την απόφαση να φύγεις από την Κύπρο και να εγκατασταθείς μόνιμα στη Βιέννη; Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την κλασσική μουσική;
Μεγάλωσα σε μια καλλιτεχνική οικογένεια με ιδιαίτερη αγάπη προς την κλασικη μουσική, επίσης είχα ξεκινήσει μαθήματα πιάνου σε πολύ νεαρή ηλικία και ταυτόχρονα ήμουν μέλος της παιδικής χορωδίας Πάφου. Δύο μόρφές όμως καθόρισαν αυτή μου τη ροπή, η δασκάλα μου του πιάνου Λύντια Κούτεβα και η μαέστρος της Παιδικής Χορωδίας Πάφου κα Κλεοπάτρα Κοτσώνη! Τώρα όσον αφορά την εγκατάστασή μου στη Βιέννη καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ίδια η Βιέννη η οποία όχι αδίκως φέρει τον χαρακτηρισμό Πρωτεύουσα της κλασικής μουσικής, αφού προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες εξέλιξης σε ένα επαγγελματία μουσικό.
 
Χρύσω – Τι ρόλο έπαιξε η παιδική σου ηλικία στην απόφαση σου να ασχοληθείς με το κλασσικό ρεπερτόριο και την όπερα;  Είχες δυσκολίες την πορεία αυτή;
Όπως προαναφέρω μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον το οποίο καθόρισε την εξέλιξη μου αυτή. Η Όπερα όπως και κάθε άλλο είδος τέχνης προυποθέτει μια σωστή προπαίδεια και εκπαίδευση, αυτή είναι η δυσκολία! Χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση στην κατάλληλη ηλικία είναι αδύνατο κάποιος να φέρει τον τίτλο κλασικός τραγουδιστής και αν το κάνει αυτό, το αποτέλεσμα είναι γελοίο. Στον επαγγελμάτικό χώρο βέβαια και υπάρχουν αναρίθμητες δυσκολίες και αυτό γιατί ο χώρος είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικός.
 
Χρύσω – Τι είναι έμπνευση για σένα
Έμπνευση για μένα είναι τα πάντα! Χωρίς έμπνευση ο καλλιτέχνης απλά δεν υπάρχει. Η λέξη έμπνευση είναι όμως μια πολύ παρεξηγημένη έννοια και αυτό γιατί πολλοί πιστεύουν πολύ λαθεμένα ότι η έμπνευση είναι κάτι που εμφανίζεται σαν απομηχανής Θεός και σου στέλνει εκείνη την Ιδέα ή το Οραμα που θα σε απογειώσει... Ε αυτό αποτελεί μονάχα μια πλάνη! Η έμπνευση εμφανίζεται μονάχα μετά από πολλές ώρες μελέτης, συνεχούς προσπάθειας και πίστης.
 
Χρύσω: Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου;  Τι σε χαλαρώνει;
Απολαμβάνω την καλή παρέα, μια βραδυά στον κινηματογράφο, ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, μια βόλτα στη φύση... Αυτό όμως που με χαλαρώνει ιδιαίτερα στον ελέυθερο μου χρόνο, όταν υπάρχει, είναι το παιχνίδι με τα δύο μου σκυλάκια.
Χρύσω – Τι γνώμη έχεις για την κλασσική μουσική παιδεία στην Κύπρο;
Πιστεύω πραγματικά ότι έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον τομέα. Σίγουρα η κλασική μουσική και ιδιαίτερα η όπερα δεν ανήκει στην κουλτούρα μας, παρολαυτά βλέπουμέ όλο και περισσότερους νέους να ασχολούνται με αυτό το είδος. Σίγουρα σε αυτό συντείνει η καλή δουλεία η οποία γίνεται από τα Μουσικά Λύκεια, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου αλλά και από όλους τους φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς. Σίγουρα δεν ανταποκρινόμαστε στα πρότυπα του εξωτερικού αλλά είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο!
 
Χρύσω – Ποια η άποψη σου για το κοινό της Κύπρου όσον αφορά την κλασσική μουσική;
Στην Κύπρο έχουμε ένα πολύ καλό κοινό θα έλεγα. Μπορεί να μην είναι σε ποσότητα το κοινό εκείνο που θα γεμίζει κάθε βράδυ τις αίθουσες, είναι όμως ένα κοινό το οποίο έχει πλέον σωστή κριτική άποψη και καλό αισθητικό ένστικτο!
 
Thomas - Τι σημαίνει η μουσική για σένα;
Είναι τα πάντα για μένα, η ζωή μου ολόκληρη! Ήδη από το καιρό που ήμουν μικρό παιδάκι δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έκανα οτιδήποτε άλλο!
 
Thomas – Ποιός είναι ο αγαπημένος ρόλος που ερμηνεύεις  στην σκηνή ;
Αγαπημένοι μου ρόλοι είναι ο Don Giovanni από την ομώνυμη όπερα του Μότσαρτ και ο Hamlet επίσης από την ομώνυμη όπερα του Ambroise Thomas.  Είναι δύο ρόλοι γεμάτοι ενέργεια και έντονη δύναμη και δραματικότητα.  Συνδοιάζουν  την αλαζωνεία του χαρακτήρα, της μοίρας και της θείας δίκης.
 
Thomas – Μίλησε μας για τη σχέση σου με το κοινό σου αλλά και τους συμπρωταγωνιστές σου.
Η ενέργεια του κοινού είναι κάτι το οποίο φτάνεί παντοτε μέχρι τον καλλιτέχνη και αυτό είναι κάτι που λατρεύω. Το κοινό έρχεται μετά από μια κουραστική μέρα σε μια παράσταση και θέλει να μαγευτεί, να μπέι στην υπόθεση η οποία διαδραματίζεται επι σκηνής και μαζί με τον  καλλιτέχνη να ταξιδέψει και αφομοιωθεί.  Αυτή η σχέση είναι φυσικά αμφίδρομη και το ίδιο συμβαίνει και με τους συναδέλφους μου επι σκηνής, είναι λες και υπάρχει ένα αόρατο νήμα στη σκηνή το οποίο ενώνει τραγουδιστές, μουσικούς και κοινό.
 
Χρύσω – Thomas: Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Συναντηθήκαμε πρώτη φορά επι σκηνής τον περασμένο Δεκέμβριο σε μια χριστουγεννιάτικη συναυλία η οποία οργανώθηκε από το Βιεννέζικο ίδρυμα Τεχνών Vienna Quartiere Artistico και παρουσιάστηκε στη Festsaal του Δημαρχείου της Βιέννης!   Ήταν ένα καταπληκτικό κονσέρτο με μεγάλη επιτυχία! Από τότε μας έχουν καλέσει πάρα πολλοί φορείς να επαναλάβουμε τη συναυλία αυτή όπως το Αυστριακό Κέντρο Κουλτούρας στην Μπρατισλάβα πέρυσι λίγο πριν τα Χριστούγεννα καθώς και φέτος στις 7 Δεκεμβρίου.
 
Χρύσω – Thomas:  Χρύσω ποιό το χαρακτηριστικό στυλ του Thomas πάνω στη σκηνή,  και Thomas ποιό το χαρακτηριστικό στυλ της Χρύσως πάνω στη σκηνή;
Thomas : Η Χρύσω έχει μια καταπληκτική αύρα στη σκηνή η οποία σε συνδοιασμό με το μεσογειακό της ταμπεραμέντο και τη ζεστασιά του Νότου σε κερδίζει μέσα από την κάθε φράση που ερμηνεύει!
Χρύσω : Ο Thomas είναι επιβλητικός με ένα έντονο αέρα σιγουριάς! Όταν εμφανίζεται στη σκηνή είναι λές και σου κόβεται η ανάσα, κρατά με αυτό τον τρόπο το κοινό του μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο!
 
Χρύσω – Thomas: Μιλήστε μας λίγο για το κονσέρτο πουθα απολαύσουμε σε λίγες μέρες στην Κύπρο.
Ερχόμαστε στη Κύπρο για μία μοναδική εμφάνιση στο Θέατρο Στροβόλου στις 19 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ. Τραγουδάμε στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία Christmas in Vienna, η οποία οργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ένα Όνειρο Μια Ευχή σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβέια και τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Thomas : Πρέπει να σας αναφέρω ότι όταν μου μίλησε η Χρύσω για αυτή την ιδέα ενθουσιάστηκα πάρα πολύ και χωρίς δεύτερη σκέψη άλλαξα τις προγραμματισμένες μου εμφανίσεις για να μπορώ να είμαι μαζί σας στις 19 Δεκεμβρίου.
Χρύσω : Ξέρετε πιστεύω ακράδαντα ότι στη Ζωή πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όλα τα καλά τα οποία μας προσφέρονται απλόχερα και πρέπει αυτά να τα ανταποδίδουμε με την πρώτη ευκαιρία. Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή όπου η αγάπη, η προσφορά και η βοήθεια στον συνάνθρωπο μας πρέπει να προέχει!
 
Χρύσω – Thomas: Σκέφτεστε να συνεχίσετε τη μουσική σας συνεργασία και στο μέλλον;
Πλέον από τα πέρυσι, μετά τις κοινές μας επιτυχημένες εμφανίσεις δεχόμαστε πάρα πολλές προτάσεις τόσο από φορέις όσο και από μάνατζερς. Έχουμε ήδη πολλές προγραμματισμές κοινές εμφανίσεις σε Αυστρία, Σλοβακία και Γερμανία με ένα ρεπερτόριο από Όπερα, Οπερέττα, Lied και Μιούζικαλ.
 

Δειτε Επισης

Λένα Μαντά για τον θάνατο του συζύγου της: «Τον διαισθάνομαι δίπλα μου, είναι μέσα μου, στα κύτταρά μου»
Πάνος Μουζουράκης: «Θα καταθέσω υπέρ του πατρός Αντώνιου. Ελπίζω να λάμψει η αλήθεια»
Άντζελα Γκερέκου: «Μετά από την απώλεια αναλαμβάνεις την ευθύνη για το παιδί και από τις δυο πλευρές»
Προς το παρόν η δικαστική διαμάχη Γιώργου Μαζωνάκη με την αδελφή του έχει παγώσει
Θέμης Αδαμαντίδης: «Εγώ δεν ακούμπησα την Βαρβάρα Κίρκη στην μούρη, ένα σπρώξιμο έκανα. Ήταν στημένο»
Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη: «Το περιμέναμε, στηρίζω τη Σμαράγδα»
Καίτη Φίνου: «Σάπισαν όλα τα δόντια μου, δεν είχα τα λεφτά να κάνω εμφύτευση, έβαλα μασέλα»
Η πρώην σύντροφός της Madonna, Jenny Shimizu για τη σχέση τους: «Ένιωθα σαν πόρνη πολυτελείας»
H Lady Gaga εξηγεί γιατί δεν διέψευσε ποτέ τις φήμες που την ήθελαν να ήταν άντρας: «Δεν ένιωσα ποτέ θύμα!»
Οι πρώτες δηλώσεις του Άκη Σακελλαρίου μετά το χειρουργείο: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες & βελόνες»