Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο»: Η στέγη των βιβλιόφιλων
09:05 - 01 Δεκεμβρίου 2015
Η Εύη Παύλου, Πρόεδρος της Λέσχης Βιβλίου Παλαιάς Λευκωσίας με έδρα το γνωστό «Υφαντουργείο», μας μιλά γι’ αυτή την αξιόλογη προσπάθεια που στόχο έχει να δώσει στους βιβλιόφιλους μία στέγη αλλά και να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στο βιβλίο.
Ποια είναι η ιδέα πίσω από τη Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο» και πώς ξεκίνησε;
Ποια είναι η ιδέα πίσω από τη Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο» και πώς ξεκίνησε;
Bασική ιδέα πίσω από την Λέσχη μας είναι ότι θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ιδιαίτερο χώρο που να είναι ζεστός, οικείος και να αντλεί έμπνευση για να περνάμε υπέροχα και ωφέλημα το χρόνο μας. Το διάβασμα μας δίνει την ευκαιρία να ηρεμήσουμε και να περιορίσουμε το άγχος. Μιά μελέτη έδειξε μάλιστα πως έπειτα από μονάχα 6 λεπτά διάβασμα, τα επίπεδα στρες στον οργανισμό μειώνονται κατά 70%, με την μουσική κατά 60% και με έναν καφέ κατά 50% . Το να “χάνεται” λοιπόν κανείς μέσα στη Λέσχη μας, αναδείχτηκε το καλύτερο μέσον χαλάρωσης!
Πολύς κόσμος είναι ερωτευμένος με το διάβασμα ή την μελέτη/εργασία και είναι κρίμα να περιορίζονται οι επιλογές του χώρου του στο γραφείο ή το σπίτι. Η Λέσχη μας δημιουργήθηκε ακριβώς για να προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους ένα χαλαρωτικό καταφύγιο στην καρδιά της Λευκωσίας, για να μπορούν να διαβάσουν σε ένα κοινωνικό, όμορφο και θετικό περιβάλλον.
Υπάρχουν κι άλλες λέσχες βιβλίου στην Κύπρο;
Πιστεύω ότι η Λέσχη μας είναι μοναδική και από πλευράς χώρου αλλά και σαν concept γι αυτό αγκαλιάστηκε τόσο γρήγορα από πολλούς καλούς φίλους. Όλοι είναι ίσοι! Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι! Ο φοιτητής, ο λογιστής, ο δικηγόρος, ο άστεγος, ο μαθητής, ο hippie! Όλοι δεμένοι και ενωμένοι με την αρμονικότητα του χώρου που προσφέρει την άνεση για συντροφιά τις ώρες της πλήξης και της μοναξιάς, ενώ ταυτόχρονα μας ψυχαγωγεί και μας εμπνέει να δημιουργήσουμε ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ ή το κρασάκι μας.
Πόσα μέλη υπάρχουν μέχρι στιγμής;
Υπάρχουν μέχρι στιγμής 1702 μέλη. Η εγγραφή για το 2015 είναι εντελώς δωρεάν. Για το έτος 2016 η συνδρομή θα περιοριστεί και πάλι σε ένα πολύ χαμηλό ποσό για να ενθαρρύνομαι τις εγγραφές και να μεγαλώσουμε την παρέα μας.
Εκτός από αναγνωστήριο, πώς αλλιώς λειτουργεί ο χώρος και τι δραστηριότητες έχει για τα μέλη;
Εκτός από αναγνωστήριο, αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και επαγγελματίες χρησιμοποιούν το χώρο μας για να μελετήσουν σαν ομαδικό workplace, να ανταλλάξουν ιδέας με άλλους, με δωρεάν wifi βέβαια. Τις Κυριακές το πρωί διαβάζονται παραμυθάκια στα μικρά παιδιά για να μάθουν από μικροί την αξία του βιβλίου.
Τι σημαίνει για σένα η λέξη «βιβλίο»;
Τι είναι το βιβλίο; Για μένα είναι μια αποθηκευμένη γνώση πάνω σε χαρτί. Βιώνοντας τις γνώσεις και τα συναισθήματα που περιέχει ένα βιβλίο, δεν ενισχύουμε μονάχα τις γνώσεις και την μνήμη μας αλλά και την δημιουργικότητα μας. Διαβάζοντας τις περιπέτειες των άλλων, σε κάποιους άλλους κόσμους, θέλουμε να γράψουμε κι εμείς τις δικές μας ιστορίες.
Η Λέσχη μας έχει κάπου 3,500 βιβλία και εμπλουτίζεται συνεχώς. Είναι φορές που νιώθουμε κουρασμένοι και δεν έχουμε όρεξη να διαβάσουμε. Ή είμαστε υποχρεωμένοι να διαβάσουμε κάτι που δε μας ενδιαφέρει πολύ. Μόλις όμως η κόπωση περάσει ή βρούμε κάποιο βιβλίο που μας αρέσει, η όρεξη επανέρχεται. Το στομάχι χορταίνει, το πνεύμα όμως είναι αχόρταγο!
Τι εκδηλώσεις οργανώνετε στη Λέσχη;
Η επικοινωνία με τα μέλη μας και δια μέσω του facebook είναι συνεχής και τακτική. Ανακοινώνονται διάφορες εκδηλώσεις, από συμπόσια μέχρι συνεντεύξεις, ομιλίες, φωτογραφήσεις και γυρίσματα ταινιών, από κιθάρα και ακορντεόν, από αυθόρμητα τραγουδάκια σε μικρά πηγαδάκια μέχρι ποιήματα, εκθέσεις πινάκων όλα στη προσπάθεια μας να εμπλουτίσουμε τον χώρο που μας αρέσει και να περνούμε υπέροχα και ωφέλημα το χρόνο μας.
Τι θα έλεγες στον κόσμο για να τον πείσεις να έλθει στη Λέσχη και να μοιραστεί αυτή την εμπειρία με άλλους;
Όλος ο κόσμος είναι ευπρόσδεκτος, κάθε ηλικίας, κάθε έθνους, οι ντόπιοι και οι ξένοι, κάθε γλώσσας, χρώματος, θρησκείας, μόρφωσης, επαγγέλματος, οικονομικής κατάστασης. Ίσως αυτό είναι που υφαίνεται στο Υφαντουργείο, η ανθρώπινη συνύπαρξη.
Πράξια Αρέστη