Τα μαγικά Φασόλια: Η νέα κυπριακή ταινία στα KCineplex

Τα Μαγικά Φασόλια αποτελούν τη νέα επιτυχημένη κινηματογραφική κυπριακή προσπάθεια σε σκηνοθεσία του Θήο Παναγίδη. Η ταινία προβάλλεται αυτή την περίοδο στις αίθουσες του KCineplex. Εμείς βρήκαμε τον ίδιο τον σκηνοθέτη, ο οποίος έδωσε απαντήσεις σε όλα μας τα ερωτήματα. 

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη σκηνοθεσία; Έχετε κάνει κάποιες σπουδές περί του θέματος;
Είμαι απόφοιτος τουLondon Film School, αλλά ασχολούμαι γενικά με τον κινηματογράφο εδώ και χρόνια. Γράφω σενάρια, έχω ιστοσελίδα από την δεκαετία του ’90 και εργάζομαι ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα CyprusMail. Επίσης βλέπω πάρα, πάρα πολλές ταινίες!

Τα Μαγικά Φασόλια είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετείτε; Aν όχι ποια είναι η πρώτη σας ταινία;
Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας. Έχω κάνει δύο μικρού μήκους και ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τις κοινωνικές αλλαγές στην Πάφο, το οποίο γύρισα το 2007.

Με βάση αυτή την εμπειρία που είχατε θα το ξανακάνατε;
Τι να πω; Το να γυρίζεις ανεξάρτητη παραγωγή ως σκηνοθέτης και παραγωγός και σεναριογράφος είναι τουλάχιστον κουραστικό, για να μην πω ψυχοφθόρο. Αλλά πόσες ευκαιρίες μας δίνονται στην ζωή για να δημιουργήσουμε κάτι εντελώς καινούργιο; Ναι, πιστεύω θα το ξανάκανα.

Τι σας ενθουσιάζει περισσότερο στη σκηνοθεσία;
Η ελευθερία, αλλά και οι στιγμές που συναντάς κάτι στους άλλους (τεχνικούς ή ηθοποιούς) που και οι ίδιοι μπορεί να μην το ήξεραν ότι υπήρχε.

Ποιον σκηνοθέτη του Χόλυγουντ θαυμάζετε και γιατί;
Πολύ δύσκολη ερώτηση για κάποιον που γράφει για το σινεμά! Κάθε δεκαετία είχε (και έχει) σπουδαίους σκηνοθέτες, από τον Josef Von Sternbergστη δεκαετία του ‘30 μέχρι τον Paul Thomas Anderson σήμερα (και φυσικά οι καλύτεροι σκηνοθέτες δεν βρίσκονται στο Χόλυγουντ). Μιας και ‘Τα Μαγικά Φασόλια’ είναι κωμωδία, όμως, θα πω τον Billy Wilder, που γύρισε το Some Like it Hot.

Ποιες ταινίες θεωρείτε ότι πήραν τη σκηνοθεσία σε άλλο επίπεδο;
Υπάρχουν ταινίες τόσο μοναδικές, προσωπικές και ασυνήθιστες που δεν θα υπήρχαν χωρίς το πείσμα και την εμμονή του σκηνοθέτη τους. Για παράδειγμα το Play time του Jacques Tati, το 2001 του Stanley Kubrick και πιο πρόσφατα το Primer του Shane Carruth.

Ποιον ηθοποιό θα θέλατε να δείτε να παίζει σε μία ταινία σας;
Για να μείνουμε στους Κύπριους, πιστεύω ότι ο Γιάννης Κόκκινος είναι πολύ δυνατός ηθοποιός. Φυσικά ήδη έπαιξε σε μια ταινία μου, διότι παίζει ένα (σχετικά μικρό) ρόλο στα ‘Φασόλια’, ελπίζω όμως στο μέλλον να τον δω σε μεγαλύτερο ρόλο.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας Κύπριος σκηνοθέτης;
Τα λεφτά είναι πάντα μεγάλη υπόθεση. Η άλλη δυσκολία είναι πως η Κύπρος είναι μικρή, άρα είναι δύσκολο να βρεις τους σωστούς συντελεστές. Ευτυχώς εγώ στάθηκα τυχερός.

Τα Μαγικά Φασόλια τι πραγματεύονται;
Τα Μαγικά Φασόλια είναι μια τρελή κωμωδία, η οποία πιστεύω κρύβει και ένα μήνυμα για την αδράνεια που συχνά επικρατεί στην κοινωνία μας. Η ιστορία έχει να κάνει με τέσσερις ηθοποιούς που περιμένουν σε ένα παλιό σπίτι για να έρθει ένας δάσκαλος, ο κύριος Στάθης, να τους κάνει ένα εργαστήρι. Αλλά ο κύριος Στάθης δεν έρχεται, οι ήρωες αρχίζουν να πεινούν – και έτσι μπαίνουν τα φασόλια…

Πιστεύετε ότι έχει μέλλον ο κινηματογράφος στην Κύπρο; Μπορούν να γίνουν δουλειές;
Φυσικά. Το να γυρίσεις μια ταινία είναι όλο και πιο εύκολο – τώρα μπορείς να την γυρίσεις στο τηλέφωνο σου και να την μοντάρεις στο σπίτι σου. Δηλαδή τα τεχνικά μέσα υπάρχουν. Απλά χρειάζεται οργάνωση – και καλά σενάρια φυσικά.

Δείτε τα Μαγικά Φασόλια σε όλες τις αίθουσες του KCineplex.
 
Yπόθεση:
Τέσσερις ηθοποιοί (και ένας ενοχλητικός τους φίλος) περιμένουν σ’ένα παλιό σπίτι τον δάσκαλο υποκριτικής που θα τους κάνει ένα εργαστήρι. Όταν αρχίζουν να πεινούν, φέρνουν πέντε μερίδες φασόλια από μια ψησταριά, αλλά τα φασόλια οδηγούν σε κωμικές παραισθήσεις και περίεργα συμβάντα, με αποτέλεσμα οι φίλοι να λύσουν τα προσωπικά τους ‘θέματα’ με απροσδόκητους τρόπους.
Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κουτσούμπας, Ιωάννα Κορδάτου, Πέτρος Γιωρκάτζης
 
Πράξια Αρέστη
  
 

Δειτε Επισης

Λένα Μαντά για τον θάνατο του συζύγου της: «Τον διαισθάνομαι δίπλα μου, είναι μέσα μου, στα κύτταρά μου»
Πάνος Μουζουράκης: «Θα καταθέσω υπέρ του πατρός Αντώνιου. Ελπίζω να λάμψει η αλήθεια»
Άντζελα Γκερέκου: «Μετά από την απώλεια αναλαμβάνεις την ευθύνη για το παιδί και από τις δυο πλευρές»
Προς το παρόν η δικαστική διαμάχη Γιώργου Μαζωνάκη με την αδελφή του έχει παγώσει
Θέμης Αδαμαντίδης: «Εγώ δεν ακούμπησα την Βαρβάρα Κίρκη στην μούρη, ένα σπρώξιμο έκανα. Ήταν στημένο»
Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη: «Το περιμέναμε, στηρίζω τη Σμαράγδα»
Καίτη Φίνου: «Σάπισαν όλα τα δόντια μου, δεν είχα τα λεφτά να κάνω εμφύτευση, έβαλα μασέλα»
Η πρώην σύντροφός της Madonna, Jenny Shimizu για τη σχέση τους: «Ένιωθα σαν πόρνη πολυτελείας»
H Lady Gaga εξηγεί γιατί δεν διέψευσε ποτέ τις φήμες που την ήθελαν να ήταν άντρας: «Δεν ένιωσα ποτέ θύμα!»
Οι πρώτες δηλώσεις του Άκη Σακελλαρίου μετά το χειρουργείο: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες & βελόνες»