Ο Γιώργος Χατζηπιερή γράφει για τον Ραδιομαραθώνιο και μιλά για την τέχνη του

 Αυτό που μου έκανε εντύπωση όταν πρωτάκουσα τα τραγούδια του δίσκου ‘Ο τεμπέλης δρακός’ και ‘Η επιστροφή του τεμπέλη δράκου’  ήταν η αθωότητα, η ανεμελιά και η γλυκύτητα που ξεχείλιζε από μέσα τους. Ο Γιώργος Χατζηπιερής γράφει για πρώτη φορά τραγούδι κατά παραγγελία για τον Ραδιομαραθώνιο 2015 και αφήνει την αστείρευτη φαντασία του να τον οδηγήσει στην δημιουργία των  ‘Επτά Ποταμών’. Αυτό που μπορώ να πω σίγουρα μέσα από τις απαντήσεις του είναι ότι έχει μια ψυχή που λάμπει και αντλεί δύναμη από την αγάπη του για τα παιδιά και τη δημιουργία. 

1.    Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τη σύνθεση τραγουδιών για παιδιά;
Έγραφα στίχους και τραγούδια από παλιά. Όταν γεννήθηκε η πρώτη μου κόρη ξεκίνησε μια επικοινωνία με τον κόσμο των παιδιών που είναι γεμάτος χρώμα, παραμύθι και φαντασία. Οπότε ήρθαν και τα πρώτα παιδικά τραγούδια  που ξέφυγαν από τους τοίχους του σπιτιού μας για να κάνουν τα δικά τους ταξίδια.

2.    Πιστεύεις ότι τα παιδιά είναι ένα κοινό το οποίο έχει παραγκωνιστεί από τη μουσική βιομηχανία (νοουμένου ότι τα περισσότερα τραγούδια απευθύνονται σε ενήλικο κοινό);
Τα παιδιά έχουν παραγκωνιστεί γενικά. Ενώ ως γονείς θέλουμε να δώσουμε τα πάντα στα παιδιά μας δεν τους δίνουμε τα βασικά.  Τον χρόνο μας και την αναγνώριση ότι είναι αυτόνομες προσωπικότητες. Ειδικά στις μέρες μας που τα πάντα τρέχουν με αστρονομικές ταχύτητες, προσπαθούμε να ξεμπερδέψουμε με εύκολους (και κάποτε ακριβούς) τρόπους «πασάροντάς» τους ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεοράσεις, και οτιδήποτε μπορεί να τα κρατήσει απασχολημένα για να  μπορέσουμε να ασχοληθούμε με τις πολύ σοβαρές υποθέσεις μας.    Δεν υπάρχει όμως πιο σοβαρή υπόθεση από το να μεγαλώνεις ένα παιδί.  Και ο ποιοτικός χρόνος μαζί με τα παιδιά είναι ανεκτίμητος.

Επίσης  με τον τρόπο μας ασκούμε εξουσία στα παιδιά μας  με πρόσχημα την σωστή διαπαιδαγώγηση.  Τα θεωρούμε ως ανίκανα να κρίνουν, και να μάθουν  αυτά που τα ίδια επιθυμούν και τους φυτεύουμε με το ζόρι τις δικές μας αποτυχημένες φιλοδοξίες.

Όσον αφορά στην μουσική, θεωρούμε ότι το μόνο με το οποίο ψυχαγωγούνται είναι ένα χαζοχαρούμενο λα λα λα, και τα στερούμε από καταπληκτικές μουσικές  ακόμα και κλασσικά κομμάτια μερικά από τα οποία έχουν τόση μελωδία και φαντασία που μαγεύουν τα παιδιά.

3.    Από πού εμπνεύστηκες το τραγούδι του Ραδιομαραθώνιου (Επτά ποτάμια);
Βασικά το σήμα του Ραδιομαραθωνίου που είναι το Ουράνιο Τόξο.  Όταν ο Γιάννης Σταυρινίδης από την Συνεργατική Τράπεζα μου ανάλυσε την νέα πνοή που θέλουν να δώσουν και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν ένιωσα μια ταύτιση απόψεων και για πρώτη φορά αποδέχτηκα να γράψω τραγούδι με παραγγελία. Έτσι δούλεψα την ιδέα ότι ομάδες ανθρώπων έχουν τις δικές τους ικανότητες και χαρακτηριστικά και δεν σημαίνει ότι η μια ομάδα υπάρχει της άλλης.  Κάποια παιδιά με κάποια στέρηση μπορεί να αγγίζουν συχνότητες με την φαντασία τους που δεν μπορούμε να φτάσουμε. Κι όλοι μαζί συνθέτουμε αυτό το μαγικό τόξο που ενώσει την γη με τον ουρανό.


4.    Τι μηνύματα θέλεις να περάσεις μέσα από τα τραγούδια σου;
Προσπαθώ με τα τραγούδια μου να μην είμαι διδακτικός γιατί αυτό σημαίνει και αίσθηση υπεροχής απέναντι στον ακροατή.  Προσπαθώ να γράφω τραγούδια που εκφράζουν την προσωπική μου αλήθεια  με σκοπό να τα μοιραστώ με παιδιά οποιαδήποτε ηλικίας.  

5.    Πιστεύεις ότι υπάρχει αρκετή στήριξη από καλλιτέχνες σε τέτοιες προσπάθειες που προωθούν τα δικαιώματα των παιδιών;
Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία όταν αφορά δικαιώματα παιδιών και από την εμπειρία μου έχω δει ότι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό αφιλοκερδώς.

6.    Νοιώθεις ότι μέσα από τη δουλειά σου κρατάς ζωντανό το παιδί που έχεις μέσα σου;
Δεν χρειάζεται η συγκεκριμένη ενασχόληση για να κρατώ ζωντανή την παιδική πτυχή του χαρακτήρα μου.  Ο καθένας μπορεί να τα το βιώνει αυτό όταν προσπαθεί να βλέπει τα πράγματα με ενθουσιασμό, όταν συνεχίζει να θαυμάζει τον υπέροχο κόσμο που ζούμε, όταν συνεχίζει να απορεί κι  όταν  μπορεί να αποβάλλει εύκολα τα πέπλα της κοινωνικής υποκρισίας και τα κόμπλεξ της κοινωνικής καταξίωσης.   Αυτό που μου δίνει αυτή η ενασχόληση, είναι μια πολύ μεγάλη χαρά που μοιράζομαι με παιδικές ψυχές ένα κόσμο με μουσική, γιορτή και φαντασία.

Μαριάννα Νικολάου   

Δειτε Επισης

Λένα Μαντά για τον θάνατο του συζύγου της: «Τον διαισθάνομαι δίπλα μου, είναι μέσα μου, στα κύτταρά μου»
Πάνος Μουζουράκης: «Θα καταθέσω υπέρ του πατρός Αντώνιου. Ελπίζω να λάμψει η αλήθεια»
Άντζελα Γκερέκου: «Μετά από την απώλεια αναλαμβάνεις την ευθύνη για το παιδί και από τις δυο πλευρές»
Προς το παρόν η δικαστική διαμάχη Γιώργου Μαζωνάκη με την αδελφή του έχει παγώσει
Θέμης Αδαμαντίδης: «Εγώ δεν ακούμπησα την Βαρβάρα Κίρκη στην μούρη, ένα σπρώξιμο έκανα. Ήταν στημένο»
Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά πρώτη φορά για τον θάνατο του Ντίνου Καρύδη: «Το περιμέναμε, στηρίζω τη Σμαράγδα»
Καίτη Φίνου: «Σάπισαν όλα τα δόντια μου, δεν είχα τα λεφτά να κάνω εμφύτευση, έβαλα μασέλα»
Η πρώην σύντροφός της Madonna, Jenny Shimizu για τη σχέση τους: «Ένιωθα σαν πόρνη πολυτελείας»
H Lady Gaga εξηγεί γιατί δεν διέψευσε ποτέ τις φήμες που την ήθελαν να ήταν άντρας: «Δεν ένιωσα ποτέ θύμα!»
Οι πρώτες δηλώσεις του Άκη Σακελλαρίου μετά το χειρουργείο: «Έχω στο πέλμα μου λάμες, βίδες & βελόνες»