«Η ιδρυτική πράξη της κυπριακής θεατρολογίας» Συνέδριο «Το θέατρο στη νεότερη και σύγχρονη Κύπρο» στη μνήμη του Γιάννη Κατσούρη
09:33 - 06 Νοεμβρίου 2015
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη Κυριακή 1η Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στη Λεμεσό, το τριήμερο θεατρολογικό συνέδριο με θέμα «Το θέατρο στη νεότερη και σύγχρονη Κύπρο». Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες της διοργάνωσης: 100 και πλέον εγγεγραμμένοι σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του –πέρα από τους 41 ομιλητές από την Κύπρο και την Ελλάδα– ενώ αρκετοί άλλοι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν κάποιες μεμονωμένες συνεδρίες.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ενώ στην εναρκτήρια συνεδρία, έγινε μνεία στον θεμελιωτή της μελέτης του θεάτρου στην Κύπρο Γιάννη Κατσούρη, στον οποίο ήταν αφιερωμένο το συνέδριο. Χαιρέτισαν εκ μέρους των συνδιοργανωτών φορέων ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου αντίστοιχα) και διαβάστηκε χαιρετισμός της Διευθύντριας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου Λευκής Μιχαηλίδου. Χαιρετισμός διαβάστηκε επίσης εκ μέρους του Κωνσταντίνου Χρίστου, Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του οποίου το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» στήριξε τη διοργάνωση.
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι καθηγητές Βάλτερ Πούχνερ και Σάββας Πατσαλίδης, οι οποίοι με τις ομιλίες τους ενέταξαν το θέατρο της Κύπρου και τη μελέτη του στον παγκόσμιο χάρτη. Η θεματολογία των –κατά γενική ομολογία– υψηλού επιπέδου ανακοινώσεων κάλυψε ένα ευρύ φάσμα, με μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα γύρω από την παλαιότερη και σύγχρονη κυπριακή δραματουργία (13 ανακοινώσεις). Με την πρόσληψη του αρχαίου αλλά και του νεότερου δράματος καταπιάστηκαν 6 ανακοινώσεις. Αρκετές ανακοινώσεις επικεντρώθηκαν σε θιάσους και καλλιτέχνες ή ανέλυσαν μεμονωμένες παραστάσεις, ενώ άλλες καταπιάστηκαν με τη θεατρική κριτική, το σχολικό και ερασιτεχνικό θέατρο, το θέατρο των κοινοτήτων πέραν της ελληνοκυπριακής, τη θεατρική εκπαίδευση, τις καταγραφές του θεάτρου στον περιοδικό τύπο, την πολιτιστική πολιτική, τη θεατρική αφίσα ακόμα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική μέσα από τη δραματουργία.
Νέα στοιχεία βγήκαν στην επιφάνεια, ενδιαφέρουσες συγκρίσεις έγιναν, χρήσιμες αναλύσεις παρουσιάστηκαν, πολλά θέματα άνοιξαν και περιμένουν τους επιστήμονες που θα τα διερευνήσουν. Οι ανακοινώσεις οργανώθηκαν σε δέκα συνεδρίες τις οποίες ακολούθησαν ζωντανές συζητήσεις, όπου εκφράστηκαν ποικίλες απόψεις.
Όπως επεσήμανε στην καταληκτική συνεδρία ο ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών Β. Πούχνερ, ένας από τους ιδρυτές του πρώτου θεατρολογικού τμήματος στην Ελλάδα, οι σύνεδροι «έγιναν μάρτυρες της ιδρυτικής πράξης της κυπριακής θεατρολογίας».
Οι διοργανωτές του συνεδρίου ευελπιστούν να υπάρξει συνέχεια με τη διοργάνωση αντίστοιχων συνεδρίων. Η έκδοση των πρακτικών του πρώτου θεατρολογικού συνεδρίου αυτής της κλίμακας είναι το απαραίτητο επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση της αποστολής του, έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα απτό, πολύτιμο και έγκυρο εργαλείο για την περαιτέρω μελέτη του κυπριακού θεάτρου.
Υλικό για το συνέδριο είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα www.theatreconferencecy2015.com και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών.