Μαρίζα Παρτζίλη: Η τέχνη έχει τον πρώτο λόγο

Από πολύ νωρίς είχε επαφή με τον χώρο της τέχνης, του θεάτρου και της δημιουργίας λόγω του πατέρα της ο οποίος είναι σκηνογράφος. Στη συνέχεια, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί επαγγελματικά με την τέχνη και έτσι σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έκτοτε εργάζεται ως σκηνογράφος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα διδάσκει ζωγραφική στο εργαστήρι της, στην παλιά Λευκωσία. Η Μαρίζα Παρτζίλη ζει στον δικό της όμορφο κόσμο, εκεί που η τέχνη έχει τον πρώτο λόγο.
 
Η λέξη «τέχνη» για τη Μαρίζα σημαίνει δημιουργία, εκτόνωση, έκφραση συναισθημάτων και ιδεών. Είναι ελευθερία από κάθε είδους συμβάσεις. Η έμπνευσή της δεν προκύπτει από κάτι συγκεκριμένο, αλλά από διάφορα ερεθίσματα της καθημερινότητας και μέσα από πολλή έρευνα, μελέτη και δουλειά. Τα πάντα μπορούν να μεταφραστούν σε τέχνη στον κόσμο ενός καλλιτέχνη.
 
Συχνά, κυρίως σε περιόδους που αναζητεί νέα μέσα και τρόπους έκφρασης, αφήνει κάποια έργα ανολοκλήρωτα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικά.Εξάλλου, για όλα της τα έργα νιώθει ένα συναισθηματικό δέσιμο, αλλά πάνω απ’ όλα θεωρεί πιο σημαντική την επικοινωνία με το κοινό. Είναι σημαντικό όπως πρόσθεσε, τα έργα των καλλιτεχνών να βρίσκουν ανταπόκριση.
 
Η σκηνογραφική και εικαστική της ιδιότητα είναι αλληλένδετες και σαφώς αλληλεπιδρούν. Η έννοια του χώρου, τόσο του αστικού όσο και του προσωπικού, είναι ένα θέμα που την απασχολεί στις καλλιτεχνικές της αναζητήσεις.
 
Στην πορεία της συζήτησης, μάς ενημέρωσε ότι ένας σκηνογράφος στην Κύπρο, ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα, ν’ αναλάβει τον σχεδιασμό του σκηνικού χώρου και των κοστουμιών μιας παράστασης και να εργαστεί σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
 
Κάθε παραγωγή στην οποία συμμετέχει ως σκηνογράφος / ενδυματολόγος, είτε πρόκειται για θέατρο ή για κινηματογράφο αποτελεί πρόκληση για την ίδια, με στόχο πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και τους υπόλοιπους συντελεστές.  
 
Στην ερώτησή μας, τι είναι αυτό που την προβληματίζει ως καλλιτέχνη, μάς απάντησε: «Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος προβληματίζεται και έχει ανησυχίες και σκέψεις για θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και τον ίδιο προσωπικά. Ενδεχομένως οι καλλιτέχνες να μπορούν να εκφράσουν αυτούς τους προβληματισμούς και μέσα από την τέχνη τους».
 
Όπως μάς ανέφερε, υπάρχουν καλλιτέχνες οι οποίοι με το έργο τους κατάφεραν να την αγγίξουν και τους οποίους θεωρεί πολύ σημαντικούς, όπως ο Glyn Hughes και η Καίτη Στεφανίδου.
 
Πράξια Αρέστη

Δειτε Επισης

Η απάντηση της Σίσσυς Χρηστίδου στο πώς είναι η σχέση της με τον Θοδωρή Μαραντίνη
H μητέρα του Στέφανου Τσιτσιπά ξαναχτυπά: «Η Πάουλα Μπαντόζα τον αποσυντόνιζει αλλά τον κάνει ευτυχισμένο»
1.250.000 ευρώ η κληρονομιά που έλαβε o Μιχάλης Δαρδανελιώτης από τον αδερφό του Nίκου Σεργιανόπουλου
Ναρκωτικά, όπλα και πάνω από 1.000 μπουκάλια λιπαντικού βρέθηκαν στο σπίτι των #freakoff party του Diddy
H Αθηνά Οικονομάκου μιλά on camera για τον Βruno Cerella & δεν της καίγεται καρφί για τα αρνητικά σχόλια
Δέχτηκε επίθεση στη Μύκονο, η Χριστίνα Παππά: «Με έσωσε η αστυνομία μέσα από τα χέρια του, ενώ με έπνιγε»
Ανέλαβαν οι δικηγόροι το χωρισμό Δανάης Παππά και Λάμπρου Λάζαρη: «Είναι μονόδρομος τα δικαστήρια»
Τροχαίο για την Κατερίνα Παπακωστοπούλου: «Με έσωσε η ζώνη και το ότι άνοιξαν οι αερόσακοι»
Χειρουργείται στο κάτω άκρο ο Άκης Σακελλαρίου μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τη μηχανή του
Στο νοσοκομείο ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος- Νοσηλεύεται με παγκρεατίτιδα