Μοδινός: «Φοβούνται τους gay oι βουλευτές που είπαν όχι»
09:22 - 27 Νοεμβρίου 2015
Mετά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, το Celebrity μίλησε με τον Κώστα Γαβριηλίδη, πρόεδρο της Accept - ΛΟΑΤ και με τον Αλέκο Μοδινό, γνωστό για τις μάχες του υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων της Κύπρου.
Ο Κώστας Γαβριηλίδης, πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, μας μιλάει για το σύμφωνο συμβίωσης και το πώς αυτό αλλάζει τη ζωή των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Κύπρο, προς το καλύτερο.
Αρχικά, του ζητήσαμε να μας εξηγήσει με λίγα λόγια τι προνοεί το σύμφωνο αυτό: «Το σύμφωνο συμβίωσης που ψηφίστηκε χτες από την Βουλή, καλύπτει θέματα ασφαλιστικά, κληρονομιάς και γενικά των δικαιωμάτων των ζευγαριών, κάτι το οποίο η Accept έψαχνε ένα τρόπο να λυθούν αυτά τα προβλήματα και τώρα επιτέλους λύθηκαν. Ο ΛΟΑΤ παλεύει εδώ και 5 χρόνια για την αλλαγή αυτής της νομοθεσίας, μιας και είναι πάρα πολλά τα ζευγάρια που συγκατοικούν. Τα ΛΟΑΤ άτομα είναι το 10% του πληθυσμού στην Κύπρο, δηλαδή περίπου 85.000 άτομα. Ελπίζουμε ότι σήμερα και με τις αλλαγές των νομοθεσιών όλοι αυτοί θα νιώθουν πιο άνετα και αυτό είναι το πιο βασικό που θέλαμε».
Toν ρωτήσαμε βεβαίως και πώς γίορτασαν τη νίκη τους αυτή: «Χτες, μετά την ψήφιση του νόμου ήμασταν στην Πλατεία Ελευθερίας, και θα κάνουμε κι άλλη εκδήλωση στις 12 Δεκεμβρίου ένα πάρτι στην Παλιά Ηλεκτρική στη Λευκωσία».
Το επόμενο ερώτημά μας ήταν ποια είναι η επόμενη μάχη που έχει να δώσει η ACCEPT. Η απάντηση ήταν η εξής: «Το επόμενο ζήτημα για το οποίο θα παλέψουμε και που πρέπει να κοιτάξει η κυβέρνηση είναι τα άτομα που προχωρούν σε διόρθωση φύλου εξωτερικά αλλά δεν τους επιτρέπεται η αλλαγή των στοιχείων τους. Δεν υπάρχουν διαδικασίες καν γι’ αυτό το ζήτημα. Είμαστε ίσως η τελευταία χώρα που δεν έχουμε οποιαδήποτε διαδικασία».
Όσον αφορά το ζήτημα υιοθεσίας παιδιών μάς απάντησε: «Απαγορεύεται η υιοθεσία παιδιών. Το βασικό μας είναι να μην υπάρχουν διακρίσεις σε οποιαδήποτε θέματα, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό αυτό ισχύει και για θέματα υιοθεσίας».
Αλέκος Μοδινός: "Ηνέα ομάδα της Accept – ΛΟΑΤ, αποτελείται από αξιόλογα άτομα"
Εκτός από τον Κώστα Γαβριηλίδη, μιλήσαμε και με τον Αλέκο Μοδινό ο οποίος ήταν από τους πρώτους που πάλεψαν για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Κύπρο. Η συζήτησή μας εξελίχθηκε ως εξής:
Τι σημαίνει για ομοφυλοφιλική κοινωνία της Κύπρου, η ψήφιση του νόμου αυτού;
Είναι ένα βήμα μπροστά χωρίς αμφιβολία. Ψηφίστηκε με 39 ψήφους υπέρ και με 12 κατά.
Γιατί πιστεύετε αυτοί οι 12 ψήφισαν κατά του νόμου;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχαν ενδοιασμούς. Είναι λανθασμένα πληροφορημένοι ή υποφέρουν από ομοφυλοφοβικές τάσεις. Δεν αποδέχονται τη διαφορετικότητα με την έννοια του σεξουαλικού αποπροσανατολισμού. Φοβούνται να μην αλλάξει ο ιστός της κυπριακής οικογενείας. Θέλουμε δεν θέλουμε όμως αλλάζει. Η πατροπαράδοτη οικογένεια έχει το διαζύγιο, υπάρχει ο μονογονιός, η ανύπαντρη μητέρα. Δεν μπορούμε να μείνουμε στο παρελθόν. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες που αναγνωρίζει το γάμο των ομοφυλόφιλων. Απέκλεισαν την υιοθεσία παιδιών. Είναι θέμα δικαστηρίων πλέον. Αυτή η μάχη θα δοθεί αργότερα.
Πόσο άλλαξαν τα πράγματα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια για την ομοφυλοφιλική κοινωνία;
Άλλαξαν πάρα πολύ τα πράγματα και ευτυχώς η νέα ομάδα της Accept – ΛΟΑΤ, αποτελείται από αξιόλογα άτομα που ενδιαφέρονται και έκαναν πολλή δουλειά με τη διαφώτιση και την ενημέρωση τόσο του κόσμου, όσο και των πολιτικών παραγόντων. Αλλάζει η κοινωνία. Στο gay pride ήλθε 4.500 – 5000 κόσμος πέρυσι και φέτος περίπου τον ίδιο αριθμό. Η κυπριακή κοινωνία ενδιαφέρεται και θέλει να βοηθήσει. Κόσμος όλων των ηλικιών παρευρέθηκε. Πιστεύω ότι οι Κύπριοι ως ράτσα είμαστε πολύ καλός λαός και αυτοί που είναι εναντίον είναι επειδή δεν γνωρίζουν.
Συνεχίζεται όμως το bullying κατά των ομοφυλοφίλων ή είναι καλύτερα τα πράγματα σήμερα;
Υπάρχει και σήμερα bullying, ειδικά στα σχολεία. Μπορεί ένα αγόρι να είναι ευαίσθητο αλλά ετερόφυλο και πάλι να το κοροϊδεύουν ή αν είναι υπέρβαρο ή αν είναι κάποιας άλλης ράτσας. Δεν υπάρχει μόνο bullying κατά των ομοφυλόφιλων. Δεν είναι πάντα θηλυπρεπείς οι ομοφυλόφιλοι ή και το αντίθετο. Κάποιοι μπορεί να είναι ομοφυλόφιλοι όμως να μην φαίνεται καθόλου προς τα έξω.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω;
Οι νόμοι είναι αναγκαίοι για μία δημοκρατία, όμως αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η σωστή και πλήρης διαφώτιση. Κι αυτό περιμένω από το κράτος εγώ κι από όλους τους φορείς.