Μυστικά για τέλεια λαζάνια φούρνου

Πιάτο κλασικό και αγαπημένο, τα λαζάνια πρωταγωνιστούν στην ελληνική κουζίνα κι έχουν μια ιδιαίτερη θέση στα οικογενειακά τραπέζια.  Αν και παραδοσιακή  ιταλική συνταγή, τα λαζάνια θα λέγαμε ότι είναι το ιταλινό παστίτσιο παγκοσμίως γνωστό.  Είναι πλατιά ζυμαρικά φτιαγμένα με αυγό, μαγειρεμένα στον φούρνο μαζί με σάλτσα κιμά και μπεσαμέλ. Μπορούν να συνδυαστούν με αμέτρητα υλικά και να δώσουν ένα χορταστικό και νοστιμότατο αποτέλεσμα. Εμείς σας δίνουμε τα μυστικά για τέλεια και πανεύκολα λαζάνια φούρνου!

1. Ο σωστός χρόνος βρασμού των ζυμαρικών

Κάποιοι δεν βράζουν τα λαζάνια ενώ άλλοι όχι. Ο σωστός τρόπος βρίσκεται στη μέση: βράζουμε τα λαζάνι για 3 με 4 λεπτά γιατί θα μαγειρευτούν και όταν τα βάλουμε στον φούρνο. Πολύ σημαντικό είναι μόλις τα βράσουμε να τα αφήσουμε να στραγγίξουν τοποθετώντας τα σε ένα ταψί στο οποίο θα έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα ελαφρώς λαδομένη. Με αυτόν τον τρόπο, τα λαζάνια μας δεν θα ξεραθούν και δεν θα σπάσουν.

2. Μπεσαμέλ

Η μπεσαμέλ θεωρείται βασικό υλικό για τα λαζάνια φούρνου. Είναι, όμως, αναντικατάσταση; Φυσικά και όχι. Για πιο γευστικό και αφράτο αποτέλεσμα, αντικαθιστούμε τη μπεσαμέλ με μια σάλτσα τυριών. Έτσι δεν θα στεγνώσουν τα λαζάνια μας και πετυχαίνουμε έναν ισορροπημένο συνδυασμό ανάμεσα στη σάλτσα ντομάτας και την κρέμα τυριών.

Σας άνοιξε η όρεξη; Φτιάξτε την υπέροχη και πανεύκολη συνταγή για λαζάνια με κοτόπουλο, πράσα και κρέμα τυριού!

3. Η σωστή σειρά των υλικών

Πρώτα απλώνουμε στο ταψί μια στρώση από μπεσαμέλ ή από σάλτσα με τυριά και στη συνέχεια μια στρώση από λαζάνια. Έτσι, τα λαζάνια μας δεν θα στεγνώσουν και δεν θα κολλήσουν στο ταψί.

4. Το σωστό τυρί

Αφού έχουμε τελειώσει τη σύνθεση των λαζανιών, συνήθως απλώνουμε στην επιφάνειά τους λίγο τριμμένο τυρί. Ποιο είναι το κατάλληλο τυρί για το γκρατινάρισμα; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρμεζάνα, γραβιέρα, πεκορίνο ή ένα οποιοδήποτε τυρί με αλμυρή έως πιπεράτη επίγευση για να προσδώσει νοστιμιά στο τελικό αποτέλεσμα.

5. Το κατάλληλο σκεύος

Όσες στρώσεις κι αν βάλουμε για να φτιάξουμε τα λαζάνια, το σίγουρο είναι πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ για να μην χυθεί η σάλτσα ή η μπεσαμέλ. Εμείς προτιμάμε το πυρέξ, ώστε να βλέπουμε πώς ψήνονται.

6. Το ψήσιμο

Πριν βάλουμε τα λαζάνια μας στον φούρνο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο που θα αφαιρέσουμε μετά τα 30 πρώτα λεπτά ψησίματος. Με το αυτό το κόλπο είμαστε σίγουροι πως τα λαζάνια δεν θα στεγνώσουν. Μόλις τα λαζάνια είναι έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για περίπου 30 λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.  
 
 

Δειτε Επισης

Ο Brad Pitt μιλά δημόσια για την ερωτική του ζωή: «Δεν είχα ποτέ γκέι εμπειρία»
Μαρίνα Σταυράκη: «Μπήκαν ληστές στο σπίτι μου ενώ ήμουν μέσα, τους γνώριζα. Έκανα μηνυτήρια αναφορά»
Δέσποινα Καμπούρη: «Έχω δεχτεί bullying στην εργασία μου. Δεν μπορούσα να το διαχειριστώ, φοβόμουν»
Ματίνα Ζάρα: «Έχω υπάρξει θύμα κακοποίησης, βίωσα την κάθε μορφή. H τελευταία ήταν και σωματική»
Άντζελα Γκερέκου για Τόλη Βοσκόπουλο: «Μπλέχτηκε μια πλεκτάνη απίστευτη εις βάρος μιας ψυχής αθώας»
Ελένη Ράντου: «Όταν θέλουν να με μειώσουν, λένε "η γυναίκα του Βασίλη" τα καταφέρα επειδή είμαι με ένα μύθο»
Μάρκος Κούμαρης: «Δύσκολο διάστημα, έχασα τον πατέρα μου και πριν λίγο καιρό τη μητέρα μου»
Ο Μιχάλης Ζαμπίδης πήρε εξιτήριο απο το νοσοκομείο μετά το χειρουργείο - Η κατάσταση της υγείας του
Τα «γαλλικά» του Γιώργου Καρκά στο προφίλ του Σπύρου Μπιμπίλα: «Έχει ξεφτιλιστεί! Άσε μας κουκλίτσε μου…!»
Παναγιώτης Ραφαηλίδης: «Έχασα τον αδελφό μου. Έσβησα όλα μου τα χρόνια, δεν έχω μνήμη»