Wine Lessons: Μεθυστικά ταξίδια γνώσης
08:45 - 19 Νοεμβρίου 2015
Αν είσαι φίλος ή λάτρης του κρασιού, τότε μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιο από τα σεμινάρια οινογνωσίας, με ξεναγό τον γνωστό οινοχόο Γεώργιο Κασσιανό. Εκεί, μπορεί κανείς να μάθει για το κρασί γενικότερα, για τις έννοιες της γευσιγνωσίας, την πολυπλοκότητα του συνδυασμού του κρασιού με το φαγητό, για τη χρήση του κατάλληλου ποτηριού αλλά και για τους κανόνες συντήρησης του κρασιού. Οι μαθητές μπορούν να αντιληφθούν και να ξεχωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γεύσεων που συνθέτουν το κρασί, όπως είναι για παράδειγμα η οξύτητα, η γλυκάδα, το φρούτο και ο αλκοολικός βαθμός, αλλά και να μάθουν πώς μπορούν να γεύονται το κρασί με όλες τους τις αισθήσεις, εντείνοντας έτσι το πάθος για κάθε καλή γεύση. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην κάβα κρασιών Οινότρια, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες των μαθημάτων, αλλά και τις ανάγκες των καταναλωτών που αγαπούν το καλό κρασί, προσφέροντας επιλεγμένους οίνους από επαγγελματίες και διεθνώς καταξιωμένους παραγωγούς κρασιών.
Πάθος για το καλό κρασί
Ο οινοχόος Γιώργος Κασσιανός πιστεύει ότι το κρασί είναι η καλύτερη έκφραση της γης και της φύσης γενικότερα και θεωρεί πως «το να καταλάβει κανείς το κρασί, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής».
Δείχνετε κάποια προτίμηση στο κόκκινο ή το λευκό κρασί;
Και τα δύο, χωρίς καμία εξαίρεση, ανάλογα με την ώρα, το φαγητό και τη διάθεση.
Μόνο του ή με το φαγητό;
Το κρασί το προτιμώ πρωτίστως με το φαγητό. Η σωστή επιλογή κρασιού μπορεί να τονίσει τις γαστρονομικές αρετές της σύγχρονης κουζίνας και να με συντροφεύσει σε ένα οινο-γαστρονομικό ταξίδι αναζήτησης γεύσεων και αρωμάτων.
Υπάρχει κάποιο κρασί το οποίο ξεχωρίζεται ως το αγαπημένο σας;
Από ερυθρά, Pinot Noir Βουργουνδίας και κρασιά του Λίγηρα από Syrah. Από λευκά, Riesling και Ασύρτικο Σαντορίνης.
Κάποιοι λένε ότι το ροζέ κρασί είναι για τους αναποφάσιστους…
Διαφωνώ. Το ροζέ είναι για συγκεκριμένες στιγμές, σαν απεριτίφ, αλλά είναι ειδικότερα ένα κρασί που ταιριάζει με χόρτα, ζυμαρικά, κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά. Το ξηρό ροζέ είναι ιδανικό για τον μεζέ, το ημίξηρο και ημίγλυκο ταιριάζει καταπληκτικά με ethnic και ασιατικές κουζίνες.