Wine Lessons: Μεθυστικά ταξίδια γνώσης

Το γκαρσόνι σε ρωτά αν προτιμάς κόκκινο ή λευκό. Επιλέγεις το κόκκινο. Ανοίγει το μπουκάλι και βάζει κρασί στο ποτήρι για να δοκιμάσεις. Πίνεις μια γουλιά και σου φαίνεται… το ίδιο με όλα τα άλλα κόκκινα κρασιά! Σηκώνεις τα χέρια ψηλά και αναρωτιέσαι πού βρίσκουν κάποιοι τα φρουτώδη αρώματα; Τι εννοούν όταν μιλούν για οξύτητα στη γεύση; Πώς, επιτέλους, μπορείς να ξεχωρίσεις το καλό κρασί; Κι όμως! Μπορείς κι εσύ!

Αν είσαι φίλος ή λάτρης του κρασιού, τότε μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιο από τα σεμινάρια οινογνωσίας, με ξεναγό τον γνωστό οινοχόο Γεώργιο Κασσιανό. Εκεί, μπορεί κανείς να μάθει για το κρασί γενικότερα, για τις έννοιες της γευσιγνωσίας, την πολυπλοκότητα του συνδυασμού του κρασιού με το φαγητό, για τη χρήση του κατάλληλου ποτηριού αλλά και για τους κανόνες συντήρησης του κρασιού. Οι μαθητές μπορούν να αντιληφθούν και να ξεχωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γεύσεων που συνθέτουν το κρασί, όπως είναι για παράδειγμα η οξύτητα, η γλυκάδα, το φρούτο και ο αλκοολικός βαθμός, αλλά και να μάθουν πώς μπορούν να γεύονται το κρασί με όλες τους τις αισθήσεις, εντείνοντας έτσι το πάθος για κάθε καλή γεύση. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην κάβα κρασιών Οινότρια, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες των μαθημάτων, αλλά και τις ανάγκες των καταναλωτών που αγαπούν το καλό κρασί, προσφέροντας επιλεγμένους οίνους από επαγγελματίες και διεθνώς καταξιωμένους παραγωγούς κρασιών.
 
 
Με όλες τις αισθήσεις....
Κατά τη διαδικασία γευσιγνωσίας του οίνου, ο παρατηρητής αρχικά ασχολείται με το χρώμα του οίνου, κρίνοντας την καθαρότητα και πόσο πλούσιο σε σώμα είναι ένα κρασί. Με την όσφρηση ανιχνεύει την ένταση, το είδος των αρωμάτων και την πολυπλοκότητα του κρασιού. Για το τέλος αφήνει τη γεύση, όπου με μικρές γουλιές ανακαλύπτει όλες αυτές τις γεύσεις που συνθέτουν το κρασί. 
 


Πάθος για το καλό κρασί
Ο οινοχόος Γιώργος Κασσιανός πιστεύει ότι το κρασί είναι η καλύτερη έκφραση της γης και της φύσης γενικότερα και θεωρεί πως «το να καταλάβει κανείς το κρασί, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής». 

 


Δείχνετε κάποια προτίμηση στο κόκκινο ή το λευκό κρασί;
Και τα δύο, χωρίς καμία εξαίρεση, ανάλογα με την ώρα, το φαγητό και τη διάθεση.

 


Μόνο του ή με το φαγητό;
Το κρασί το προτιμώ πρωτίστως με το φαγητό. Η σωστή επιλογή κρασιού μπορεί να τονίσει τις γαστρονομικές αρετές της σύγχρονης κουζίνας και να με συντροφεύσει σε ένα οινο-γαστρονομικό ταξίδι αναζήτησης γεύσεων και αρωμάτων.


Υπάρχει κάποιο κρασί το οποίο ξεχωρίζεται ως το αγαπημένο σας;
Από ερυθρά, Pinot Noir Βουργουνδίας και κρασιά του Λίγηρα από Syrah. Από λευκά, Riesling και Ασύρτικο Σαντορίνης.


Κάποιοι λένε ότι το ροζέ κρασί είναι για τους αναποφάσιστους…
Διαφωνώ. Το ροζέ είναι για συγκεκριμένες στιγμές, σαν απεριτίφ, αλλά είναι ειδικότερα ένα κρασί που ταιριάζει με χόρτα, ζυμαρικά, κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά. Το ξηρό ροζέ είναι ιδανικό για τον μεζέ, το ημίξηρο και ημίγλυκο ταιριάζει καταπληκτικά με ethnic και ασιατικές κουζίνες.

 Της Δώρας Πάμπουλου
 

Δειτε Επισης

Γωγώ Δελογιάννη: «Με έβρισε στον δρόμο για τα κιλά μου, θα του κάνω μήνυση»
Η αλήθεια για την υγεία της Μαρινέλλας - «Είναι πολύ δύσκολη η θέση μου»
Αυτά είναι τα έσοδα και τα εισιτήρια της ταινίας #Υπάρχω – Πόσα εκατομμύρια είναι το κέρδος;
Αλέξης Κούγιας για Μπιμπίλα, Ακρίτα και Κασσελάκη: «Με συκοφάντησαν, προχωρώ σε μηνύσεις και αγωγές»
Στέλιος Κρητικός για τη περιπέτεια υγείας του: «Έκανα τεστ για καρκίνο παχέος εντέρου και βγήκε θετικό»
Κώστας Τουρνάς: «Με πλάγιους τρόπους θαυμάστρια, έφτασε και μπήκε στην οικογένεια και μας μπέρδεψε»
Σταύρος Ζαλμάς: «Παρακολουθούσε κάθε μου κίνηση για 2-3 χρόνια, τσακίστηκε το νευρικό μου σύστημα»
Βίντεο απάτη δείχνει την Άννα Βίσση να μιλά για προϊόντα αδυνατίσματος αποκαλώντας τον κόσμο «ηλίθιο»
Έσβησαν… τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο με μπογιά από την αφίσα του νυχτερινού κέντρου #CanCan
Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκαλύπτει τον λόγο που μίλησε στο βιβλίο του για τη χρήση κοκαΐνης