Wine Lessons: Μεθυστικά ταξίδια γνώσης

Το γκαρσόνι σε ρωτά αν προτιμάς κόκκινο ή λευκό. Επιλέγεις το κόκκινο. Ανοίγει το μπουκάλι και βάζει κρασί στο ποτήρι για να δοκιμάσεις. Πίνεις μια γουλιά και σου φαίνεται… το ίδιο με όλα τα άλλα κόκκινα κρασιά! Σηκώνεις τα χέρια ψηλά και αναρωτιέσαι πού βρίσκουν κάποιοι τα φρουτώδη αρώματα; Τι εννοούν όταν μιλούν για οξύτητα στη γεύση; Πώς, επιτέλους, μπορείς να ξεχωρίσεις το καλό κρασί; Κι όμως! Μπορείς κι εσύ!

Αν είσαι φίλος ή λάτρης του κρασιού, τότε μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιο από τα σεμινάρια οινογνωσίας, με ξεναγό τον γνωστό οινοχόο Γεώργιο Κασσιανό. Εκεί, μπορεί κανείς να μάθει για το κρασί γενικότερα, για τις έννοιες της γευσιγνωσίας, την πολυπλοκότητα του συνδυασμού του κρασιού με το φαγητό, για τη χρήση του κατάλληλου ποτηριού αλλά και για τους κανόνες συντήρησης του κρασιού. Οι μαθητές μπορούν να αντιληφθούν και να ξεχωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γεύσεων που συνθέτουν το κρασί, όπως είναι για παράδειγμα η οξύτητα, η γλυκάδα, το φρούτο και ο αλκοολικός βαθμός, αλλά και να μάθουν πώς μπορούν να γεύονται το κρασί με όλες τους τις αισθήσεις, εντείνοντας έτσι το πάθος για κάθε καλή γεύση. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην κάβα κρασιών Οινότρια, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες των μαθημάτων, αλλά και τις ανάγκες των καταναλωτών που αγαπούν το καλό κρασί, προσφέροντας επιλεγμένους οίνους από επαγγελματίες και διεθνώς καταξιωμένους παραγωγούς κρασιών.
 
 
Με όλες τις αισθήσεις....
Κατά τη διαδικασία γευσιγνωσίας του οίνου, ο παρατηρητής αρχικά ασχολείται με το χρώμα του οίνου, κρίνοντας την καθαρότητα και πόσο πλούσιο σε σώμα είναι ένα κρασί. Με την όσφρηση ανιχνεύει την ένταση, το είδος των αρωμάτων και την πολυπλοκότητα του κρασιού. Για το τέλος αφήνει τη γεύση, όπου με μικρές γουλιές ανακαλύπτει όλες αυτές τις γεύσεις που συνθέτουν το κρασί. 
 


Πάθος για το καλό κρασί
Ο οινοχόος Γιώργος Κασσιανός πιστεύει ότι το κρασί είναι η καλύτερη έκφραση της γης και της φύσης γενικότερα και θεωρεί πως «το να καταλάβει κανείς το κρασί, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής». 

 


Δείχνετε κάποια προτίμηση στο κόκκινο ή το λευκό κρασί;
Και τα δύο, χωρίς καμία εξαίρεση, ανάλογα με την ώρα, το φαγητό και τη διάθεση.

 


Μόνο του ή με το φαγητό;
Το κρασί το προτιμώ πρωτίστως με το φαγητό. Η σωστή επιλογή κρασιού μπορεί να τονίσει τις γαστρονομικές αρετές της σύγχρονης κουζίνας και να με συντροφεύσει σε ένα οινο-γαστρονομικό ταξίδι αναζήτησης γεύσεων και αρωμάτων.


Υπάρχει κάποιο κρασί το οποίο ξεχωρίζεται ως το αγαπημένο σας;
Από ερυθρά, Pinot Noir Βουργουνδίας και κρασιά του Λίγηρα από Syrah. Από λευκά, Riesling και Ασύρτικο Σαντορίνης.


Κάποιοι λένε ότι το ροζέ κρασί είναι για τους αναποφάσιστους…
Διαφωνώ. Το ροζέ είναι για συγκεκριμένες στιγμές, σαν απεριτίφ, αλλά είναι ειδικότερα ένα κρασί που ταιριάζει με χόρτα, ζυμαρικά, κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά. Το ξηρό ροζέ είναι ιδανικό για τον μεζέ, το ημίξηρο και ημίγλυκο ταιριάζει καταπληκτικά με ethnic και ασιατικές κουζίνες.

 Της Δώρας Πάμπουλου
 

Δειτε Επισης

Ηλίας Βαλάσης: «Ήμουν πολλά χρόνια στρατιωτικός, υπάρχουν σιχάματα στις Ένοπλες Δυνάμεις σαν τον Βλάσση»
Μαρίνα Ψάλτη: «Ούτε κατάλαβα πως μπήκα στο χειρουργείο. Έμεινα σχεδόν έναν μήνα. Έχω τρία αυτοάνοασα»
Ετεοκλής Παύλου: «Ο πατέρας μου πέθανε στα χέρια μου όταν ήμουν επτά χρονών»
Στο νοσοκομείο η Δέσποινα Μοιραράκη - Ο λόγος που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο
Αντώνης Λουδάρος: «Στα 12 ένιωθα γέρος 90 χρονών, στην απώλεια της μητέρας μου, ξαφνικά ήμουν μόνος»
Γούρι «Δέντρο της Ζωής» του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Τα Burger King παρουσιάζουν το καλύτερο από ποτέ Whopper®, μια ανεπανάληπτη εμπειρία γεύσης.
Λόλα Νταϊφά: «Είδα τα κλεμμένα μου σκουλαρίκια αξίας 600.000 ευρώ να πωλούνται σε τηλεοπτική εκπομπή»
Κώστας Χατζής: «Όλοι είχαν περάσει από το Ηρώδειο, εκτός από τον γύφτο»
Ηλιάνα Παπαγεωργίου Vs. Έλενα Χριστοπούλου: «Eίναι ξεκάθαρο, oικονομικοί λόγοι έφεραν το τέλος»