Wine Lessons: Μεθυστικά ταξίδια γνώσης

Το γκαρσόνι σε ρωτά αν προτιμάς κόκκινο ή λευκό. Επιλέγεις το κόκκινο. Ανοίγει το μπουκάλι και βάζει κρασί στο ποτήρι για να δοκιμάσεις. Πίνεις μια γουλιά και σου φαίνεται… το ίδιο με όλα τα άλλα κόκκινα κρασιά! Σηκώνεις τα χέρια ψηλά και αναρωτιέσαι πού βρίσκουν κάποιοι τα φρουτώδη αρώματα; Τι εννοούν όταν μιλούν για οξύτητα στη γεύση; Πώς, επιτέλους, μπορείς να ξεχωρίσεις το καλό κρασί; Κι όμως! Μπορείς κι εσύ!

Αν είσαι φίλος ή λάτρης του κρασιού, τότε μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιο από τα σεμινάρια οινογνωσίας, με ξεναγό τον γνωστό οινοχόο Γεώργιο Κασσιανό. Εκεί, μπορεί κανείς να μάθει για το κρασί γενικότερα, για τις έννοιες της γευσιγνωσίας, την πολυπλοκότητα του συνδυασμού του κρασιού με το φαγητό, για τη χρήση του κατάλληλου ποτηριού αλλά και για τους κανόνες συντήρησης του κρασιού. Οι μαθητές μπορούν να αντιληφθούν και να ξεχωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γεύσεων που συνθέτουν το κρασί, όπως είναι για παράδειγμα η οξύτητα, η γλυκάδα, το φρούτο και ο αλκοολικός βαθμός, αλλά και να μάθουν πώς μπορούν να γεύονται το κρασί με όλες τους τις αισθήσεις, εντείνοντας έτσι το πάθος για κάθε καλή γεύση. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην κάβα κρασιών Οινότρια, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες των μαθημάτων, αλλά και τις ανάγκες των καταναλωτών που αγαπούν το καλό κρασί, προσφέροντας επιλεγμένους οίνους από επαγγελματίες και διεθνώς καταξιωμένους παραγωγούς κρασιών.
 
 
Με όλες τις αισθήσεις....
Κατά τη διαδικασία γευσιγνωσίας του οίνου, ο παρατηρητής αρχικά ασχολείται με το χρώμα του οίνου, κρίνοντας την καθαρότητα και πόσο πλούσιο σε σώμα είναι ένα κρασί. Με την όσφρηση ανιχνεύει την ένταση, το είδος των αρωμάτων και την πολυπλοκότητα του κρασιού. Για το τέλος αφήνει τη γεύση, όπου με μικρές γουλιές ανακαλύπτει όλες αυτές τις γεύσεις που συνθέτουν το κρασί. 
 


Πάθος για το καλό κρασί
Ο οινοχόος Γιώργος Κασσιανός πιστεύει ότι το κρασί είναι η καλύτερη έκφραση της γης και της φύσης γενικότερα και θεωρεί πως «το να καταλάβει κανείς το κρασί, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής». 

 


Δείχνετε κάποια προτίμηση στο κόκκινο ή το λευκό κρασί;
Και τα δύο, χωρίς καμία εξαίρεση, ανάλογα με την ώρα, το φαγητό και τη διάθεση.

 


Μόνο του ή με το φαγητό;
Το κρασί το προτιμώ πρωτίστως με το φαγητό. Η σωστή επιλογή κρασιού μπορεί να τονίσει τις γαστρονομικές αρετές της σύγχρονης κουζίνας και να με συντροφεύσει σε ένα οινο-γαστρονομικό ταξίδι αναζήτησης γεύσεων και αρωμάτων.


Υπάρχει κάποιο κρασί το οποίο ξεχωρίζεται ως το αγαπημένο σας;
Από ερυθρά, Pinot Noir Βουργουνδίας και κρασιά του Λίγηρα από Syrah. Από λευκά, Riesling και Ασύρτικο Σαντορίνης.


Κάποιοι λένε ότι το ροζέ κρασί είναι για τους αναποφάσιστους…
Διαφωνώ. Το ροζέ είναι για συγκεκριμένες στιγμές, σαν απεριτίφ, αλλά είναι ειδικότερα ένα κρασί που ταιριάζει με χόρτα, ζυμαρικά, κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά. Το ξηρό ροζέ είναι ιδανικό για τον μεζέ, το ημίξηρο και ημίγλυκο ταιριάζει καταπληκτικά με ethnic και ασιατικές κουζίνες.

 Της Δώρας Πάμπουλου
 

Δειτε Επισης

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Γιάννης Πετρίδης κατά του Κωνσταντίνου Αργυρού
Γιώργος Σουξές: «Έβλεπα την πλώρη που ερχόταν καταπάνω μου, θα μου έπαιρνε η προπέλα τα πόδια»
Αντώνης Λουδάρος: «Ο μπαμπάς μου στα 12 μου είπε: Δες τι θα κάνεις γιατί δεν μπορώ να σε κρατήσω!»
Η κατάθεση του Γιώργου Καρκά: «Ο Πέτρος Φιλιππίδης μου είχε πει ότι δεν είχε καν στύση»
Το ξέσπασμα του Άρη Μουγκοπέτρου κατά του ανθρώπου που του έδωσε την κροτίδα: «και κερατάς και δαρμένος»
Η Jessie J διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού δύο χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού της - H ανακοίνωση της
H Snobaria κινείται νομικά κατά του πρώην της, Νίκου Πελετιέ: «Υπάρχουν κάποια βίντεο στην κατοχή του»
Ο Θοδωρής Μαραντίνης μπλοκάρει με εξώδικο την Σίσσυ Χρηστίδου - Η ανακοίνωση στα ΜΜΕ
Θύμα χάκερ φαίνεται πως έπεσε η Βάνα Μπάρμπα - Παραβίασαν τον λογαριασμό της αναρτώντας ύποπτα βίντεο
Θύμα διάρρηξης η Βίλμα Τσακίρη – Άγνωστοι έκαναν άνω κάτω το σπίτι της