Πάμε μια βόλτα στον Καλοπαναγιώτη!
11:22 - 13 Νοεμβρίου 2015
Βρίσκεται στις βόρειες βουνοπλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Είναι ένα από τα 14 χωριά της Μαραθάσας και ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας. Βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό.
Μία πράσινη διαδρομή με μικρές στροφές σε βγάζει στον Καλοπαναγιώτη, που βρίσκεται πάνω σε βουνοπλαγιά σε 2 διαφορετικά επίπεδα. Το πρώτο ωραίο πράγμα που αντικρίζει κανείς προτού καν φτάσει είναι ο φράχτης του χωριού, που αποτελεί παράδεισος για τους φίλους του ψαρέματος αφού σε αυτόν ζουν οι Ιριδίζουσα πέστροφα, Κουνουπιέρης, Καφετιά Πέστροφα και Αλβούρνος.
Προχωρώντας όλο και πιο ψηλά, κάποια στιγμή θα πρέπει να εγκαταλείψεις το αυτοκίνητό σου είτε σε κάποια άκρη του δρόμου ή στο κεντρικό πάρκινγκ του χωριού. Πάντως μία βόλτα μέσα στα στενά δρομάκια του χωριού, ανάμεσα στα αμφιθεατρικά κτισμένα διώροφα σπιτάκια του με τις σκιερές κληματαριές στις αυλές και τα μπαλκόνια τους, θα σε βοηθήσει να το γνωρίσεις καλύτερα και αν είσαι τυχερός ίσως πιάσεις κουβέντα με κάποιον από τους παλιούς του κατοίκους για να σου πει διάφορες ιστορίες.
Για όσους προτιμούν τα εύκολα και γρήγορα, το χωριό είναι το μοναδικό στην Κύπρο που διαθέτει τελεφερίκ, το οποίο κατεβάζει και ανεβάζει τους επισκέπτες από το ψηλότερο επίπεδο του χωριού στο χαμηλότερο, δίπλα από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή που αποτελεί και πόλος έλξης των επισκεπτών. Η μεταφορά αυτή στοιχίζει βέβαια 1 ευρώ, όμως είναι μία μοναδική εμπειρία και αξίζει να την δοκιμάσει κανείς έστω και μία φορά. Τα δρομάκια πλησίον του Μοναστηριού είναι λιθόστρωτα, με πέτρες που όπως φαίνεται οι παλιοί κάτοικοι έπαιρναν από τον ποταμό Σέτραχο, που διασχίζει το χωριό. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή στο περπάτημα και αποφυγή των ψηλοτάκουνων για τις κυρίες.
Καθώς πλησιάζει κανείς στο ιστορικό ξυλόστεγο μοναστήρι και με τις μυρωδιές των δέντρων και του νερού να αναδύονται από τη φύση νιώθει ένα δέος και μία αγαλλίαση. Η εκκλησία του μοναστηριού προήλθε από την ένωση τριών ναών: Του Αγίου Ηρακλειδίου, του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και του ναού του Ακάθιστου Ύμνου ο οποίος παλαιότερα ήταν Λατινικό παρεκκλήσι. Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO.
Οι σημαντικές του τοιχογραφίες που σώζονται σε πολύ κατάσταση είναι από τον 11ο, τον 12ο, 13ο και 15ο αιώνα, είναι πραγματικά μοναδικές στις απεικονίσεις τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει Η σκηνή των Μάγων που είναι πραγματικό αριστούργημα. Η τρισδιάστατη απόδοση των έφιππων Μάγων θυμίζει Ιταλική Φλωρεντιανή ζωγραφική.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι το τέμπλο του καθολικού του μοναστηριού είναι το αρχαιότερο σωζόμενο ξύλινο τέμπλο στην Κύπρο. Είναι του 13ου αιώνα και έχει ωραιότατες διακοσμήσεις με θυρεούς και άλλα σχέδια.
Η εκκλησία του Λαμπαδιστή ξανακτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα εκτός από το Βορειοανατολικό στήριγμα και την καμάρα πάνω από τον τάφο του Αγίου – όπου φυλάσσεται η κάρα σε ασημένια θήκη για τους προσκυνητές. Πολύτιμη είναι και η φορητή εικόνα του Αγίου που χρονολογείται στον 13ο αιώνα.
Εκτός από το μοναστήρι, που σήμερα εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς, αξίζει μία επίσκεψη στο Εικονοφυλάκιο του χωριού όπου φυλάσσονται εκκλησιαστικοί θησαυροί , που διασώθηκαν στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και τις άλλες εκκλησίες και ξωκλήσια του Καλοπαναγιώτη.
Επίσης, η Οικία & Μουσείο Λαυρεντίου που με πρωτότυπο τρόπο δίνει μέσα από φωτογραφίες και κείμενα τη ζωή του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Κυρηνείας Λαυρεντίου που γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα δεκαέξι του χρόνια εδώ.
Το Ενετικό Γεφυρί κοντά στο Μοναστήρι ανάμεσα σε πανύψηλα πλατάνια σε μικρή απόσταση από το σημείο που, κατά την παράδοση, οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας βάπτισαν Χριστιανό τον Άγιο Ηρακλείδιο. Εδώ κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανείων, γίνεται η βάπτιση του Σταυρού σε μια κατανυκτική τελετή. Ακολουθεί η προσφορά των παραδοσιακών λουκουμάδων στην πλατεία του Μοναστηριού.
Ο Νερόμυλος του Κύκκου που έχει κηρυχθεί σε αρχαίο μνημείο και έχει αποκατασταθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Μνημείο επιβλητικό, αποτελεί σημαντικό δείγμα της προβιομηχανικής τεχνολογίας στην Κύπρο.
Και τέλος οι Ιαματικές Πηγές που βρίσκονται κοντά στις όχθες του Σέτραχου ποταμού δίπλα στο ενετικό γεφύρι. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των θειούχων νερών του Καλοπαναγιώτη ήταν γνωστές από τα πανάρχαια χρόνια. Οι κατά καιρούς βασιλιάδες των Σόλων, οι βασιλιάδες και οι πρίγκιπες κατά την εποχή των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και των Φράγκων επισκέπτονταν συχνά την περιοχή της Μαραθάσας, όχι μόνο για σκοπούς παραθερισμού, αλλά και για σκοπούς λουτροθεραπείας.
Το χωριό διαθέτει ταβέρνες και καφετέριες που προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα και σπιτικές συνταγές της περιοχής, καθώς και χώρους διαμονής για όσους επιθυμούν να διανυχτερεύσουν. Η κίνηση στο χωριό αυξάνεται αρχές Οκτωβρίου, αφού στις 4 Οκτώβρη γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή που είναι και ο επίτιμος Άγιος του χωριού.
Πράξια Αρέστη