Γιάννης Κερίμης: Διατροφή, παιδική παχυσαρκία & στρες

Ο γνωστός Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γιάννης Κερίμης BSc, MSc, RDN (USA), μας μιλάει για τη σύγχρονη διατροφή, για την παιδική παχυσαρκία, το στρες, για τα επαγγελματικά του σχέδια και για άλλα πολλά και ενδιαφέροντα που αφορούν τον καθένα μας.

Ποιοί παράγοντες σας ώθησαν στο να επιλέξετε αυτό το επάγγελμα;
Η αλήθεια είναι ότι από νεαρή ηλικία είχα την τάση να διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον διάφορα άρθρα διατροφής, που έβλεπα σε περιοδικά, ενώ έφηβος ακόμη άρχισα να ασχολούμαι με την μαγειρική και προσπαθούσα πάντοτε να φτιάχνω υγιεινά γεύματα. Το μεγάλο ερέθισμα ήρθε όταν είχα πάει με την μητέρα μου σε ένα διαιτολόγο που την παρακολουθούσε. Φεύγοντας από εκεί της λέω χωρίς δεύτερη σκέψη «θα γίνω διαιτολόγος». Με είχε γοητεύσει πολύ η όλη διαδικασία και ήμουν απόλυτα σίγουρος για την απόφαση μου. 

Τι εστί για εσάς διατροφή; Υπάρχει καλή και κακή διατροφή;
Λόγω του ότι είμαι κλινικός διαιτολόγος και ασχολούμαι, εκτός από την απώλεια κιλών και με παθήσεις, βλέπω καθημερινά πόση διαφορά μπορεί να κάνει μια σωστή και υγιεινή διατροφή στην υγεία του ανθρώπου. Για μένα η διατροφή είναι περισσότερο μια συμπεριφορά προς το φαγητό, που εάν είναι σωστή ή λανθασμένη θα σε «ανταμείψει» ανάλογα. Οπότε, ναι, πιστεύω στην καλή και κακή διατροφή. Τα πάντα μπορούμε να τα καταναλώνουμε, φτάνει να υπάρχει μέτρο. 

Τι γνώμη έχετε για τις διάφορες δίαιτες εξπρές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο; 
Κοίταξε, στο επάγγελμα μου βλέπω καθημερινά τον αγώνα μερικών ανθρώπων να χάσουν κάποια κιλά, οπότε καταλαβαίνω το γιατί να θέλει κάποιος να ακολουθήσει μια δίαιτα εξπρές που βρήκε στο διαδίκτυο, θεωρώντας ότι θα πετύχει τον στόχο του πιο γρήγορα. Το πρόβλημα με αυτές τις δίαιτες, είναι ότι το άτομο συνήθως απλά χάνει υγρά και μυϊκή μάζα και τα κιλά επανέρχονται διπλάσια. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όταν ένα άτομο ακολουθεί συνεχώς ολιγοθερμικές δίαιτες, σιγά σιγά καταστρέφει τον μεταβολισμό του, με αποτέλεσμα να παίρνει βάρος, ακόμη και αν τρώει «κανονικά». 

Ποιές είναι οι πρώτες πέντε λέξεις ή φράσεις που σας έρχονται στο μυαλό με τη φράση κακή διατροφή;
Λίπος, Ζάχαρη, Καρδιακές παθήσεις, Διαβήτης, Υπέρταση

Ποιά είναι τα πιο συχνά διατροφικά λάθη που κάνουμε οι Κύπριοι όταν τρώμε;
Επειδή έχω σπουδάσει και δουλέψει στην Αμερική, έχω συνειδητοποιήσει, ότι οι Κύπριοι τελικά δεν έχουμε τόσο άσχημες διατροφικές συνήθειες όσο νομίζουμε. Αν μας συγκρίνω σαν λαό με τους Αμερικάνους, εμείς τουλάχιστον τρώμε όσπρια, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, τρώμε αρκετό ψάρι …Τώρα, εάν πρέπει να εντοπίσω  κάποια λάθη, θα έλεγα ότι για μένα το μεγαλύτερο όλων είναι ότι οι Κύπριοι τρώνε ψωμί με κάθε τους γεύμα. Δεύτερον, ο Κύπριος δεν τα πάει καλά με τις ποσότητες του φαγητού και δεν ξέρει πότε να σταματήσει, ενώ οι ξένοι απλά τρώνε για να επιβιώσουν. Τέλος, το μεγαλύτερο λάθος, που κάνουμε σαν λαός, είναι ότι αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε από τον κλασσικό Μεσογειακό τρόπο διατροφής και επηρεαστήκαμε από τις Δυτικές κουλτούρες και τα junk food, που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας.  

Είναι αλήθεια ή μύθος ότι μας παχαίνει το στρες;
Είναι αλήθεια. Το άγχος προκαλεί την παραγωγή μιας σειράς ορμονών, όπως είναι η κορτιζόλη που στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ζάχαρη για ενέργεια, γι’αυτό ορισμένα άτομα όταν αγχώνονται έχουν την τάση να ξεσπούν συναισθηματικά στο φαγητό. Επίσης η κορτιζόλη προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να αυξάνεται το λίπος γύρω από την κοιλιά!

Πόσο σημαντικό είναι το νερό στη διατροφή μας;
Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική τόσο για τη σωματική, όσο και για τη νοητική κατάσταση του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο που ένας ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει για αρκετό καιρό χωρίς φαγητό, ενώ λίγες μόνο μέρες χωρίς νερό. Το νερό βοηθά στην αποβολή τοξινών, στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω του ιδρώτα, στη λίπανση των αρθρώσεων, στη νοητική ευεξία και φυσικά στην απώλεια κιλών. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε 1,5 με 2 λίτρα υγρών καθημερινά, όπως νερό, φρέσκους χυμούς και τσάι. Ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μας ενυδατώνουν. 

 Παιδική παχυσαρκία. Ένα σοβαρό πρόβλημα. Λάθος νοοτροπία, ή λάθος φαγητά στο σπίτι;
Κατά τη γνώμη μου όλα ξεκινούν από το σπίτι. Ζούμε σε μια κοινωνία που οι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες, οπότε το έτοιμο φαγητό, που συνήθως είναι αυξημένο σε θερμίδες, αποτελεί την εύκολη λύση. Τα παιδιά αντί να τρώνε σπιτικό φαγητό, τις περισσότερες φορές, τρώνε φαγητά από ψησταριές και ταχυφαγεία. Επίσης αρκετοί γονείς, αντί να παίρνουν στο σπίτι υγιεινά σνακ συνήθως γεμίζουν τα ντουλάπια τους με σοκολάτες, γλυκά και πατατάκια, οπότε τα παιδιά τα βρίσκουν σε αφθονία. Οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους για την υγιεινή διατροφή και πρέπει να αποτελούν για αυτά το σωστό πρότυπο.

Ένας διαιτολόγος λειτουργεί και ως ψυχολόγος;
Πάρα πολύ συχνά! Καταρχάς πολύς κόσμος έχει συναισθηματική υπερφαγία. Δηλαδή, όταν δεν αισθάνεται καλά έχει την τάση να ξεσπά πάνω στο φαγητό. Ένας καλός διαιτολόγος πρέπει να έχει το ταλέντο, να μπορεί να στηρίξει και να  βοηθήσει το άτομο που έχει απέναντι του, έτσι ώστε να πετύχει το στόχο του. Επίσης, έχω προσέξει, ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να μιλήσει και να πει τα προβλήματα του κάπου. 

Ποιά είναι η σχέση σας με τους πελάτες; Προσπαθούν κάποιοι να σας «ξεγελάσουν»; Πώς αντιδράτε;
Εγώ προσωπικά δεν είμαι της άποψης ότι ο διαιτολόγος πρέπει να είναι κάποιος μπαμπούλας, που όλη μέρα φωνάζει και κρίνει κάποιο άτομο, επειδή δεν ακολούθησε τη δίαιτα του. Γενικά έχω πολύ καλές σχέσεις με τους πελάτες μου και προσπαθώ όσο μπορώ να τους στηρίζω και να τους εμψυχώνω θετικά.  Αρκετές φορές μου έχει τύχει να προσπαθήσουν να με ξεγελάσουν, αλλά το καταλαβαίνω και προσπαθώ με τον τρόπο μου να τους κάνω να το παραδεχτούν. 

Ποιό ήταν το πιο σοβαρό περιστατικό που αντιμετωπίσατε στην καριέρα σας;
Κατά την γνώμη μου οι πιο δύσκολες περιπτώσεις, είναι οι περιπτώσεις με νευρική ανορεξία. Το πιο σοβαρό περιστατικό που μου έτυχε, είχε να κάνει με έναν άντρα με νευρική ανορεξία, πράγμα σχετικά σπάνιο. Το άτομο αυτό είχε φτάσει πολύ κοντά στον θάνατο και το παλέψαμε πολύ. Ευτυχώς όλη η ιατρική ομάδα δούλεψε πολύ καλά και ο άντρας αυτός κατάφερε να βγει νικητής. 

Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο που κυκλοφορήσατε πρόσφατα.
Το βιβλίο έχει τίτλο «Από Δευτέρα Δίαιτα…Τέλος» και είναι πλήρης οδηγός υγιεινής διατροφής. Περιλαμβάνει πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, διατροφικά tips, μενού για απώλεια κιλών και τέλος 140 υγιεινές συνταγές χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά. Κάθε συνταγή έρχεται με πλήρη διατροφική ανάλυση. Με τον τίτλο αυτό δεν εννοούμε φυσικά ότι από Δευτέρα σταματάμε τη δίαιτα, αλλά το ότι το «Από Δευτέρα… δίαιτα» γίνεται από σήμερα υγιεινή διατροφή. Το βιβλίο αυτό μπορείτε να το βρείτε στο γραφείο μου και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.  

Εκτός από ιδιοκτήτης διαιτολογικού κέντρου είστε επίσης λέκτορας σε κολλέγιο , αθλητικός διατροφολόγος σε ποδοσφαιρική ομάδα και συχνά διοργανώνετε σεμινάρια διατροφής. Πώς καταφέρνετε να τα συνδυάζετε όλα αυτά; Έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο;
Ο ελεύθερος μου χρόνος για να είμαι ειλικρινής είναι ελάχιστος, αλλά δεν παραπονιέμαι. Είμαι λίγο… έως και πολύ, workacholic. Γενικά είμαι δραστήριο άτομο και μου αρέσει που κάνω πολλά. Η διδασκαλία είναι κάτι που μου άρεσε πάντα και νομίζω αυτός είναι και ένας λόγος που διοργανώνω τα σεμινάρια και τις διαλέξεις. Επίσης νιώθω τυχερός που τα τελευταία 4 χρόνια ήμουν ο αθλητικός διατροφολόγος σε μεγάλες ομάδες, όπως είναι η ΑΕΛ και η Ανόρθωση και αυτό ήταν μια μεγάλη εμπειρία για μένα. 

Τι να αναμένουμε από σας στο μέλλον;
Στο άμεσο μέλλον ακόμη ένα βιβλίο, που αυτή τη φορά θα σχετίζεται με την παιδική διατροφή. Επίσης ξεκινάμε και πάλι, σε συνεργασία με το baby academy, μια σειρά ενημερωτικών σεμιναρίων σε έγκυες γυναίκες. Είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτή τη συνεργασία, γιατί πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα. Για πρώτη φορά οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να παρακολουθήσουν μια σειρά μαθημάτων από ψυχολόγο, διαιτολόγο, γυναικολόγο κλπ, που τους προετοιμάζουν για τη γέννηση του παιδιού τους.  

Μια συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες μας.
Αγαπήστε και σεβαστείτε τον εαυτό σας και το σώμα σας. Μόνο τότε θα μπορέσετε να πετύχετε τους πραγματικούς σας στόχους.  Επίσης, εμπιστευτείτε την υγεία σας σε σωστούς και καταρτισμένους επαγγελματίες και μην ακολουθείτε περίεργες διατροφές και χάπια αδυνατίσματος που δεν γνωρίζει κανείς τι έχουν μέσα.   
 

Δειτε Επισης

Η επέμβαση αφαίρεσης όγκου της Μαριαγάπης Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου»
Η επιζήσασα της τραγωδίας των Τεμπών, Ευδοκία Τσαγκλή: «Είναι επώδυνο, δολοπλόκο & κακό θρίλερ»
Emilia Vodos: «Έχω 68% αναπηρία στο αίμα. Δεν έπαιρνα τα φάρμακα & έφτασα κοντά στο να πεθάνω»
Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Μετά το #SurvivorGR έπεσα θύμα χάκερ και έχασα όλα μου τα χρήματα»
H Δώρα Χρυσικού για τον αφορισμό της από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Ήθελαν να με πνίξουν»
Ηρώ: «Ο γιος μου δέχτηκε επίθεση από συμμορία ανηλίκων και τρόμαξα πολύ»
Ζέτα Μακρυπούλια – Μιχάλης Χατζηγιάννης: H νυχτερινή έξοδος που τους έφερε ξανά κοντά
Συγκίνησαν Νιόβη Χαραλάμπους, Χριστίνα Παυλίδου & Δέσποινα Μπεμπεδέλη στην κηδεία του Νίκου Χαραλάμπους
Χρήστος Βασιλόπουλος: «Με άφησαν απλήρωτο και παραγωγός με απείλησε ότι αν το καταγγείλω»
«Μπράβοι & πρωτοπαλίκαρα» του πατέρα Αντώνιου επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο: «Με απείλησαν»