FA/DE - Famagusta/Deryneia: Τοιχογραφίες σε δημόσιους χώρους

Το έργο FA/DE – Famagusta/Deryneia, στηρίζει τη δημιουργία  τοιχογραφιών σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται για ένακαλλιτεχνικό εγχείρημα της πολιτιστικής οργάνωσης WALLS από τη Ρώμη της Ιταλίας και του προγράμματος RENEWAL του UNDP-ACT που επιδιώκει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου.
 
Η οργάνωση WALLS κατάφερε τα τελευταία χρόνια να επαναφέρει την τέχνη στους δημόσιους χώρους της Ρώμης μέσα από έργα δημόσιας τέχνης. Το πρόγραμμα RENEWAL προσκάλεσε στην Κύπρο την οργάνωση  Walls για να μεταφέρει τη φιλοσοφία της δουλειάς της στην ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου. Το RENEWAL είναι ένα δικοινοτικό πρόγραμμα που εστιάζεται στην οικονομική και κοινωνική  ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου (συμπεριλαμβανομένης της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου και της Δερύνειας), στοχεύοντας παράλληλα στη βελτίωση του κλίματος συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
 
Η σύμπραξη της οργάνωσης WALLSκαι του προγράμματος RENEWAL είχε ως αποτέλεσμα τη διοργάνωση του έργου FA/DE σε δύο σημεία της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου: στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου και στη Δερύνεια. Τα δύο αυτά σημεία της περιοχής βρίσκονται λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά το ένα από το άλλο, άλλα οι κάτοικοι τους ζουν χωριστά για δεκαετίες.
 
Μετά από ανοικτή πρόσκληση προς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες, οι  εξής καλλιτέχνες επιλέχθηκαν για να υλοποιήσουν το έργο (δύο από κάθε κοινότητα):NurtaneKaragil, OpsisSynopsis, 23 και UmayYilmaz. Οι τέσσερεις καλλιτέχνες συγκροτούν την ομάδα που θα μελετήσει και θα παρέμβει στον αστικό χαρακτήρα της περιοχής. Οι καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα με διάφορες δραστηριότητες, ούτως ώστε να εξοικειωθούν με τον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής, Ακολούθως, θα αναλάβουν να μεταμορφώσουν δύο τοίχους – έναν στην Αμμόχωστο και έναν στη Δερύνεια – σε μόνιμα έργα τέχνης.
 
 
Το πρόγραμμα των καλλιτεχνών και η διεκπεραίωση του έργου
 
Από τις 19 μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2015 οι καλλιτέχνες θα διαμένουν και θα εργάζονται στον ίδιο χώρο. Το πολυεπίπεδο πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνει ανταλλαγή ιδεών, επαφές με ακαδημαϊκούς και επιμελητές τέχνης, καθώς και επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους και μουσεία.  
 
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του έργου (26-31 Οκτωβρίου 2015), οι καλλιτέχνες θα υλοποιήσουν τα έργα τέχνης: σε κάθε τοίχο θα δουλεύουν δύο καλλιτέχνες, ένας από κάθε κοινότητα. Η διαδικασία υλοποίησης των έργων τέχνης θα είναι δημόσια, με σκοπό την εμπλοκή των κατοίκων των δύο κοινοτήτων. Παιδιά από δημοτικά και γυμνάσια θα λάβουν ενεργά μέρος σε αυτή τη φάση του έργου, αποτυπώνοντας τις ιδέες τους και ερμηνεύοντας τα έργα τέχνης ενόσω αυτά ακόμα δημιουργούνται. Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να ωθήσει τα παιδιά να συμβάλουν στη δημόσια τέχνη και να την κατανοήσουν ως έναν τρόπο προσωπικής τους παρέμβασης στην κοινότητά τους.
 
Οι τοίχοι όπου θα πραγματοποιηθούν τα έργα τέχνης
Αμμόχωστος: Ο τοίχος του χώρου στάθμευσης που βρίσκεται στη νότια πλευρά του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου. 
 
Δερύνεια: Ο τοίχος ενός κτηρίου που χρησιμοποιείτο ως γκαράζ στη Λεωφόρο Αμμοχώστου, λίγα μέτρα πριν από το προτεινόμενο σημείο διέλευσης στο δρόμο που συνέδεε την Δερύνεια με την Αμμόχωστο. 
 
 
Τελική εκδήλωση
 
Τα ολοκληρωμένα έργα τέχνης θα παρουσιαστούν στις 31 Οκτωβρίου σε εκδήλωση στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, στον χώρο μπροστά από το έργο τέχνης.  Στην εκδήλωση θα υπάρχει μουσική, ενώ θα βρίσκονται προς πώληση φαγητά και χειροτεχνήματα.
 
 
Οι οργανωτές
 
RENEWAL: Το πρόγραμμα στηρίζεται από το UNDP-ACT και επικεντρώνεται στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στους πολίτες των δύο κοινοτήτων, στην προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και στην υποστήριξη των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου. Οι δράσεις αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κοινού οράματος για την ανάπτυξη της περιοχής.
 
WALLS:  Πολιτιστική οργάνωση που συνδυάζει τη μοντέρνα τέχνη με την κοινωνική συνοχή μέσω της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών.  Ακόμα και σε περιοχές όπου η τέχνη θεωρείται απρόσιτη, η WALLS δημιουργεί νέους χώρους όπου η καθημερινότητα και η ομορφιά βρίσκονται σε αρμονία.  Η οργάνωση αντιμετωπίζει τις κοινωνικο-πολιτισμικές προκλήσεις με σκοπό να επαναπροσδιορίσει το δημόσιο χώρο, αφήνοντας έτσι τα σημάδια του παρόντος στις επόμενες γενιές. 
 
WALLS
Ιστοσελίδα: http://onthewalls.it/
Facebook: WALLS contemporary public art
 
RENEWAL
Ιστοσελίδα: http://famagustarenewal.org/
Facebook: Renewal

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Λίνα Πρωτοπαπά, λειτουργό του έργου στο 97 821573 ή στο linaprotopapa@gmail.com .
 

Δειτε Επισης

Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα, επιστρέφει από τις 24 Απριλίου!
Το συναρπαστικό πρότζεκτ του Λάρνακα 2030 συνεχίζεται με τις Dona Amirotou και Katie Miltiadous & Band
Φιλανθρωπική εκδήλωση ΔΩΣΕ ΑΓΑΠΗ… ΔΩΣΕ ΖΩΗ
Grand reopening για το Nammos Limassol και το The Retail Village
«ΑνθίΖΩ» Έκθεση φωτογραφίας στη Rodax Art Gallery Τετάρτη 17 Απριλίου, 18.00
Η έκθεση Purity, ανοίγει το Σάββατο 13 Απριλίου στη γκαλερί t.a.s.© στη Λεύκαρα, με 16 κύπριους καλλιτέχνες
Χρήστος Θηβαίος και Παναγιώτης Μάργαρης επιστρέφουν στην Κύπρο για Live εμφανίσεις
«Να είσαι εκεί»... στον οδικό έρανο της Πορείας Χριστοδούλας
«The Glowmorous Dinner»: Φιλανθρωπικό Δείπνο από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Δωρεάν είσοδος για όλα τα παιδιά το σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου στο Paradox Museum Limassol