Aνδρέας Φυλακτού: "Έχω τάσεις φυγής, η Κύπρος για μένα είναι στάσιμα νερά".

  Δεν έμαθε να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, πίσω από λέξεις και δικαιολογίες. Έμαθε να τα λέει έτσι όπως τα αισθάνεται. Ευθέως και ας παρεξηγηθεί. Ο Ανδρέας Φυλακτού στην πιο, όπως λέει και ο ίδιος, ειλικρινή του συνέντευξη.

Τι σε έκανε να φύγεις αλλά και να γυρίσεις  στην Κύπρο;
Έφυγα όταν βαρέθηκα και ένιωσα ότι δεν έκανα κάτι ουσιαστικό, που να μου αρέσει. Είχα την ανάγκη να αναζητήσω άλλα πράγματα και να ξεφύγω από μια κατάσταση που με έκανε να νιώθω πιεσμένος. Περνούσα μια πολύ δύσκολη περίοδο μετά από ένα διαζύγιο και ήθελα να πάω κάπου μακριά για να μπορέσω να αναπνεύσω.

Ήταν δηλαδή καθαρά προσωπικοί λόγοι…
Προσωπική ήταν η αφορμή. Τα αίτια ήταν διάφορα. Όπως οι επαγγελματικές ανησυχίες, το γεγονός πως χρειαζόμουν να γνωρίσω καινούργια πράγματα, άλλον κόσμο, άλλες χώρες. Κάθε φορά χρειάζεσαι μια κλωτσιά για να προχωρήσεις μπροστά. Αυτή η κλωτσιά ήρθε από τα προσωπικά μου.

Ήταν τελικά λάθος ο γάμος;
Όχι, λάθος δεν ήταν. Δεν εξελίχθηκε έτσι όπως το είχαμε αρχικά στο μυαλό μας, όμως δεν το θεωρώ λάθος.

Πώς βιώνει ο Ανδρέας τον χωρισμό; Πώς τον ξεπερνά;
Δύσκολα. Ο χωρισμός είναι χωρισμός. Ένας μικρός θάνατος όπως τον χαρακτηρίζουν οι ψυχολόγοι. Περνά όμως. Με τον χρόνο όλα θεραπεύονται.

Την απόφαση να φύγεις από την Κύπρο για την Αγγλία την πήρες μέσα σε μια εβδομάδα. Είσαι γενικά τόσο παρορμητικός στη ζωή σου;
Ναι και τις περισσότερες φορές μου γυρνά μπούμερανγκ, όμως δεν πειράζει.
 
Όπως;
Για παράδειγμα όταν πέσω με τα μούτρα σε μια σχέση ή όταν στα επαγγελματικά ενθουσιαστώ πολύ με μια δουλειά. Γενικά όταν μου μπει κάτι στο μυαλό, θα το κάνω ακόμη και αν δεν μου βγει σε καλό.

Είσαι ο τύπος που δεν ακούει τίποτα; 
Ακούω , χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα με επηρεάσουν τα όσα μου λένε. Δέχομαι πληροφορίες, σέβομαι την άποψη του άλλου, απλά δεν με αφορά πάντα.

Κάποιοι θα το έλεγαν ξεροκεφαλιά..
ΟK, το δέχομαι.

Ερωτεύεσαι εύκολα;
Όχι. Ενθουσιάζομαι εύκολα, δεν ερωτεύομαι εύκολα.

Τι χρειάζεται να έχει η γυναίκα για να σου τραβήξει το ενδιαφέρον;
Πολύ καλή ερώτηση. Όταν το μάθω θα σου το πω. Κοίτα, στηρίζομαι πολύ στο βλέμμα και το χαμόγελο. Μέσα από αυτά μπορείς να καταλάβεις πόσο αυθεντική είναι αυτή που έχεις απέναντί σου. Μαθαίνεις τι έχει να σου δώσει ως προσωπικότητα ή αν είναι απλά μόνο επιφάνεια και από μέσα κενό. Είναι μια καλή ένδειξη για να ξεκινάς να ανακαλύπτεις αυτήν που έχεις μπροστά σου.

Θα ερωτευόσουν ηθοποιό;
Γιατί όχι; Δεν είμαστε άνθρωποι κι εμείς; Είμαστε όντως πολύ παρεξηγημένοι, όμως το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό. Ειδικά όταν δουλεύεις με κάποιον μέχρι και δώδεκα ώρες την ημέρα, σίγουρα αναπτύσσονται σχέσεις είτε φιλικές, είτε ερωτικές. Αυτό ισχύει σε όλους τους χώρους εργασίας.

Μετάνιωσες που επέστρεψες στην Κύπρο;
Όχι επειδή δεν θεωρώ πως επέστρεψα μόνιμα. Εύκολα θα έφευγα ξανά. Συγκεκριμένα, περιμένω κάποιες επαγγελματικές εξελίξεις και ίσως να φύγω πάλι. Έχω το σπίτι μου στο Λονδίνο, από την δουλειά μου ζητάνε να επιστρέψω πίσω, με τους φίλους μου κρατώ ακόμη επαφή. Μέσα στα πλάνα μου είναι και η Αθήνα. Δεν θα κάτσω σίγουρα για πολύ στην Κύπρο.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις να φύγεις;
Η ανάγκη να ξελασπώνω. Η Κύπρος είναι στάσιμα νερά για μένα. Έχω τάσεις φυγής επειδή μου αρέσει να γνωρίζω νέες κουλτούρες, να γνωρίζω άλλα άτομα. Εξαιτίας κι όλων αυτών που συμβαίνουν στην Κύπρο είτε τα πολιτικά, είτε τα κοινωνικά, νιώθω μεγάλη απογοήτευση από την κυπριακή κοινωνία. Ενώ υπάρχει μια μικρή μερίδα ατόμων που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και θαύματα στον τομέα τους, η πλειοψηφία είναι κολλημένη στο παρελθόν.

Τι φταίει πιστεύεις για αυτό;
Η κακή παιδεία αρχικά. Υπάρχουν στις θέσεις-κλειδιά άτομα που δεν αντιλαμβάνονται πως πάμε μπροστά, άτομα ανειδίκευτα ή που έχουν μέσο ή που τους έβαλε το κόμμα, αντί ανθρώπων που αξίζουν και μπορούν να πάρουν αυτόν τον τόπο παραπέρα. Αν δεν αλλάξουν αυτά, πώς θα αλλάξει ο κόσμος και η κατάσταση; Για παράδειγμα στον χώρο του θεάτρου, οι παραστάσεις για τις οποίες θα ακούσεις, «Αυτή η παράσταση πήρε το θέατρο ένα βήμα παραπέρα», έρχεται από τις ομάδες που με μηδαμινό προϋπολογισμό, βάζουν από την τσέπη τους για να κάνουν μια παράσταση με αγάπη.

Σε έχω δει πολλές φορές να γράφεις στα social media απόψεις για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.
Ναι και από τότε που επέστρεψα από την Αγγλία δίνω μάχη με τον εαυτό μου για να μην ασχολούμαι τόσο πολύ, επειδή μπορώ να γίνω πολύ εριστικός. Παλιά ίσως να με ένοιαζε λίγο τι θα πει ο κόσμος, ας μην το γράψω αυτό, πλέον δεν με απασχολεί.

Είσαι πολιτικοποιημένο άτομο; Το σκέφτηκες ποτέ να ασχοληθείς με τα κοινά;
Ναι και στα δύο. Πιστεύω πως θα έπρεπε να το κάνουν άτομα σαν εμένα και να ασχοληθούν με τα κοινά, επειδή καταλήγουν όλοι αυτοί που αναθρέφονται μέσα σε κόμματα να ασχολούνται και είναι ένας φαύλος κύκλος. Όποιος δεν έχει τι να κάνει ασχολείται με την πολιτική και λείπει μετά από κρίσιμες συνεδρίες της βουλής. Ε δεν γίνεται.

Κρατώντας το ότι είμαστε πίσω σαν μυαλά ως χώρα, θέλω να αναφερθείς στην έντονη αντίδρασή σου όταν κόπηκε το φιλί μεταξύ δύο αντρών στη σειρά «Καταιγίδα» στην οποία πρωταγωνιστείς.
Αντέδρασα όντως επειδή το θεωρώ ασέβεια προς οποιονδήποτε επαγγελματία που καλείται να κάνει την δουλειά του. Όπως φάνηκε αργότερα, το φιλί κόπηκε από το ίδιο το κανάλι, λόγω της φοβίας ότι θα θεωρηθεί πρόστυχο. Μετά την παρέμβαση των Accept ΛΟΑΤ, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ανέφερε πως δεν είχε κάνει κάποια παρέμβαση. Το Σίγμα προέβη προληπτικά στο κόψιμο της σκηνής. Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο.

Ο κόσμος πιστεύεις πως ήταν έτοιμος να το δεχτεί;
Όχι και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ξέρω πως το κανάλι αποφάσισε να κοπεί. Καταλαβαίνω απόλυτα το σκεπτικό του Σίγμα. Όμως αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο, τότε δεν θα είναι ποτέ έτοιμος.

Άρα σωστά γίνεται το Gay Pride και άλλες ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού για το θέμα της διαφορετικότητας;
Να σου πω κάτι. Από την μία ακούμε την άποψη, «Γιατί να βγουν να το βροντοφωνάξουν; Γιατί να διαδηλώσουν; Γιατί, γιατί;». Πριν ακόμη γίνει το πρώτο Gay Pride, που κάποιοι βγήκαν και το παρουσίασαν ως το τέλος του κόσμου, η Κύπρος βρισκόταν αν όχι στην τελευταία, τότε στην προτελευταία θέση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στην Ευρώπη. Έναν χρόνο μετά, πριν γίνει το δεύτερο pride, είχαν ήδη περάσει κάποιες νομοθεσίες υπέρ της διαφορετικότητας. Από την μία, «Γιατί να το φωνάξουν;» και από την άλλη βλέπεις πως αν δεν το κάνουν, η κατάσταση δεν θα αλλάξει ποτέ.

Ποιο είναι το πρώτο άτομο που θα πάρεις τηλέφωνο όταν πάθεις κάτι;
Μπορώ να σου πω τους δύο πρώτους που μου έρχονται στο μυαλό. Ο ένας είναι σίγουρα ο αδελφός μου κι ο φίλος μου ο Σωκράτης. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Είναι τα άτομα που νιώθω πιο κοντά μου.

Ποια η σχέση σου με τον αδελφό σου;
Πολύ καλή και εξελίσσεται. Μικρότεροι τα τέσσερα χρόνια φαίνονταν πολλά, σήμερα όχι και τόσο. Έχουμε έρθει πολύ κοντά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν είχε ένα άσχημο ατύχημα με το αυτοκίνητο τα ξημερώματα, με πήρε τηλέφωνο και αμέσως βρέθηκα εκεί. Τότε τον είδα να βγαίνει από το παράθυρο του αναποδογυρισμένου αυτοκινήτου του. Ουσιαστικά μόλις σταμάτησε να γυρίζει το αυτοκίνητο με πήρε τηλέφωνο. Τόσο στενή είναι η σχέση μας.

Μίλησέ μας για τις γιαγιάδες σου, στις οποίες έχεις τρελή αδυναμία.
Τις αγαπώ, είναι ηρωίδες. Είναι το πρότυπο γυναίκας για μένα. Αν δεν τις είχα, δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα ήταν η ιδέα που θα είχα για το γυναικείο φύλο. Είναι υπέροχες γυναίκες, παλεύουν μια ζωή, μεγάλωσαν μια ολόκληρη οικογένεια κάτι που είναι πολύ υποτιμημένο στις μέρες μας. Μιλώ για το γεγονός που όταν μια γυναίκα μένει στο σπίτι για να φροντίσει την οικογένεια λένε, «Μα δεν δουλεύει;». Εγώ θεωρώ πως αυτό είναι κάτι που λείπει από την κυπριακή οικογένεια. Ένας από τους δύο γονείς, αν θέλει ο πατέρας ας κάτσει αυτός, να στηρίξει την οικογένεια. Αυτό χάθηκε στις μέρες μας και βλέπουμε την κατάντια μας.

Εσύ πότε θα γίνεις πατέρας;     
Το σίγουρο είναι πως όταν γίνω, θα γίνω πολλές φορές. Παλιά έλεγα σύντομα ελπίζω, τώρα λέω όποτε γίνει, θα γίνει. Πάνω από τρία παιδιά θα κάνω σίγουρα και θα υιοθετήσω.

Δεν σε φοβίζει καθόλου η σκέψη του γονιού;
Καθόλου. Μπορώ να σου πω πως ίσως να αμφιβάλω για το ποιόν μου ως ηθοποιός, ως άνθρωπος, για αυτό όμως είμαι σίγουρος, το νιώθω.

Γάμος και παιδί πάνε μαζί;
Όχι, για μένα.

Τέλειωσε το κεφάλαιο γάμος για σένα;
Δ
εν ξέρω, δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά μετά από έναν γάμο και ένα διαζύγιο. Κατάλαβα πως δεν είναι εκεί η ουσία, την οποία χάνουμε όταν σκεφτόμαστε μόνο τα χαρτιά, το πάρτι και τα πυροτεχνήματα.

Σου στοίχισε το διαζύγιο;
 Νομίζω με ωρίμασε. Με δύσκολο τρόπο, όμως ναι με ωρίμασε. Με έκανε επίσης να καταλάβω πως δεν μπορώ να είμαι τόσο επιπόλαιος. Πρέπει να σκέφτομαι και τους άλλους.

Τι ψάχνεις να βρεις σε μια γυναίκα;
Ψάχνω, τρυφερότητα, αγάπη. Είμαι αγαπησιάρης.

Σε φλερτάρουν οι γυναίκες;
Ναι, όμως νομίζω πως φλερτάρω εγώ περισσότερο. Είναι ωραίο το φλερτ και δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα καταλήξει κάπου.

Σε κόμπλαρε ποτέ  σχόλιο γυναίκας;
Ναι και αν και δεν θυμάμαι ποιο ήταν, υπήρξαν κάποιες που ήταν πολύ ευθείς, που δεν το περίμενα. Συνήθως το κάνω εγώ αυτό. Έχω μια ειλικρίνεια, δεν μπορώ να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Σε γουστάρω θα το δείξω. Αυτό που θέλω θα το πω.

Θα έλεγες πως είσαι εύκολος άνθρωπος;
Ναι νομίζω. Έχω πολύ υπομονή, που με κάνει ευκολοσχέτιστο. Θα ακούσω προσεκτικά τον άλλον, όμως είμαι και ευθύς που πάει να πει πως ο άλλος που θα με γνωρίσει είτε θα με συμπαθήσει, είτε θα με αντιπαθήσει. Δεν με ενδιαφέρει όμως να είμαι αρεστός σε όλους, αλλά σε αυτούς που πρέπει. Ο παππούς μου έλεγε, «Αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου, θα κάνεις και εχθρούς».  

Το σήμα που στέλνεις πιστεύεις επηρεάζει τον άλλον θετικά;
Ναι. Προτού φύγω για την Αγγλία, είχα την τύχη να συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα για «απροσάρμοστους» μαθητές. Δεν σου κρύβω πως με επηρέασαν πολύ στο να φύγω. Ο τσαμπουκάς τους με επηρέασε και οι δικές μου απόψεις τους επηρέασαν αυτούς με θετικά αποτελέσματα. Έχουμε ακόμη επαφή, δύο χρόνια μετά. Ενώ ήταν οι απροσάρμοστοι του σχολείου, που όλοι θεωρούσαν πως είναι αλήτες, σήμερα πάνε για σπουδές, κάνουν πράγματα που συζητούσαμε στα μαθήματα. Βοήθησα άτομα που το σύστημα τους είχε πετάξει εκτός, χωρίς να κάνω κάτι σπουδαίο. Απλά τους μίλησα στα ίσια και ανοικτά. Αλλά δεν θα μου δινόταν η ευκαιρία να το κάνω αυτό, αν κάποιοι δεν μου εμπιστεύονταν αυτόν τον ρόλο.

Με βάση αυτό. Η νέα γενιά που πάει;
Η νέα γενιά είναι καταδικασμένη. Πρέπει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της, να ξεκολλήσει από τις εμμονές και επιμονές των γονιών, της κοινωνίας των δασκάλων. Όταν κάποιος άνθρωπος θα σου δώσει συμβουλή για την ζωή σας, βεβαιωθείτε πως είναι χαρούμενος με τη ζωή που κάνει και δεν είναι μίζερος. Ένα μεγάλο ποσοστό των δασκάλων, που ακολούθησαν το επάγγελμα για τους λάθος λόγους, είναι δυστυχισμένοι με αυτό που κάνουν, καθορίζει τις ζωές των παιδιών. Ακόμη και οι γονείς, που θέλουν το καλό των παιδιών τους, κάποιες φορές περνάνε τα δικά τους απωθημένα,  στα παιδιά τους. Τα πιέζουν να πάει να σπουδάσει, να είναι καλός μαθητής και δεν ψάχνουν να βρουν σε τι είναι καλύτεροι. Δεν είναι κόντρα, το παιδί μου είναι καλύτερο από το άλλο. Είναι δική τους η ζωή, ας την πάρουν στα χέρια τους.

Τι σε απελπίζει;
Όλα αυτά που σου είπα πριν λίγο. Θυμώνω και πολύ μάλιστα όταν βλέπω να καταστρέφεται το μέλλον των νέων, εξαιτίας κάποιων μίζερων.

Κρατώντας το μίζεροι. Δεν μπορώ να σε φανταστώ να μην χαμογελάς. Συμβαίνει ποτέ;
Ναι. Είναι όμως μεμονωμένες στιγμές. Παλιά ίσως και να το έκρυβα. Πλέον όχι. Βαρέθηκα να έχω μυστικά. Αν μου συμβαίνει κάτι θα το δείξω, αν με ενοχλεί κάτι θα το πω. Δεν μου αρέσει να κρύβομαι. Ένας από τους μαθητές με είχε αφήσει άφωνο λέγοντας, «Αληθινός και εντάξει είσαι, όταν μπορείς να αποκαλύψεις ακόμη και το χειρότερό σου μυστικό». Εκεί είσαι πραγματικά καθαρός.

Είσαι καθαρός ή κουβαλάς απωθημένα;
Έχω στόχους, όχι απωθημένα.

Ένας από αυτούς ήταν να πετάξεις στον αέρα και το έκανες. Τι σκεφτόσουν αλήθεια όσο βρισκόσουν στα σύννεφα με το αλεξίπτωτο;
Ναι το έκανα και θα το ξαναέκανα. Είναι απίστευτη εμπειρία. Δεν σκεφτόμουν απολύτως τίποτα. Είχα παλαβώσει. Το φοβήθηκα αρχικά και στη συνέχεια απλά απολάμβανα το να βλέπω την γη από ψηλά και απλά να πέφτω. Τότε καταλαβαίνεις πόσο μικροί είμαστε. Το αντιλαμβάνεσαι όταν έχεις έναν ακόμη και μικρό κίνδυνο να πεθάνεις.

Δεν φοβάσαι τίποτα τελικά;
Φοβάμαι πολλά πράγματα. Καταρχάς έχω υψοφοβία. Ήθελα όμως να το κάνω και θα το ξανακάνω.

Νομίζεις πως είσαι καλός φίλος;
Πριν το διαζύγιο, πριν φύγω για Αγγλία, που αυτά ήταν μερικά χαστούκια για μένα, που με έκαναν να δω διαφορετικά κάποια πράγματα, είχα πολλούς ανθρώπους γύρω μου. Ήμουν αυτό που λέμε της παρέας. Πλέον, θέλω οι φίλοι μου να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός μου χεριού και γι’ αυτούς να είμαι αδελφικός τους φίλος. Θέλω να με βλέπουν σαν αδελφό τους. Προτιμώ να έχω δίπλα μου αυτούς που ξέρω πως είναι εκεί για μένα 100% και το ίδιο ισχύει και για μένα.

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή στη ζωή σου;
Μέσα στην ίδια χρονική περίοδο, περίπου δύο εβδομάδων, ήρθε το διαζύγιο, έμεινα χωρίς δουλειά και ο θάνατος της αδελφής του πατέρα μου από καρκίνο. Το πιο σκληρό ήταν ο θάνατος της θείας μου. Ήταν ένα τεράστιο σοκ για μένα και μαζί με την επαγγελματική αστάθεια, την διάλυση, ό,τι είχα χτίσει στα προσωπικά μου, λύγισα.

Πάμε στα θετικά. Η καλύτερη στιγμή στη ζωή σου πότε ήταν;
Έρχεται η καλύτερη στιγμή στη ζωή μου. Την περιμένω.

Αν…
Αν ήσουν σούπερ ήρωας ποιος θα ήσουν
… Ο Σογκόκου.
Αν ήσουν βιβλίο… Η Ασκητική του Καζαντζάκη.
Αν ήσουν τραγούδι.. Το «Απ’ το αεροπλάνο», του Κώστα Χατζή ή το «My way» του Frank Sinantra.
Αν ήσουν ταινία.. Η «Επαναστάτης χωρίς αιτία» με τον James Dean.
Αν ήσουν θεατρικό έργο.. Ο «Ιππόλυτος».
Αν ήσουν μιούζικαλ… Το «Billy Elliot» ή το «Phantom of the Opera».
Αν ήσουν χώρα… Η Φλωρεντία του 15ου αιώνα.
Αν ήσουν ιστορικό πρόσωπο… Ο Λεονάρντο Ντα Βίτσι.
Αν ήσουν πίνακας… «Η κραυγή»
Αν ήσουν ζώο… Μονόκερος.
 
 

Δειτε Επισης

Η απάντηση του Σταμάτη Κραουνάκη μετά τις αντιδράσεις για την «αγνώριστη Παπαρίζου»
Οι τελευταίες εξελίξεις για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα - Όσα δήλωσε η σύζυγός του
Ο Στράτος Τζώρτζογλου διαψεύδει στο τις φήμες χωρισμού από τη Σοφία Μαριόλα
Σοφία Μπεκατώρου: «Η καταγγελία μου παραγράφηκε, το τραύμα είναι άχρονο»
Πένθος για τη Δανάη Μπάρκα: «Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με το “φευγιό” των γύρω μου»
Δήμητρα Ματσούκα για Πέτρο Κόκκαλη: «Δεν ένιωσα ποτέ ότι είναι πιο πλούσιος από μένα»
Άννα Κουτσαφτίκη: «Καταλαβαίνουμε το γελοίο του ανθρώπινου είδους; Υπάρχει περιρρέουσα γελοιότητα»
Φρουρός των Brangelina «καρφώνει» την Jolie: «Έλεγε στα παιδιά να αποφεύγουν τον πατέρα τους»
Η Adriana Sklenarikova καταγγέλλει σεξουαλική επίθεση από διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη
Ο Αλέξης Κούγιας απαντά στην ΕΣΗΕΑ για τον Λιάγκα: «Οι απόψεις μου έχουν πολύ μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο»