reporter-logo inbusiness-news-logo omada-logo

«Στα κάγκελα» η Τουρκία με την «Αστερομάτα» για τον «ισχυρισμό» της Γενοκτονίας των Ποντίων»

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην Τουρκία για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην #Eurovision 2025: «Θα κάνουμε επίσημη διαμαρτυρία» - Η ιστορία πίσω από το κομμάτι και τι δήλωνε σχετικά η ερμηνεύτρια

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) αναμένεται να εξετάσει το τραγούδι με τίτλο «Αστερομάτα», που ερμηνεύει η Κλαυδία, ύστερα από αναφορές που έλαβε ότι αφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του Eurovision Türkiye, επισημαίνονται δηλώσεις που είχε κάνει η Klavdia στην εκπομπή «Πρωΐαν σε είδον» της ΕΡΤ, στις 16 Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας πως το τραγούδι της για τη Eurovision 2025 «μιλάει για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά».

Η αντίδραση των Eurofans ήταν άμεση, με πολλούς στα social media να κατακρίνουν την παρέμβαση της Τουρκίας σε έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν συμμετέχει.

Χαρακτηριστικά είναι μερικά από τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν στην ενότητα σχολίων της ανάρτησης:

«Η Τζαμάλα έκανε επίσης ένα τραγούδι για την Ουκρανία και κέρδισε. Νομίζω ότι οι στίχοι της ήταν βαρύτεροι από το ελληνικό τραγούδι. Κανείς από εμάς δεν βγήκε και δεν είπε ότι αυτό το τραγούδι είναι πολιτικό, πρέπει να αποκλειστεί»

«Η Ουκρανία κέρδισε με ένα τραγούδι με σκληρότερους πολιτικούς στίχους, αλλά κανείς από την Τουρκία δεν αντέδρασε αρνητικά. Ξέρετε γιατί; Επειδή κάποιοι από τους στίχους ήταν στα τουρκικά. Αυτή είναι υποκρισία»

«Γιατί παρεμβαίνουμε σε ένα τραγούδι από έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν συμμετέχουμε; Είσαστε πραγματικά θρασείς»

«Οι στίχοι δεν αναφέρουν τίποτα για "γενοκτονία". Έτσι οι γείτονες μπορούν να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους»

«Το τραγούδι είναι σε ύφος θρήνου, μελαγχολικό και θλιβερό, δεν υπάρχει καμία υπερβολή στους στίχους του τραγουδιού. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δώσει καμία εξήγηση, δεν είναι η θέση μας να κριτικάρουμε το τραγούδι μιας χώρας που συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν συμμετέχουμε, θα ήταν αγένεια».

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια χώρα της Μέσης Ανατολής που δεν συμμετέχει».

Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και αρκετοί Τούρκοι που θέλησαν να σχολιάσουν, υποστηρίζοντας την ανακοίνωση της TRT και θεωρώντας πως η Τουρκία οφείλει να αντιδράσει. Μερικά σχόλια αναφέρουν:

«Ναι, η χώρα μας δεν συμμετέχει στη Eurovision, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να αντιδράσουμε στο υψηλότερο επίπεδο στην προπαγάνδα που μεταμφιέζεται σε "τραγούδι"»

«Είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός ότι κάποιοι υπερασπίζονται αυτό το γεγονός λέγοντας, αλλά είπαν τι βίωσαν, δεν συμμετέχουμε στον διαγωνισμό. Αν μπορούν να τραγουδήσουν για τη γενοκτονία, η οποία αναφέρεται σε εμάς και δεν έχει καμία πραγματικότητα, μπορούμε να σχολιάσουμε και να ασκήσουμε κριτική»

Η συζήτηση γύρω από το ελληνικό τραγούδι συνεχίζεται, ενώ αναμένονται οι επίσημες αντιδράσεις της EBU.

;