Ο Κάνιε Γουέστ επικαλείται την τέχνη για να δικαιολογήσει τα αντισημιτικά μηνύματα που έστειλε σε υπάλληλό του
09:07 - 02 Μαΐου 2025

Ο Κάνιε Γουέστ υποστηρίζει πως τα προσβλητικά μηνύματα που φέρεται να έστειλε σε εβραία συνεργάτιδά του προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, επειδή ο ίδιος «είναι τέχνη». Ο ράπερ έγραψε μεταξύ άλλων φράσεις όπως «είμαι ναζί» και «είσαι άσχημη σαν τον διάολο».
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η Page Six, οι δικηγόροι του ράπερ ισχυρίζονται πως οι επίμαχοι χαρακτηρισμοί δεν είναι παρά καλλιτεχνική έκφραση και άρα καλύπτονται από τον νόμο περί ελευθερίας του λόγου.
Η υπόθεση αφορά αγωγή που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο από πρώην εργαζόμενη του Κάνιε Γουέστ, η οποία διατηρεί την ανωνυμία της. Σύμφωνα με την αγωγή, η οποία αφορά περιστατικά του Ιουνίου 2024, η ενάγουσα, που περιγράφεται ως «υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Χόλιγουντ», κατηγορεί τον ράπερ για σειρά μηνυμάτων «εριστικών, κακοποιητικών, παρενοχλητικών, αντισημιτικών και προσβλητικών».
Τα μηνύματα περιλαμβάνουν φράσεις όπως «σκάσε μωρή σκύλα», «ζήτω ο Χίτλερ» και «είσαι άσχημη σαν τον διάολο». Όταν η ίδια φέρεται να πρότεινε στον Κάνιε Γουέστ να καταδικάσει δημόσια τον ναζισμό, εν μέσω αντιδράσεων για το εξώφυλλο του δίσκου του Vultures Vol. 1 που παρέπεμπε στο ναζιστικό καθεστώς, εκείνος της απάντησε: «Είμαι Ναζί».
Στην απάντησή τους προς το δικαστήριο, οι συνήγοροι του Κάνιε Γουέστ χαρακτηρίζουν τα επίμαχα μηνύματα ως «έργα» που «αντικατοπτρίζουν σαφώς την καλλιτεχνική του κριτική απέναντι στη λογοκρισία, την ταυτότητα και τα πρότυπα ομορφιάς», υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη έκφραση είναι σχετική με την καλλιτεχνική του ταυτότητα και τη δημόσια παρουσία του, «πολύ πριν η ενάγουσα ζητήσει να εργαστεί για εκείνον».
Μάλιστα, η υπερασπιστική γραμμή προχωρά ακόμη περισσότερο, ισχυριζόμενη ότι ο Κάνιε Γουέστ «δεν είναι απλώς δημιουργός, είναι τέχνη». Σε μια αναφορά που παραπέμπει στον Ρίχαρντ Βάγκνερ και την έννοια του Gesamtkunstwerk («συνολικό έργο τέχνης»), οι δικηγόροι του ράπερ ισχυρίζονται πως τόσο η δημόσια, όσο και η ιδιωτική του συμπεριφορά αποτελεί μια «συνεχή, προκλητική περφόρμανς» που αμφισβητεί τα κοινωνικά ταμπού σχετικά με τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, την εξουσία, την πολιτική και τη λογοκρισία, και άρα προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία και τους νόμους της Καλιφόρνια για την ελευθερία της έκφρασης.