Συγκλονίζει η Ελεονώρα Μελέτη με τα βίντεο για το πώς η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στην καθημερινότητα
13:30 - 26 Νοεμβρίου 2024
Ένα ιδιαίτερο τρόπο σκέφτηκε η Ελεονώρα Μελέτη προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus
Με τη βοήθεια γνωστών πρωταγωνιστών, οπτικοποίησε έξι μορφές βίας, μέσα από μικρής διάρκειας σποτάκια που μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα δείχνουν με ωμό τρόπο το πώς η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στη καθημερινή ζωή, μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις.
Συναισθηματική και ψυχολογική βία, οικονομική βία , βία στο χώρο εργασίας, σεξουαλική βία, εξωτερικευμένος μισογυνισμός και βεβαίως σωματική βία, έρχονται στο προσκήνιο μέσα από αληθινές μαρτυρίες θυμάτων βίας.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νατάσσα Ιωάννου, ενώ στα βίντεο συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Λυσσασμένη γάτα», Πέτρος Λαγούτης, Mάρθα Λαμπίρη Φεντρόρουφ, Κώστας Ανταλόπουλος, Μαρία Κατσανδρή, Λίνα Μπότη.
«Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.
Τι πάει λάθος όμως και το φαινόμενο σε όλο το κόσμο αντί να μειώνεται αυξάνεται δραματικά παρά τα μέτρα, τις νομοθεσίες και τις προσπάθειες των κυβερνήσεων παγκοσμίως;
Μήπως το “αφήγημα”?
Το αφήγημα που θέλει τη γυναίκα κτήμα του άντρα.
Που θέλει τη γυναίκα αντικείμενο.
Που θέλει τη γυναίκα υποδεέστερη.
Που θέλει τη γυναίκα άβουλη και αδρανή στο σπίτι;
Που θέλει τη γυναίκα να ανήκει στον άντρα;
Που θέλει τον άντρα να είναι αφεντικό.
Που θέλει τον άντρα να ελέγχει.
Που θέλει τον άνδρα να αποφασίζει και να ορίζει.
Να πληρώνει και επειδή πληρώνει να απαιτεί.
Που Τον θέλει «κυνηγό» ακόμα κ αν το θήραμα είναι η ίδια η μάνα των παιδιών του.
Όσο και αν αλλάζουν οι καιροί, όσο κ αν αυστηροποιούνται οι νόμοι, το αφήγημα παραμένει το ίδιο.
Δεν αλλάζει με νόμους το αφήγημα.
Το αφήγημα
Έχει γίνει από μόνο του νόμος.
Αιώνες τώρα , και διαιωνίζεται , μεταγγίζεται μολυσμένο από γενιά σε γενιά.
Από την αρχαία Ελλάδα, και την αρχαία Ρώμη την αρχαία Αίγυπτο, την αρχαία Κίνα και όλο το κόσμο.
θα πάρει χρόνια πολλά να αλλάξει το αφήγημα… γιατί το αφήγημα έγινε «πιστεύω» έγινε «αρχή», έγινε «πεποίθηση», έγινε «αλήθεια».
Μπορεί να αλλάξει όμως.
Πάμε να αλλάξουμε
Το αφήγημα λοιπόν.
Πάμε να μιλήσουμε
Για όλες τις μορφές βίας, όχι μόνο της σωματικής και αυταπόδεικτης.
Αυτή έρχεται τελευταία. Η βία έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από εκείνο το χαστούκι, αυτή τη Μαχαιρία , τον κάθε πυροβολισμό.
Αυτό είναι το 1ο από τα 6 βίντεο που έχω ετοιμάσει σε
Μια προσπάθεια να αλλάξουμε
Όλοι μαζί το αφήγημα.»
«Εργασιακός εκφοβισμός: έχει διάρκεια, γίνεται συστηματικά, απαιτεί μειωτικούς και εξευτελιστικούς χαρακτηρισμούς, μπορεί να ασκηθεί κ μέσω προτάσεων σεξουαλικού περιεχομένου ως προαπαιτούμενο της επαγγελματικής εξέλιξης.
Δεν είναι εύκολο για τα θύματα να κάνουν καταγγελία λόγω θολού νομικού πλαισίου , αλλά κ γιατί τα εργασιακά περιβάλλοντα τείνουν να υποτιμούν τις καταστάσεις προκειμένου να μην «αναστατωθεί» η επιχείρηση από τη καταγγελία.
Αναστάτωση όμως προκαλεί ο κακοποιητής. Όχι η καταγγελία.
Ο θύτης κ το θύμα , διέπονται από μια διαφορά «εξουσίας» είτε σε επίπεδο εμπειρίας, θέσης, ή απολαβών. Συνήθως ο κακοποιητής είναι σε καίρια θέση, αγαπητός από το περιβάλλον που δεν κακοποιεί, όχι όμως από εκείνο που βασανίζει.
Σε δικαιολογίες τύπου « στο χώρο αυτό αυτά συμβαίνουν, συνήθισε το» ή « έλα, δώσε τόπο στην οργή αφού τον ξέρεις, έτσι είναι θα του περάσει» δεν δείχνουμε καμία ανοχή.
Η κακοποιητική συμπεριφορά δεν είναι γρίπη να περάσει, και κανένας χώρος που σέβεται τις ανθρώπινες αξίες δεν θα έπρεπε να επιτρέπει τέτοιες καταστάσεις. »
«Σεξουαλικη βία: δε χρειάζεται συστάσεις. Όσο εμετική ακούγεται».
«Οικονομική βία: ασκείται μέσα από:
τον έλεγχο χρημάτων ( κοινός λογαριασμός, λογαριασμοί με περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση.)
Απαγόρευση εργασίας: «εσυ δεν χρειάζεται να δουλεύεις»
Δημιουργία χρεών : ο θύτης δημιουργεί χρέη στο όνομα του θύματος εν αγνοία του.
Έλεγχος δεδουλευμένων: το θύμα δίνει όλα τα χρήματα του στο δράστη
Παραμέληση οικονομικών υποχρεώσεων: ο θύτης κλείνει τη κάνουλα στο θύμα».
«Εσωτερικευμένος μισογυνισμός: η υιοθέτηση μισογυνιστικών πεποιθήσεων, συμπεριφορών κ σχολίων από τος ίδιες τις γυναίκες.
Κριτική προς άλλες γυναίκες, υποστήριξη ανισοτήτων, υιοθέτηση σεξιστικών πρακτικών , είναι μερικά μόνο από τα μέσα έκφρασης του.
Τα στερεότυπα κ η αλόγιστη διαιώνιση κ αναπαραγωγή τους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κ τα σοσιαλ μίντια με τη προβολή συγκεκριμένων προτύπων κ αντιλήψεων, η ίδια η οικογένεια και η κοινωνία είναι οι παράγοντες που ενισχύουν τη παρουσία του».
«Σωματική βία: η «μητέρα των μαχών.
Η πρωταγωνίστρια.
Η σφραγίδα επικύρωσης.
Λανθασμένα ωστόσο.
Την άφησα επίτηδες τελευταία γιατί εκδηλώνεται τελευταία.
Κάθε χαστούκι, κάθε μπουνιά, κάθε κλωτσιά, κάθε μαχαίρια, κάθε σφαίρα, κάθε πνιγμός, έχει ξεκινήσει το ταξίδι του , πολύ καιρό πριν. Ένα ταξίδι σε αργή κίνηση, που κάθε μέρα έδινε σημάδια, πριν δώσει στο τέλος τη χαριστική βολή.
Αυτά τα σημάδια θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να τα αναγνωρίζουμε όταν δώσουμε σημασία κ προσοχή κ στις άλλες μορφές βίας. Αυτές όλες πάνε παρεούλα.
Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση σε αυτή τη πρωτοβουλία και για το χρόνο σας!
Κ να θυμάστε πως το αφήγημα δεν μπορεί να το αλλάξει η νομοθεσία. Οι άνθρωποι μπορούμε. Αν το γράψουμε ξανά από την αρχή. Αυτή τη φορά σωστά.
*🆘αν είστε θύμα οποίας μορφής βίας καλέστε τη γραμμή υποστήριξης 15900. Άνθρωποι με ενσυναίσθηση και γνώσεις θα σας ακούσουν και θα σας καθοδηγήσουν για το τι πρέπει να κάνετε.
*🆘ενημερωθείτε άμεσα για τη χρήση του panic button. Ένα πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των θυμάτων βίας. »