H Ελληνίδα συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024

Η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου, πριν από λίγες ημέρες, με μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο facebook, αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Λογοτεχνίας Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου στις 14:00μμ, ανακοινώνεται το όνομα που θα τιμηθεί φέτος για το σύνολο του συγγραφικού του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Η Έρση Σωτηροπούλου ανήρτησε η ίδια τους πίνακες που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των εταιρειών στοιχήματος και κατ’ επέκταση τις προβλέψεις και τις αποδόσεις που δίνουν για το ποιος είναι πιθανότερο να βραβευτεί φέτος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η αναφορά ενός ελληνικού ονόματος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας έρχεται 45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη.

Σύμφωνα με το Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας #WorldLiteratureForum τα στοιχήματα θέλουν την υποψηφιότητά της ως φαβορί, αναγνωρίζοντας στη συγγραφέα Έρση Σωτηροπούλου "τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού".

Ποια είναι η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως εκπαιδευτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Η λογοτεχνική της γκάμα είναι εντυπωσιακή, ενώ έχει γράψει ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα.

Μερικά από τα γνωστά έργα της είναι το "Ζιγκ Ζαγκ στις Νεραντζιές", το οποίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω, ενώ το έργο "Εύα" βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και κέρδισε μια θέση στη βραχεία λίστα του Ευρωπαϊκού Βραβείου.

Το µυθιστόρηµά της Τι µένει από τη νύχτα (Εκδόσεις Πατάκη, 2015 – γαλλικός τίτλος Ce qui reste de la nuit, εκδ. Stock, μετάφραση Gilles Decorvet) ήταν ένα μυθιστόρημα για τον χρόνο που πέρασε στο Παρίσι ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. Το βιβλίο -ένα έργο για την καλλιτεχνική ταυτότητα και την αυτογνωσία- κέρδισε το διάσημο Prix Méditerranée Étranger της Γαλλίας και ήταν υποψήφιο για το βραβείο FEMINA.απέσπασε στη Γαλλία το Βραβείο Μεσόγειος (Prix Mediterranee Etranger 2017) και στις ΗΠΑ το Εθνικό βραβείο ALTA 2019 (µετάφραση Karen Emmerich). Η Έρση Σωτηροπούλου έχει τιμηθεί και µε το βραβείο ποίησης Dante Alighieri στην Ιταλία.

Δειτε Επισης

H Ελληνίδα συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024
Πάνος Μουζουράκης: «Ο Κωστής Μαραβέγιας είναι ο νονός της κόρης μου, πλέον έχουμε συγγενική σχέση»
Οδυσσέας Σταμούλης: «Είμαι όσο καλά μπορώ. Αποφάσισα να μην θυμάμαι τον πιτσιρικάκο μου, δημόσια»
Θλίψη στο τελευταίο «αντίο» του Μίμη Πλέσσα - Συγκινημένες η Λουκίλα Καρρέρ και η κόρη του
Στο νοσοκομείο σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό η Καίτη Γκρέυ
Η εξομολόγηση της Φωτεινής Πετρογιάννη, Φαίης Σκορδά, Ελένης Χατζίδου & Emilias Vodos για τους stalkers τους
Το μήνυμα της Μαρίας Μπακοδήμου μετά την νοσηλεία στην εντατική: «Ήταν μια πολύ δύσκολη μάχη»
Τα γαλλικά της Ελεονώρας Μελέτη, στην νέα παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Ο Δημήτρης Κόκοτας, παλεύει, η κατάστασή του είναι σταθερή, έχει και την βλάβη στην όραση από την αρχή»
«Είναι καλό ότι δεν υπάρχει μεγάλη επιπλοκή στην Μαρινέλλα, μόνο μικρές. Χρειάζεται χρόνο»