Κώστας Χατζής: «Πείνασα... Κοιμήθηκα στα πεζοδρόμια και στα παγκάκια. Δεν πίστευα στον Θεό αλλά πίστεψα»
09:32 - 01 Ιουνίου 2024
«Πού λέει στην Αγία Γραφή ότι ο Θεός έχει κάνει την κόλαση και τον παράδεισο;» - «Όταν με λένε γύφτο ή τσιγγάνο δεν τους παρεξηγώ, δεν έχουν διαβάσει οι άνθρωποι»
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus
Λίγο πριν συναντήσει στη σκηνή τον Γιώργο Θεοφάνους, ο Κώστας Χατζής παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο ελληνικό περιοδικό #Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου.
Μεταξύ άλλων, μάλιστα, ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης μίλησε για την σχέση που έχει με τον Θεό και την μακρόχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή.
Υπήρξε ποτέ στη ζωή σας κάποιο περιστατικό που σας έφερε πιο κοντά στον Θεό;
Δεν πίστευα στον Θεό, αλλά πίστεψα. Η Αγία Γραφή είναι το προσπέκτους της ζωής. Πού λέει στην Αγία Γραφή ότι ο Θεός έχει κάνει την κόλαση και τον παράδεισο;
Ποιο τραγούδι σας ξεχωρίζετε;
Ό,τι και αν έχω γράψει, είναι παιδιά μου, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο τραγούδι.
Η μουσική λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά για εσάς;
Όχι, γιατί εγώ δεν είμαι αυτόφωτος, αλλά ετερόφωτος. Διάβασα πολύ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έκανα κάτι που να είναι δικό μου.
Για την καλλιτεχνική συνύπαρξη με την κόρη του, τις συμβουλές που της έδωσε αλλά και για τις δυσκολίες που έχει βιώσει, μίλησε ο Κώστας Χατζής.
Πώς αισθάνεστε που θα είστε στην ίδια σκηνή με την κόρη σας Δανιέλα;
Πάρα πολύ ωραία. Εγώ μέσα από τα τραγούδια μου αναφέρομαι στα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγγέλλω την πολιτεία με σεβασμό. Η κόρη μου μέσα από τις μπαλάντες λέει και εκείνη μια ιστορία. Έχει διαλέξει μπαλάντες όχι ερωτικές, αλλά ρομαντικές από διάφορες επιρροές και τσιγγάνικες και γαλλικές. Παίρνει και κάποια πράγματα από μένα.
Τι την συμβουλέψατε όταν σας είπε πως θέλει να γίνει τραγουδίστρια;
Αυτό είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Προσωπικά δεν θα ήθελα ποτέ η κόρη μου να μπει σε αυτόν τον χώρο, γιατί δεν τον συμπαθώ, θεωρώ ότι διαιωνίζουμε τη διαφθορά. Δεν είμαστε οι καλλιτέχνες που θα έπρεπε. Δεν υπηρετούμε δηλαδή την τέχνη σωστά. Δεν έχουμε την κατάλληλη παιδεία για να μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό που κάνουμε. Οι τραγουδιστές είμαστε κομπλεξικά άτομα και ξεχάσαμε ότι χθες σκυλοπεινάγαμε. Εγώ μπήκα σε αυτόν τον χώρο για να προπαγανδίσω με την καλή έννοια και να αναφερθώ στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ζήσατε τεράστιες δόξες πάντως...
Όχι δόξες. Αλλο το να αγαπηθούμε και άλλο το να δοξαζόμαστε, μην τα μπερδεύουμε. Εγώ δεν ξεχνάω από πού είμαι και από πού έρχομαι... Δεν ξέχασα ποιος ήμουν, άρα δεν μου επέτρεψα εμένα να ξεχάσω ότι πείναγα ούτε όταν έκανα κάτι, μια επιτυχία... Οι δύσκολες εποχές, που έζησα, φέρνουν εικόνες οι οποίες είναι ανεξίτηλες και γεγονότα τα οποία ήταν τρομακτικά. Δικάστηκα για πολιτική θέση και προδόθηκα από παντού. Όταν ήρθα, λοιπόν, πείνασα. Όταν λέμε πως πείνασα... Κοιμήθηκα στα πεζοδρόμια, κοιμήθηκα στα παγκάκια, έτρωγα μετά από τρεις και τέσσερις και έξι ημέρες
Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο εκλεκτός τραγουδοποιός εξήγησε γιατί δεν δύναται να παρεξηγήσει όσους ενδεχομένως τον χαρακτηρίζουν γύφτο ή τσιγγάνο.
Έχετε πει πως όταν ήρθατε στην Αθήνα, περάσατε δύσκολα…
Στην Αθήνα πέρασα δύσκολα, έβρισκα δουλειά, με παρουσίαζαν σαν ξένο, με κρατούσαν λίγο και μετά με διώχνανε, δεν γινόταν να με κρατήσουν, για την εφορία, εγώ δεν το ήξερα τότε αυτό. Ήμουνα είκοσι χρονών, αλλά πίσω δεν ήθελα να γυρίσω και μετά βρήκα ένα μέρος κάτω από μια σκάλα και κοιμόμουνα.
Έχετε βιώσει ρατσισμό στη ζωή σας λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής σας, σας πήρε ποτέ κάτω;
Όταν με λένε γύφτο ή τσιγγάνο, δεν μπορώ να τους παρεξηγήσω. Και ξέρεις γιατί; Γιατί είναι άνθρωποι που δεν έχουν διαβάσει. Αθίγγανος σημαίνει ο «ανέγγιχτος» και ετυμολογείται από το στερητικό α- και το ρήμα θιγγάνω, δηλαδή «αγγίζω». Είναι από το ρήμα ο άγγιχτος. Από χιλιάδες χρόνια μας λένε Ρομά, όπως τους αραπάδες τους είπαν νέγρους, έγχρωμους. Τώρα τους λένε Αφροαμερικανούς επειδή είναι πιο εύηχη η λέξη. Παρότι κάποιοι χρησιμοποιούν υποτιμητικά αυτή τη λέξη. Θα ήταν αστείο να πω ότι δεν είμαι γύφτος. Το δέχομαι λοιπόν και δεν το παρεξηγώ, όταν με λένε έτσι.
Με κοιτάζετε περίεργα κάθε φορά που λέω «γύφτος», ωστόσο μας έμαθε ο Αριστοφάνης ότι όταν αυτοσαρκάζεσαι, περνάς τα ωραιότερα μηνύματα. Θέλω να πω πάντως πως αν στην υδρόγειο υπάρχουν δυο τρεις λαοί που ξεχωρίζουν, μέσα σε αυτούς είναι οι Έλληνες. Είναι καταπληκτικός λαός, αλλά δεν είχε πολλή παιδεία. Η παιδεία έρχεται από την πολιτεία. Εδώ στην Ελλάδα η πολιτεία δεν έσκυψε πάνω στους Ρομά, να τιμωρούνται αν τα παιδιά τους δεν τα στέλνουν σχολείο, να μην περνάνε τόσο δύσκολα ακόμα και σήμερα τα παιδιά τους στα σχολεία. Τι έκανε η πολιτεία για αυτά τα παιδιά;