Η απάντηση του Δημήτρη Παπανώτα μετά τις αντιδράσεις στις δηλώσεις του για τις κακοποιημένες γυναίκες

Σάλος και αντιδράσεις από κόμματα με τις σεξιστικές δηλώσεις Δημήτρη Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες - Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το σάλο για τις δηλώσεις του με απόφαση Κασσελάκη

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus

Οι δηλώσεις που έκανε πριν έναν μήνα περίπου ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπανώτας επέστρεψαν στην επικαιρότητα, με αφορμή την υποψηφιότητά του και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην πλέον συνεργάτης της Σταματίνας Τσιμτσιλή στο #HappyDay, είχε δηλώσει: «Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχει η κ. Δούνια που νιώθει ότι είναι μια καταπιεσμένη. Αλλά εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα, εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της».

Ο Δημήτρης Παπανώτας έδωσε τη δική του απάντηση μέσα από το «Πρωινό» του ANT1:

«Αυτό είναι κοπτοραπτική, δεν είναι μια δήλωση από την αρχή μέχρι το τέλος. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε αντίστοιχα περιστατικά έμφυλης βίας κατά των γυναικών, ήμουν ο μόνος που αντιδρούσε τηλεοπτικά και τις υπερασπιζόμουν, με αποτέλεσμα να δεχτώ και εγώ επιθέσεις και δικαστήρια που κράτησαν περίπου 12 χρόνια. Τότε όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι δεν ξέρω που ήταν και εμφανίστηκαν τώρα. Εγώ στο περιβάλλον μου δεν έχω τέτοια κρούσματα. Νόμιζα λοιπόν ότι επειδή δεν είμαστε Ιράν και είμαστε Ευρώπη, αυτά τα θέματα έχουν λυθεί. Τελευταία οι καταγγελίες από γυναίκες για έμφυλη βία είναι εκατοντάδες. Ειδικά μετά τη δολοφονία της Κυριακής.

Σαφώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, σαφώς η αριστερά είναι δίπλα σε όλες τις γυναίκες τις κακοποιημένες και σαφώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να κάνουμε για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο και να πούμε ότι είμαστε καλά. Το θέμα είναι ότι η επίθεση δεν είναι μόνο εναντίον μου. Εγώ τις περίμενα τις επιθέσεις και θα συνεχιστούν μέχρι τις εκλογές. Οι επιθέσεις όμως αυτές έχουν έναν πιο σαφή στόχο. Και ο κόσμος θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Ο στόχος είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο. Έχω πολύ γερό στομάχι, εξάλλου γνωρίζουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί που επιτίθενται. Ξέρουμε ποιοι είναι, δεν περιμέναμε να μας χειροκροτήσουν».

Ο Δημήτρης Παπανώτας βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης καλεσμένος και στην εκπομπή #PrwinoSousou και πήρε θέση για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από παλαιότερες δηλώσεις του.

«Άλλο τα παιχνίδια των τηλεοπτικών εκπομπών, για να έχουμε θέμα και να πουλάμε. Όταν ένας άνθρωπος έχει πολιτικό λόγο κάποιου θα έπρεπε εκεί να γίνεται κριτική και όχι σε οτιδήποτε άλλο και να ανασύρουμε δηλώσεις από το παρελθόν και να κόβουμε και να ράβουμε. Αυτά δεν είναι απλά πολιτικές απρέπειες, δε θέλω καν να τα χαρακτηρίσω».

Στη συνέχεια είπε: «Πάντα έλεγα στους δημοσιογράφους “Ρώτα λίγα και μην μου κόβεις πράγματα, παίξε αυτό ολόκληρο να καταλάβει ο κόσμος τι λέω”. Από τις δηλώσεις μου το 5λεπτο έγινε ενάμισι λεπτό στις εκπομπές και οι καλοθελητές το έκαναν 5 δεύτερα. Τι συμπέρασμα να βγάλει κάποιος από αυτό;

Με ενόχλησε που η δήλωση αφορούσε την κακοποίηση των γυναικών έχω αποδείξει πως είμαι ο πρώτος που στάθηκε δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες και το έκανα όταν οι άλλοι πετούσαν χαρταετό. Το ’93 και το ’94 βγήκα και υπερασπίστηκα συγκεκριμένες κυρίες, που είχαν δεχτεί βίαιες επιθέσεις, και πέρασα 12 χρόνια στα δικαστήρια σε μία γνωστή ιστορία την οποία οι καλοθελητές δεν θυμήθηκαν τώρα».

«Με αποκάλεσαν μισογύνη από την κοπτοραπτική μίας δήλωσης, η οποία ήταν μία έκκληση στις γυναίκες να μιλάνε. Να μην κάνουν το κοινωνικό αυτό πρόβλημα, ατομικό τους πρόβλημα», πρόσθεσε ο Δημήτρης Παπανώτας.

Την παραπομπή του Δημήτρη Παπανώτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος ζήτησε η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και συζυγος του αείμνηστου Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Δώρα Τσαμπάζη, με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του για τις γυναίκες που κακοποιούνται.

Μιλώντας στο #KontraChannel, η Δώρα Τσαμπάζη τόνισε πως οι δηλώσεις Παπανώτα της φέρνουν μεγάλη δυσαρέσκεια, ενώ σχολίασε και την απάντηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή που έκανε λόγο για κοπτοραπτική, λέγοντας πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.

«Μην περιμένετε ότι ήρθα σήμερα εδώ για να ξεπλύνω οποιαδήποτε συμπεριφορά και στάση που όχι μόνο δεν με εκφράζει αλλά μου φέρνει και μία πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Δεν με εκφράζει καθόλου, με προβληματίζει και θεωρώ ότι δεν εκφράζει και το σύνολο των γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες παλεύουν συνολικά κατά της πατριαρχίας, να καταρριφθούν όλα αυτά τα στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα ακόμα», είπε αρχικά η Δώρα Τσαμπάζη.

Η κ. Τσαμπάζη έκανε αναφορά και στην Σοφία Μπεκατώρου, η οποία εκκίνησε το ελληνικό #meΤoo: "Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα άτομο, το οποίο το κοσμεί, η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία χρειάστηκε περίπου 25 χρόνια για να πάρει το θάρρος να καταγγείλει τον θύτη της, οπότε οι κεραίες μας θα πρέπει να είναι λίγο ανοιχτές».

Σχολιάζοντας τα περί παλαιότερης δήλωσης, η κ. Τσαμπάζη τόνισε: «Ενας μήνας πριν δεν είναι παλιά... Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν σε έναν μήνα».

Και η Σοφία Μπεκατώρου συνυποψηφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε δημόσια για το θέμα:

«Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει» τόνισε η  Μαρία Μπεκατώρου.

Απαντώντας στον Δημήτρη Παπανωτα σημείωσε: “238.476 γυναίκες κακοποιούνται σωματικά ή και σεξουαλικά από σύντροφο/ σύζυγο κατά τη διάρκεια του έτους. Δηλαδή 653 γυναίκες κάθε μέρα. Δεν φανταζόμαστε πράγματα έχει έρθει η ώρα που πρέπει να φροντίσουμε να παρθούνε λύσεις. Ελπίζω ότι θα φροντίσει το ίδιο το κόμμα να σταθεί όπως πρέπει. Περιμένω να κάνει και αυτό την κίνησή του διότι πράγματι δεν μπορούμε να λέμε ότι φέρνουμε ανθρώπους με νέες ιδέες και οι άνθρωποι που έρχονται όχι μόνο έχουν απαρχαιωμένες αλλά είναι και οι προσωπικές τους απόψεις»

Τα λόγια του δημοσιογράφου καταδικάζουν τόσο η Άννα Ελεφάντη, υποψήφια βουλευτής στο παρελθόν με την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ το ΠΑΣΟΚ σχολίασε δηκτικά τις εξελίξεις.

Παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί αναβρασμός, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν αποπομπή του από το ψηφοδέλτιο

Όσα είπε η Φαίη Σκορδά

«Προβληματίζομαι και δεν τοποθετούμε γιατί σαφώς μια δήλωση τέτοιου είδους, έχει σχόλιο κατακριτέα , αρνητικά γιατί μία γυναίκα ή ένας άνδρας όταν κακοποιείται, για ποιον λόγο δεν το σταματά γιατί δεν έχεις τις δυνάμεις, φοβάσαι και χίλια γιατί… πάντα είμαστε υπέρ του θύματος ξεκάθαρα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση με προβληματίζει επειδή μέσα παίζουν και τα κομματικά, εγώ θα περίμενα μία αντίδραση αφύπνισης εκείνη τη στιγμή», είπε η Φαίη Σκορδά.

«Ίσως είδαν ότι έχει ρεύμα ο Παπανώτας, αυτό λίγο με προβληματίζει. Η κυρία Δούνια ξεκαθάρισε τη θέση της απέναντι στον Παπανώτα, με τις όποιες δηλώσεις έκανε μέσα από την εκπομπή του Κώστα Τσουρού» είπε η Φαίη Σκορδά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος με την οποία ζητά να παραιτηθεί ο Δημήτρης Παπανώτας ή να αποπεμφθεί από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.

Όπως τονίζει ο κ. Καρπόζηλος ο Δημήτρης Παπανώτας «υποστήριξε, δημόσια, ότι μια γυναίκα δεν έχει πρόβλημα «εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται, οπότε είναι πρόβλημα της» και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να τον αποπέμψει από το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές ή να παραιτηθεί.

Η ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Αριστεράς έχει ως εξής: Ο κύριος Παπανωτας, ένας άνθρωπος που αυτοσυστήνεται ως αυτός που παρουσίασε την «πρώτη εκπομπή life style με καλλιτεχνικά νέα και ειδήσεις για ανθρώπους της showbiz», υποστήριξε, δημόσια, ότι μια γυναίκα δεν έχει πρόβλημα «εκτός αν πάρει κάποιον σατράπη που την κακοποιεί και η ίδια κάθεται και το ανέχεται,οπότε είναι πρόβλημα της».

Καμία έκπληξη. Ο κύριος Παπανώτας θεώρησε ότι το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη είναι το πολιτικό του σπίτι. Υπέβαλε το βιογραφικό του, το οποίο αξιολογήθηκε σε μια πρώτη φάση επιλογής, και θεωρήθηκε βάσει αυτού άξιος να διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις που είχε κάνει παλαιότερα ο Δημήτρης Παπανώτας για τις γυναίκες, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο παρουσιαστής βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περίμενε καν να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του κόμματος…

Μετά τις αμέτρητες συζητήσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του παρουσιαστή για τις κακοποιημένες γυναίκες, αποφάσισε να τον θέσει εκτός ευρωψηφοδελτίου.

«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη «φορτώσει» ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.

Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα» έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης στον λογαριασμό του στο Twitter.

Δειτε Επισης

Παπαρίζου και Σερτάμπ θα ανέβουν στη σκηνή της Eurovision
«Αν ήταν η μαμά μου τόσο παντοδύναμη, θα της έλεγα να με έχει εδώ με τόσα άγχη;»
Η ιστορία της Δανάης Μπάρκα για τα κόκκινα αυγά-«Μισά ήταν βρασμένα, μισά όχι»
«Έχω αναθεωρήσει πάρα πολλά εξαιτίας της δύσκολης στιγμής που υπάρχει στη ζωή μου»
Σταματίνα Τσιμτσιλή για την κόρη της: Για τρεις ημέρες δεν θεωρήθηκε οριακά πρόωρη
«Είπα ότι προτιμώ να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό και αυτό παρεξηγήθηκε πάρα πολύ»
Ταξίδι στη Σκιάθο για το Ντάνο και τη Δήμητρα Βαμβακούση-Το album της εξόρμησης
Ήβη Αδάμου για Μιχάλη Κουινέλη: «Ήταν η πρώτη φορά που ερωτεύτηκα»
Η σπάνια φωτογραφία της Ελένης Ράντου με την μητέρα της-«Αγκαλίτσα μου»
Το πρώτο μήνυμα Λαζόπουλου μετά τη νοσηλεία-«Θυμάμαι ότι έχουμε ΝΔ και η αντιπολίτευση κοιμάται»