Η θεατρική ομάδα ΡΟΗ, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Βαλεντίνα Σοφοκλέους, κάνει πρεμιέρα στην Κωσταντινούπολη
08:15 - 22 Σεπτεμβρίου 2023
Βαλεντίνα Σοφοκλέους και Πόπη Αβραάμ σε μια αναπάντεχη και ανατρεπτική, καλλιτεχνική συνεργασία, που το θεατρόφιλο κοινό περίμενε για χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο #CelebrityNewsCyprus
Το δύδυμο, Βαλεντίνα Σοφοκλέους και Πόπη Αβραάμ, επανέρχεται (μετά από χρόνια) στην σκηνή του θεάτρου και αυτή τη φορά, η μία, δε σκηνοθετεί την άλλη.
Το εκρηκτικό ταπεραμέντο, η δυναμική προσωπικότητα και υποκριτική δεινότητα των δυο κορυφαίων πρωταγωνιστριών, συνυπάρχει στην σκηνή, σε ένα απίστευτο κρεσέντο γέλιου.
Γιορτάζουν την γυναικεία συνεργασία και αποθεώνουν την γυναικεία φιλία. Χωρίς ανταγωνισμό, αλλά με αγάπη, αναγνώριση και αποδοχή, δίνοντας η μια, άπλετο χώρο, στην άλλη, για να λάμψουν μαζί! Ισχύς εν τη ενώσει.
Η κωμωδία του σπουδαίου θεατρικού πολυβραβευμένου συγραφέα Αziz Nesin, σε σκηνοθεσία Derman Atik, με τίτλο «Άντε σκότωσε με ψυχούλα μου», κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου και επανέρχονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, αρχές Νοεβρίου.
Στήν ομάδα συμμετέχει ο εξαίρετος ηθοποιός Χάρης Πισίας.
Υπενθυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη έξοδος σε διεθνή φεστιβάλ, του θεάτρου ΡΟΗ, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Βαλεντίνας Σοφοκλέους, μιας και ηθοποιός γοήτευσε τον περασμένο χρόνο το κοινό της Κωνσταντινούπολης, με την ερμηνεία της στο ρόλο της «Μαρίας Καλλας», του Ανδρέα Νικολαίδη, για την οποία γράφτηκαν διθυραμβικές κριτικές στον τουρκικό τύπο.
Μετά και την απόλυτα επιτυχημένη εμφάνιση, κυπριακής θεατρικής παραγωγής, στη σκηνή του Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κωνσταντινούπολης, η θεατρική ομάδα ΡΟΗ καλέστηκε και φέτος, προκειμένου να παρουσιάσει την νέα της παράσταση.
'Ετσι Βαλεντίνα και η Πόπη ετοιμάζουν βαλίτσες και ταξιδεύουν τον Οκτώβριο.
Ο συγγραφέας
Ο Αζίζ Νεσίν (φιλολογικό ψευδώνυμο του Μεχμέτ Νουσρέτ Νεσίν, 20 Δεκεμβρίου 1915 - 6 Ιουλίου 1995) ήταν Τούρκος λογοτέχνης και ευθυμογράφος, ο οποίος έγραψε περισσότερα από εκατό βιβλία. Γεννημένος σε μία εποχή όπου στην Τουρκία δεν διέθεταν επίσημα επώνυμα, χρειάστηκε να υιοθετήσει ένα μετά την εισαγωγή του υποχρεωτικού νόμου περί επωνύμων του 1934. Αν και η οικογένειά του χρησιμοποιούσε το επίθετο «Topalosmanoğlu», από έναν πρόγονο ονόματι «Topal Osman», ο ίδιος ο Αζίζ επέλεξε το επίθετο Νεσίν («Nesin»). Στην τουρκική γλώσσα, Nesin? σημαίνει Τι είσαι;.
Το έργο του Νεσίν μιλά για την καταδυνάστευση και τη βίαιη μεταχείριση του απλού λαού. Έχει σατιρίσει τη γραφειοκρατία και εξέθετε τις οικονομικές ανισότητες σε ιστορίες που συνδυάζουν αποτελεσματικά το τοπικό χρώμα και τις καθολικές αλήθειες. Επίσης, είχε λάβει αρκετά βραβεία στην Τουρκία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα λογοτεχνικά έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από τριάντα γλώσσες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της ζωής του λέγεται ότι ήταν ο μόνος Τούρκος συγγραφέας που ζούσε μόνο από τα κέρδη που του απέφεραν τα βιβλία του.
Το 1972, ιδρύει το Ίδρυμα Νεσίν. Ο σκοπός της δημιουργίας του Ιδρύματος Νεσίν είναι να αναλαμβάνει, κάθε χρόνο, τέσσερα άπορα παιδιά στο σπίτι του Ιδρύματος και να παρέχει κάθε ανάγκη -καταφύγιο, εκπαίδευση και κατάρτιση- αρχής γενομένης από το δημοτικό σχολείο έως ότου ολοκληρώσουν το γυμνάσιο, κάποιο επαγγελματικό σχολείο ή μέχρι να αποκτήσουν ένα επάγγελμα ύστερα από την ειδίκευσή τους. Ο Νεσίν δώρισε στο Ίδρυμα τα πνευματικά του δικαιώματα στο σύνολό τους για όλα τα έργα του στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των βιβλίων του, των θεατρικών έργων που ανέβαιναν σε παραστάσεις, όλα τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών, αλλά και όλα τα έργα του που προβάλλονταν ή χρησιμοποιούνταν στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση.
Ο Αζίζ Νεσίν ήταν ένας πολιτικός ακτιβιστής. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 με επικεφαλής τον Κενάν Εβρέν, οι διανοούμενοι που ήταν ενάντια σ' αυτή την τάξη πραγμάτων καταπιέστηκαν. Ο Νεσίν οδήγησε πολλούς διανοούμενους να εξεγερθούν εναντίον της στρατιωτικής κυβέρνησης, εκδίδοντας την Αναφορά των Διανοουμένων (στην τουρκική γλώσσα: Aydınlar Dilekçesi). Ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων της Τουρκίας (στα τουρκική γλώσσα: Türkiye Yazarlar Sendikası).
Επιπλέον, ήταν κριτής της θρησκείας του Ισλάμ. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ξεκίνησε τη μετάφραση του αμφιλεγόμενου μυθιστορήματος του Σαλμάν Ρούσντι, «οι Σατανικοί Στίχοι». Αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίες κέρδισαν δημοτικότητα σ' όλη την Τουρκία και στη συνέχεια προσπάθησαν να τον κυνηγήσουν. Στις 2 Ιουλίου το 1993, ενώ παρακολουθούσε ένα -κυρίως- πολιτιστικό φεστιβάλ Αλεβιτών στην κεντρική ανατολική πόλη της Σίβας, ένα πλήθος οργανωμένο από ισλαμιστές συγκεντρώθηκε γύρω από το ξενοδοχείο Madimak, όπου φιλοξενούνταν οι παρευρισκόμενοι του φεστιβάλ. Μετά από πολλές ώρες πολιορκίας, το πλήθος έβαλε φωτιά στο ξενοδοχείο. Αφού οι φλόγες «κατέπνιξαν» αρκετούς από τους χαμηλούς ορόφους του ξενοδοχείου, οι πυροσβέστες κατάφεραν να πλησιάσουν και ο Αζίζ Νεσίν και πολλοί από τους επισκέπτες του ξενοδοχείου διέφυγαν. Δυστυχώς, όμως, 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το γεγονός αυτό, γνωστό και ως Σφαγή της Σεβάστειας, έγινε η αφορμή για να γίνει αντιληπτή η λογοκρισία και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τα οποία φέρεται να είχαν διαταραχθεί εκείνη την περίοδο. Όλη αυτή η κατάσταση, ενέτεινε επίσης τη διχοτόμηση μεταξύ των φονταμενταλιστών μουσουλμάνων και εκείνων που θεωρούσαν ως άπιστους.
Αφιέρωσε τα τελευταία του χρόνια στην καταπολέμηση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Ο Αζίζ Νεσίν πέθανε στις 6 Ιουλίου το 1995 λόγω καρδιακής προσβολής, μετά από εκδήλωση υπογραφής βιβλίων του στο Τσεσμέ της Σμύρνης. Μετά το θάνατό του, το σώμα του θάφτηκε σε άγνωστη τοποθεσία σε γη που ανήκε στο Ίδρυμα Νεσίν, χωρίς τελετή, όπως ζητήθηκε και στη διαθήκη του.